Дата публікації:
04 грудня 2018
Кількість переглядів:
2420
Поділитися:

30 листопада Сумський державний університет спільно з Програмою розвитку ООН  (ПРООН) в Україні та Сумським національним аграрним університетом організували та провели Регіональний Форум «Дні сталого розвитку в Сумській області». Захід був присвячений Цілям сталого розвитку та огляду процесу їх імплементації на міжнародному та національному рівнях. Також було представлено можливості співпраці ПРООН та Сумщини на 2018-2020 рр.

Сумський державний університет представляв Ціль сталого розвитку № 4 «Якісна освіта».  Спікерами від СумДУ на пленарному засіданні виступили проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Любчак, помічник ректора із запровадження інноваційних технологій навчання Ірина Скляр та начальник відділу інтернаціоналізації освітньої діяльності Надія Костюченко.

СумДУ представляв секцію, присвячену освіті для сталого розвитку з висвітленням основних тенденцій в галузі освіти для сталого розвитку та новітніх технологій навчання. Модератором на секції виступив заступник директора навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту ім. Олега Балацького Денис Смоленніков. Під час роботи секції учасники напрацьовували модель якісної освіти майбутнього та мали змогу долучитись до інтерактивної ситуаційної гри.

На Форумі було наголошено на плідній багаторічній співпраці Програми розвитку ООН в Україні та Сумського державного університету, вручено подяку ректору Анатолію Васильєву.

Також було нагороджено переможців конкурсу есе зі сталого розвитку для студентів закладів вищої освіти Сумщини, що проводився ПРООН в рамках святкування днів сталого розвитку в Україні. Переможцями від СумДУ за напрямом «Глобальні кліматичні зміни: загрози для людства та можливі шляхи мінімізації проблем» стали студентка навчально-наукового інституту бізнес-технологій «УАБС» Дар’я Кириченко та студентка факультету технічних систем та енергоефективних технологій Ірина Сіпко; за напрямом «Відповідальне споживання  ресурсів  задля  економічного  зростання і сталого  розвитку суспільства»  перемогу здобули студентки ННІ ФЕМ ім. Олега Балацького: Дар’я Павленко, Інна Мальонкіна та Євгенія Кріпак.

Сумський державний університет співпрацює з  ПРООН з 2010 року. За цей час в численних заходах зі сталого розвитку взяли участь студенти та викладачі СумДУ. Щорічно студенти СумДУ беруть участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт «Сталий розвиток за участі місцевих громад», дебатах зі сталого розвитку, літніх школах за підтримки ПРООН в Україні, тренінгах, навчальних візитах до громад Сумської області. Науковці СумДУ долучаються до підготовки монографій, збірки кейсів зі сталого місцевого розвитку, тренінгів та наукових досліджень.

Нині розпочинається новий період  більш ширшої співпраці. 15-16 листопада в м. Київ відбулася зустріч представників університетів-партнерів ПРООН в Україні. Протягом дводенної інтерактивної наради-тренінгу були обговорені можливості для подальшої співпраці, а також напрацьовані пропозиції університетів-партнерів за основними напрямками роботи ПРООН в Україні, враховуючи коло дослідницьких інтересів закладів вищої освіти: локалізація Цілей сталого розвитку; сталий розвиток та довкілля; децентралізація та сталий розвиток; прозорість та доброчесність у публічному секторі; громадянське суспільство; права людини та доступ до правосуддя; демократичне врядування.

До зустрічі долучився директор ПРООН в Україні Янтомас Хімстра, радник ПРООН з демократичного врядування Маркус Бранд, менеджер портфоліо Мустафа Саїт-Аметов, координатор ініціативи «Відкритий Уряд» Наталія Ватаманюк, керівник напрямку ПРООН з прозорості та доброчесності Діана Зубко, національний координатор з процесів доброчесності Надія Бабинська, координатор програми проекту сприяння розвитку громадянського суспільства Олена Урсу, координатор програми «Молодіжний працівник» Ганна Острікова, а також представники 21 закладу вищої освіти України, які об’єднані освітньою мережею сприяння сталому розвитку і наразі є університетами-партнерами ПРООН.  В робочій зустрічі від СумДУ  взяла участь Надія Костюченко.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]