Дата публікації:
21 лютого 2012
Кількість переглядів:
1853
Поділитися:

20 лютого 2012 року у літературній вітальні бібліотеки Сумського державного університету відбувся захід «Рідна мова як чинник відродження нації». Він присвячувався Дню рідної мови та пройшов у вигляді «круглого столу» для студентів спеціальності «Журналістика».

Присутні висвітлювали свою точку зору про рідну мову та знайомилися із думками класиків української літературної мови. Аудиторія ставила запитання «Що таке рідна мова?»; «Для когось рідна та мова, яку чуємо з дитинства, якою розмовляли наші батьки. А для когось та, якою спілкуємося зараз в повсякденному житті…»; «Якою мовою Ви бачите сни?». Відповіді були різні…

Згодом почали розглядати мовні проблеми. Зокрема, чому люди не спілкується державною мовою, що треба зробити, щоб це змінити, і який стан української мови в суспільстві: ставлення іноземців та українців.

Студенти запропонували не один вихід із цієї складної ситуації. Обговоривши, дійшли висновку, що до державної мови треба привчати змалку. Це має бути приорітетом не лише держави, а й батьків. Також студентів СумДУ зацікавило питання про захист мови, двомовність.

Студенти-журналісти дійшли висновку, що байдужих до проблем рідної мови не залишилося. Свято, проведене на території університету, виконало свою місію: кожен поринув у власні роздуми щодо становлення української мови. Що ж, залишається сподіватися, що співвітчизники зроблять правильні висновки…

Нагадаємо, що 21 лютого 1952 року під час демонстрації протесту в Пакистані щодо проголошення єдиної державної мови, поліція та військові вбили декількох студентів-демонстрантів. Згодом у 2000 році, за пропозицією Бангладешу, ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Альона Дмитренко
Студентка групи ЖТ-11

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]