Дата публікації:
12 жовтня 2012
Кількість переглядів:
981
Поділитися:

У бібліотеці Медичного інституту відкрилась книжкова виставка, присвячена Нобелівським лауреатам 2012 року. Вона проходить у рамках  111-го Нобелівського тижня.

Представлена книжкова виставка висвітлює хронологію присудження Нобелівської премії у 2012 році. Цього року ними стали: японський вчений Сін'я Яманака (Університет Кіото) і британський біолог Джон Гердон (Кембриджський університет) за роботи з дослідження стовбурових клітин (фізіологія і медицина); французький дослідник Серж Харошу і американський науковець Девід Джей Уайнленд за вивчення взаємодії світла з матерією (фізика); американські вчені Роберт Лефковіц і Брайан Кобілка за "вивчення рецепторів, сполучених з G-білком" (хімія); доктор філології Відкритого університету Гонконгу китаєць Мо Яню (література). До кінця тижня будуть оголошені лауреати премії миру та економічних наук.

Нагадаємо, що Нобелівська премія – одна з найбільш престижних міжнародних премій. Вона заснована згідно із заповітом шведського підприємця, винахідника Альфреда Бернарда Нобеля, який весь свій статок (близько 31,5 млн шведських крон) призначив на фінансування міжнародної премії. Згідно з його волею, річний прибуток від цієї спадщини має ділитися на 5 рівних частин між особами, які попереднього року найбільше прислужили людству в різних галузях діяльності. Премія присуджується щорічно  з 1901 року за досягнення у таких галузях: фізіологія і медицина, фізика, хімія, література,економіка, захист миру. Нобелівська премія з економіки (офіційна назва «премія пам'яті Альфреда Нобеля») присуджується з 1969-го року Банком Швеції. Традиційно церемонія нагородження лауреатів проходить в день смерті Альфреда Нобеля - 10 грудня.

Хронологія подій Нобелівського тижня, оголошення лауреатів та інша цікава інформація - на сайті бібліотеки СумДУ.

Бібліотека СумДУ,
Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]