Дата публікації:
15 березня 2013
Кількість переглядів:
1037
Поділитися:

14 березня кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Валерій Власенко в літературній вітальні презентував студентам СумДУ інтерактивну документальну фотовиставку «Шевченківські свята української еміграції 1914-1943 років», що днями відкрилася в Історико-меморіальному музеї М. Грушевського в Києві.

До фотоколекції увійшло 107 документальних матеріалів, із яких 27 – світлини з урочистостей, решта – оголошення, програми, запрошення, афіші. Її основу складають матеріали Національного архіву Чеської Республіки та Наукового архіву Болгарської Академії Наук.

Хронологічно виставка охопила період Першої, Другої світових війн та міжвоєнні роки. Територіально в експозиції представлені центри української еміграції та периферійні осередки української культури чотирьох країн Південної та Північної Америки (США, Канади, Бразилії, Аргентини) та десяти європейських держав.

Шевченківські дні присвячувалися річницям народження Кобзаря, рідше – річницям його перепоховання. Програма заходів передбачала ґрунтовні наукові доповіді про життєвий і творчий шлях поета, декламацію його віршів, театральні вистави за творами Шевченка, концерти, на яких поряд із піснями на його слова виконували світову музичну класику.

«Масштаб акцій свідчить про ставлення української еміграції до постаті Тараса Шевченка. У новому незнайомому середовищі Великий Кобзар ставав для політичних емігрантів, цивільних біженців та військовополонених справжнім уособленням України», – переконаний Валерій Власенко.

Місцеві політичні, наукові та культурні діячі вважали за честь брати участь у Шевченківських днях. Крім того, учасниками були відомі Україні та європейській спільноті посли, міністри закордонних справ, академіки, ректори університетів, письменники, композитори, оперні співаки. Серед найбільш відомих особистостей – Богдан Лепкий, Євген Петрушевич, Олена Теліга, Спиридон Черкасенко. Долучалися й уродженці Сумщини – видатний поет Олександр Олесь, шевченкознавець Павло Заєць, кобзар Василь Ємець.

Під час презентації фотовиставки студентам кандидат філологічних наук, доцент кафедри журналістики та філології Ганна Калантаєвська подарувала Бібліотеці СумДУ дві книги автографів поезій Шевченка, а також фототипію позацензурного примірника видання 1840 року «Кобзар».

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]