Дата публікації:
30 квітня 2013
Кількість переглядів:
763
Поділитися:

В літературній вітальні бібліотеки Сумського державного університету проходить виставка американської політичної карикатури за підтримки Посольства США в Україні. Вона триватиме до 12 травня. Історичні та сучасні карикатури відомих американських оглядачів і митців, представлені в експозиції, дозволяють відвідувачам більше дізнатися про історію Сполучених Штатів, розвиток американського демократичного суспільства та  роль сатири і гумору у формуванні політичної культури.

Зародження політичної карикатури в північноамериканських колоніях Британії пов’язують з ім’ям Бенджаміна Франкліна. Його найвідоміший малюнок опубліковано у тижневику «Pennsylvania Gazette» у 1754 році. На карикатурі зображена змія, розділена на частини з ініціалами британсько-американських колоній або регіонів. Під ілюстрацією  міститься надпис «Приєднуйся або помри».

Змія з’явилася у карикатурах знову під час американської революції проти британського панування на першому морському прапорі США, який і досі використовується на кораблях флоту США. Північноамериканська змія і нині вважається канонічним малюнком для сучасних політичних карикатур.

У ХІХ столітті політичні карикатуристи використовували різні образи для уособлення Сполучених Штатів. Особливо популярним і легко впізнаваним і досі є образ Дядечка Сема. У 1828 році мішенню для карикатуристів став Президент Ендрю Джексон, якого зображали віслюком.Замість образ на опонентів він використав символ віслюка – тварини, яка важко працює, – як логотип своєї нової Демократичної партії.

Окрім того, на виставці представлені твори сучасного карикатуриста, політичного оглядача Los Angeles Times Девіда Хорсі. Він – володар престижних нагород, переможець номінації «Карикатурист року» від Національного Фонду Преси.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]