Дата публікації:
04 листопада 2013
Кількість переглядів:
2087
Поділитися:

31 жовтня в Сумському державному університеті відбулося подвійне святкування Хелловіна – в літературній вітальні бібліотеки СумДУ  та на базі кафедри германської філології.

Атмосферу Хелловіна для студентів спеціальності «Переклад» допомогла створити волонтер із Бостона (США), стипендіат програми Фулбрайта Елісса Сперлінг, яка викладає англійську мову на кафедрі германської філології. Від неї студенти мали нагоду дізнатися про Хелловін з перших вуст. Американка  розповіла про традиції, пов’язані з цим святом у США, та надихнула їх зробити перевтілення. Майбутні перекладачі майстерно створили світильник з гарбуза, розповідали історії про привидів, відьом, духів. Особливо запам’яталася оповідка про Криваву Мері. Відповідна музика додавала дійству містичного відчуття.

На святі в літературній вітальні студенти перевтілилися у духів живої природи, друїдів,  Бабу Ягу, Чорта, Солоху, Коваля Джека, чорних кішок, відьму, Водяного та Кікімору. Казкові особи взяли активну участь у концерті, провели конкурси та вікторину для глядачів, були учасниками костюмованого параду містичних персонажів, який супроводжувався п’єсою Едварда Гріга «У печері гірського короля». Нагородою для студентів був торт, який приготували працівники комплексу громадського харчування СумДУ. Програму шоу та художнє оформлення залу підготували учасники гуртка «Краяни» (керівник – співробітник відділу позанавчальної роботи Неля Лінькова).

Як відомо, Хелловін, що проходить в ніч з 31 жовтня на 1 листопада, найгучніше святкується у Сполучених Штатах Америки, Канаді, Ірландії та Великій Британії. У цей день діти в очікуванні цукерок ходять від будинку до будинку з вигуками «Пригощай, або пожалкуєш!», молодь і дорослі відвідують тематичні костюмовані вечірки, прикрашають оселі, розводять вогнища, розповідають моторошні історії, переглядають фільми жахів тощо. Одним із головних атрибутів свята є «Ліхтар Джека» – гарбуз із запаленою всередині свічкою.

Історія свята сягає корінням далекого минулого язичницьких племен кельтів, які займалися землеробством. Свято Самхейн, яке вони відзначали восени, асоціювалося із закінченням збирання урожаю. Вважалося, що в цей час гобліни, чарівниці, привиди могли потрапити в матеріальний світ, а душі померлих – вселитися у тварин. У першому столітті нашої ери, коли римляни завоювали кельтів, традиції двох народів набули нового значення. Відзначення в Римській імперії дня богині рослин Помони, яке припадало в ніч з 31 жовтня на 1 листопада, тісно переплелося з кельтським святом Самхейн. Згодом свято здобуло назву День усіх Святих.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]