Дата публікації:
22 листопада 2013
Кількість переглядів:
887
Поділитися:

21 листопада в літературній вітальні бібліотеки Сумського державного університету пройшла година-реквієм до 80-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні».

Кандидат історичних наук, доцент кафедри історії юридичного факультету Сумського державного університету Валерій Власенко розповів студентам про причини голодомору, охарактеризував соціально-економічні, політичні та морально-психологічні наслідки цієї жахливої події.

За словами науковця, вперше міжнародна спільнота заговорила про голод в Україні як засіб масового цілеспрямованого винищення українського народу у другій половині 1980-х років. Відомості щодо кількості жертв коливаються від 3 до 15 мільйонів.

Приватне господарювання суперечило ідеології комуністичної партії. Тож радянська влада застосувала політичний терор проти селянства, яке виступало проти колективізації. Про відсутність неврожаю в роки голодомору свідчать факти, що саме в той час хліб у значних обсягах вивозився з України за кордон.

Як зазначив Валерій Власенко, політика голодомору передбачала примусове вилучення всіх продовольчих припасів, запровадження системи «чорних дощок» – корально-репресивної акції держави. Занесення на «чорні дошки» колгоспів, сіл і цілих областей означало їх повну ізоляцію, вилучення всього наявного продовольства та повну заборону пресування в інші райони або навіть села.

Студентам представили карту України в контексті людських втрат від Голодомору. Згідно з даними карти, Сумщина – одна з областей, що постраждала найбільше.

Бібліотекар Алла Крекшина  підготувала книжкову виставку «Як це було: Голодомор 1932-1933 років в Україні», до якої увійшли тематичні документальні матеріали та художні твори.

Під час зустрічі студенти переглянули документальний фільм, а наприкінці – вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]