Дата публікації:
06 березня 2014
Кількість переглядів:
654
Поділитися:

5 березня студенти Сумського державного університету долучилися до всеукраїнського марафону святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Літературно-музичний вечір, присвячений ювілею Кобзаря, пройшов у літературній вітальні бібліотеки СумДУ.

Згадуючи сторінки його біографії, під час зустрічі присутні символічно вишивали рушник життя Великого українця, чорними нитками на якому закарбувалися злиденне дитинство Шевченка, смерть матері, панщина, роки на чужині, сердечні розчарування, солдатська служба та заборона писати й  малювати. Червоними нитками заквітчали його рушник такі події, як викуп із кріпацтва, видання «Кобзаря», знайомства з видатними сучасниками, подорожі Україною.

На святі студенти інсценували Шевченкові будні, декламували вірші «Три шляхи», «Лілея», «Минають дні», «І виріс я на чужині», уривки з поем «Тополя», «Гайдамаки», «Кавказ».

Майбутня перекладачка Тетяна Скляниченко, натхненна творчістю Кобзаря, створила власну поезію та зробила літературний переклад англійською мовою уривок із поеми «Сон». А студентка Альона Коваль присвятила Шевченку авторський вірш «Ти велич народу свого у віках оспівав…».

Звучали пісні на слова Шевченка: «Реве та стогне Дніпр широкий», «Садок вишневий коло хати», «Зоре моя вечірняя». Майбутня журналістка Вікторія Радченко виконала романс «Така її доля».

Вечір вдало доповнила відеопрезентація, що містила відомі цитати Шевченка, ілюстрації за його творами та власні картини. Глядачі взяли активну участь в літературній вікторині, під час якої вони мали змогу продемонструвати знання життєвого і творчого шляху Шевченка.

Захід підготували працівники відділу позанавчальної роботи та учасники гуртка «Краяни» (керівник – Неля Лінькова).

«Я почав вивчати українську мову на підготовчому відділенні і дуже її полюбив. Знаю, що Тарас Шевченко – український національний поет», – розповів  студент спеціальності «Менеджмент» Аділ Джаваід (Пакистан). Під час свята він продекламував напам’ять вірш Кобзаря «Мені однаково…».

На думку студентки спеціальності «Переклад» Анни Стрілко, українці мають пишатися, що в Україні є такі особистості, як Шевченко. Він піклувався не лише про власні інтереси, а боровся за вільне майбутнє всієї нації. «Такі вечори потрібні, адже вони пробуджують у молоді патріотичні почуття», – додала студентка.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]