Дата публікації:
15 квітня 2014
Кількість переглядів:
924
Поділитися:

Знайомство з національними традиціями різних країн світу продовжилося Тижнем Туркменістану, що проходить в Сумському державному університеті з 14 по 18 квітня. Презентація країни відбулася в літературній вітальні бібліотеки СумДУ. Ведучі розповіли гостям цікаві факти, традиції та звичаї Туркменістану. Зустріч організували студентський ректорат СумДУ та відділ позанавчальної роботи.

Присутні дізналися переклад гімну, в якому звучить заклик до примноження слави та честі пращурів. Жовтий, білий, червоний і зелений кольори національного прапора символізують чотири стихії: вогонь, воду, вітер і землю. Півмісяць означає чисте небо, а п’ять зірок – області Туркменістану. На державному гербі зображений Янардаг – ахалтекінський кінь, що вважається гордістю і національним надбанням.

Цікаво, що 80% території країни вкривають піски однієї з найбільших у світі пустель – Кара-Кум. Столиця Туркменістану Ашхабад нещодавно увійшла до книги рекордів Гіннеса як місто з найбільшою в світі кількістю будівель, оздоблених білим мармуром.

Важливе місце в культурі Туркменістану займає килимоткацьке мистецтво. В єдиному у світі Музеї туркменського килима зберігається гігантський килим площею 193,5 квадратних метрів.

Туристи з усього світу із задоволенням відвідують так званий «парк юрського періоду» – Плато динозаврів у горах Куйтендагу, на якому знайдено близько 2,5 тисяч відбитків слідів динозаврів.

Туркменам властиві такі риси, як шанобливе ставлення до батьків і старших, гостинність, душевна щедрість, чесність і сміливість. Численні народні приказки говорять про те, наскільки важливі для них добрі стосунки з сусідами.

 «З перших звуків туркменського гімну мене переповнили особливі емоції. Переконаний, що такі заходи виховують почуття патріотизму», – акцентував майбутній економіст Батир Дурдиєв. «У СумДУ мені порадила навчатися старша сестра. Сумський державний університет для мене – це одна велика родина, в якій я знайшов себе і все, чого бажав», – додав студент.

«Вдячна за чудову нагоду ближче познайомити молодь різних країн із традиціями мого народу», – зазначила майбутній правознавець, заступник лідера туркменських студентів СумДУ Лейлі Сариєва. Вона порівняла відзначення 2014 року в Україні 200-річчя Тараса Шевченка зі святкуванням в Туркменістані 290-річчя від дня народження відомого туркменського поета Махтумкулі Фрагі.

Протягом тижня на моніторах в корпусах СумДУ транслюватиметься відеопрезентація про Туркменістан, а комплекс громадського харчування пропонуватиме страви національної туркменської кухні.

Для довідки. В Сумському державному університеті здобувають освіту 200 студентів з Туркменістану.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]