Дата публікації:
30 березня 2015
Кількість переглядів:
698
Поділитися:

26 березня студентів СумДУ зібрала мультимедійна екскурсія «Сім чудес міста Суми». Вечір краєзнавства відбувся в літературній вітальні бібліотеки СумДУ до 360-ї річниці заснування міста Суми (1655 рік).

Присутні познайомилися з історією застування міста та створення знакових споруд, серед яких – Альтанка, Воскресенська церква, Спасо-Преображенський кафедральний собор, Троїцький собор, Іллінська церква тощо.

Заснування Сум пов’язане з отаманом Герасимом Кондратьєвим, який у 1655 році разом із родинами переселенців з Київщини оселився на місці нинішніх Сум. Забудова міста почалася з Воскресенської церкви. Це – перша кам’яна споруда міста. Цікаво, що на службі в церкві 1 січня був присутній Петро І. Крім того, цього ж дня сумчани побачили перший феєрверк.

Присутні почули кілька легенд про створення сумського гербу. В одній із них йдеться про три мисливські сумки зі сріблом, знайдені козаками на березі річки Псел.

Сумська Альтанка, побудована на володіннях Лищинського, ілюструє зразки візерунків трипільської культури.Троїцький собор, побудований на кошти цукрозаводчиків Харитоненків, є зменшеною копією Ісааківського собору в Санкт-Петербурзі. Має 33 метри в ширину, довжину та заввишки. Іллінська церква зводилася 40 років на штучному насипі за кошти прихожан.

Родзинкою Спасо-Преображенського кафедрального собору є непритаманні українському зодчеству триметрові фігури євангелістів і апостолів, а також вартісний іконостас із закордонного мармуру.

На завершення зустрічі студенти переглянули документальне відео про місто Суми.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]