Дата публікації:
16 листопада 2015
Кількість переглядів:
1086
Поділитися:

Стан та перспективи інформаційно-бібліотечної діяльності розглянула 12 листопада Вчена рада СумДУ. Як акцентував ректор Анатолій Васильєв, Сумський державний університет вийшов на високий рівень впровадження бібліотечно-інформаційних технологій. Відповідно до вимог Закону України «Про вищу освіту», місія бібліотеки – бути великим інформаційним сервером, що допомагатиме у самостійній роботі студентів. Крім того, безкоштовний доступ до престижних наукових баз в СумДУ – це додаткові можливості у підготовці до занять та дослідницькій діяльності.

За словами директора бібліотеки Тетяни Слабко, загальний фонд друкованих видань та електронних ресурсів складає понад 4 мільйони документів. Через сайт бібліотеки реалізується можливість віртуального доступу до повнотекстової та бібліографічної інформації, отримання бібліотечних онлайн-сервісів. Фонди всіх бібліотек повністю відображено в електронних каталогах. Бібліотечні процеси пошуку інформації та обслуговування користувачів автоматизовані.

Щорічно 10-15 електронних баз надаються у тестовому доступі. Передплачується доступ до світових наукових баз Scopus, HINARI, AGORA, ARDI, ресурсів Ліга-Закон, Леонорм-Інформ, «CULOnline».

Ведеться робота щодо оприлюднення результатів наукових досліджень науковців університету. Так, репозитарій праць зареєстрований у 40 міжнародних реєстраційних, пошукових, наукометричних системах і каталогах. З початку створення репозитарій СумДУ за рейтингом Webometricsзаймає лідируючі місця серед українських репозитаріїв.

Пріоритетними напрямами розвитку інформаційно-бібліотечної діяльності в СумДУ є створення умов для ефективної наукової роботи та навчального процесу; забезпечення доступу до власних та світових інформаційних ресурсів; поширення результатів наукових і методичних розробок науковців і викладачів університету; навчання викладачів та підвищення кваліфікації співробітників.

Вчена рада постановила розширити можливості використання бібліотечного потенціалу для самостійної роботи студентів; викладачам рекомендувати студентам для використання електронні ресурси, наукові електронні бази; співробітникам бібліотеки забезпечити консультування студентів щодо пошуку інформації в базах.

Для довідки. Розгалужена бібліотечна система університету включає центральну бібліотеку, 30 кафедральних бібліотек, бібліотеки дев’яти центрів дистанційного навчання, трьох інститутів, чотирьох технікумів і коледжів.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]