Дата публікації:
27 лютого 2018
Кількість переглядів:
3112
Поділитися:

26 лютого у Сумському державному університеті відбувся науково-методичний семінар «Стратегії успішної інтернаціоналізації сучасного університету: специфіка набору та підготовки іноземних студентів в Україні». Семінар пройшов за участю директора Державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти» Олени Шаповалової, ректора Сумського державного університету Анатолія Васильєва, структурних підрозділів СумДУ, які опікуються іноземними студентами та представників інших закладів вищої освіти Сумської, Харківської, Полтавської, Запорізької областей. Модератором зустрічі виступив головний науковий співробітник відділу інтернаціоналізації вищої освіти Інституту вищої освіти НАПН України, доктор філософських наук Сергій Курбатов.

Головною темою для обговорення під час проведеного семінару став державний Проект «Ліцензійні умови провадження освітньої діяльності з підготовки іноземних громадян», який включає в себе вимоги щодо умов проживання, обов’язкового рівня володіння іноземною мовою (В2) викладацького складу ЗВО, відповідальності приймаючої сторони, проведення соціальної адаптації студентів. Олена Шаповалова зазначила: «Сумський державний університет повністю відповідає сучасним вимогам, які ставляться перед університетами не лише українськими, а й у всьому світі. Тут працюють люди, які дійсно переживають та опікуються іноземними студентами. Викладачі мають можливість підготуватися до складання іспиту з англійської мови у стінах університету - тут є для цього всі умови, повністю забезпечений процес. Я впевнена, що ті викладачі , які ще не мають такого сертифікату, що засвідчує достатній рівень володіння іноземною мовою – активно готуються і в подальшому зможуть їх здобути, користуватися англомовною навчальною літературою, використовувати її в навчальному процесі».

Перший проректор Василь Карпуша зазначив, що семінари такого типу є дуже корисними. «Виконання ліцензійних умов у підготовці іноземних студентів – стратегічно важливий напрямок у діяльності нашого університету і чим краще ми будемо розуміти ці питання, тим будемо більш успішні, - мовив він. - Тому такі зустрічі, спілкування, для менеджменту університету є надзвичайно корисними саме в розумінні тактичних напрямків загальнодержавної політики, в тому числі Міністерства освіти та науки. Ми щиро вдячні Олені Шаповаловій за те, що вона, незважаючи на складні погодні умови, відвідала наш університет».

Узагальнив результат семінару ректор СумДУ Анатолій Васильєв словами: «Сьогодні ми побачили високий професіоналізм, грунтовність та націленість. Тут присутні колеги, які опікуються саме підготовкою іноземних громадян. Інформація підкреслює ту роботу, яку ми проводимо. Однак вона є для нас тим додатковим імпульсом, який допоможе підвищувати вимоги. Університет вкладає великі кошти у проекти мовної підготовки викладачів, але все рівно є ще над чим працювати…».

Ректор подякував Олені Шаповаловій та Сергію Курбатову за змістовну інформативну зустріч і висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю .

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]