Дата публікації:
05 березня 2013
Кількість переглядів:
1458
Поділитися:

5 березня в Сумському державному університеті відбулася презентація унікального для держави проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах». Проект є переможцем грантової програми Європейського Союзу «Інвестуючи в людей», спрямованої на захист прав жінок, розширення їх соціальних та економічних можливостей. Його підтримали Міністерство освіти і науки України та Міністерство соціальної політики. Бюджет проекту, що реалізуватиметься протягом трьох років, складає 240 тис. євро, із яких частина – кошти СумДУ.

«Гендерна спрямованість проекту відповідає соціально орієнтованій політиці Сумського державного університету та європейським тенденціям у цілому. У нас – міцний фундамент, щоб дати змогу молодим матерям збалансувати навчання із вихованням дитини. Серед попередніх ініціатив СумДУ – проект «Студентська Лелека», створення Центру підтримки сім'ї, послуги по догляду за дітьми, консультативна та організаційна підтримка студентських сімей», – акцентував ректор Анатолій Васильєв.

Координатор проектів за напрямками: Охорона здоров’я та Соціальна сфера Представництва Європейського Союзу в Україні Сергій Полюк зазначив, що заявки на участь у грантовій програмі ЄС із підтримки гендерної рівності подали понад 1,5 тисячі організацій. Перемога СумДУ свідчить про його значний потенціал. Цей проект стане показовим для інших ВНЗ України, слугуватиме поштовхом до законодавчих змін та розвитку громадянського суспільства, сприятиме забезпеченню гендерної рівності в державі.

Проект передбачає комплексну систему підтримки матерів-студенток: консультування, надання медичних, соціальних, юридичних, побутових послуг, у тому числі – на базі кімнати тимчасового перебування дітей. Він має значну наукову складову, зокрема, ґрунтується на дослідженнях демографічної ситуації Сумської області, нових методиках роботи з молоддю та діяльністю європейських університетів, дружніх до сім’ї. За словами керівника проекту, керівника Координаційного центру гуманітарної політики Сумського державного університету Ніни Світайло, його реалізація у співпраці з регіональними службами дозволить зменшити ризики соціальної ізоляції молодої мами, втрати нею професійної компетентності, підвищить конкурентоздатність на ринку праці. Успішно поєднуючи особистісне зростання із сімейними обов’язками, студентки СумДУ зможуть отримати якісні знання, а в майбутньому – забезпечити свою економічну незалежність.

«Взявшись за реалізацію унікального для України проекту, СумДУ започаткував новий напрям діяльності університетів – чутливе ставлення до потреб громадян», – зазначила у відео-включенні заступник віце-президента Національної академії державного управління при Президентові України Лариса Кобелянська.

На думку заступника голови облдержадміністрації Тамари Іщенко, СумДУ – в авангарді позитивних змін області. За її словами, напрацювання університету будуть покладені в основу концепції Регіонального комітету економічних реформ, діяльність якого покликана підвищити соціальні стандарти та якість життя жителів області.

Перш за все, виконавці проекту поширюватимуть досвід СумДУ серед інших вищих навчальних закладів. Зацікавлення проектом уже висловили близько 40 університетів з усіх регіонів України.

Детальніше про проект можна дізнатися на сайті «Університет, дружній до сім’ї».

Презентації до проекту:
Презентації проекту
Відкиття
Презентація Світайло Н.

Презентація Костенко А.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]