Дата публікації:
06 вересня 2011
Кількість переглядів:
1959
Поділитися:

6 вересня на базі Сумського державного університету розпочала роботу XIII Міжнародна науково-технічна конференція «Гервікон-2011» - «Герметичність, вібронадійність і екологічна безпека насосного і компресорного обладнання», яка проходитиме у стінах вишу протягом чотирьох днів.

Цьогорічна конференція відрізняється від попередніх тематичною різноманітнісю. У науковому зібранні взяло участь близько 200 науковців в області насосо- та компресоробудування, ущільненої техніки та вібронадійності відцентрових машин, а також представники фірм-виробників та підприємств-споживачів насосного і компресорного обладнання із дев’яти країн світу – України, Росії, Польщі, Словаччини, Чехії, Німеччини, Білорусії, Франції та Південної Кореї.

У рамках конференції протягом чотирьох днів пройдуть спеціалізований семінар «ЕККОН-11» - «Проблеми безпечної експлуатації компресорного і насосного обладнання в хімічній промисловості». Спільно з конференцією вперше відбудеться міжнародний форум «Насоси-2011» - «Комп’ютерне моделювання, проектування, виготовлення та експлуатація насосного обладнання», присвячений 60-літтю Сумського насосного заводу «Насосенергомаш» та 55-річчю ВАТ «ВНДІАЕН».

На урочистому відкриття співголова конференції, професор, доктор технічних наук, Заслужений діяч науки й техніки України, dr. honoriscausa Володимир Марцинковський наголосив на значущості конференції та важливості вирішувати задачі герметизації та вібронадійності при створенні ефективного насосного та компресорного обладнання. Окремо професор окреслив проблему енергозбереження, яка особливо актуальна у ХХІ столітті та потребує нагального розгляду.

Уже першого дня учасники одностайно погодилися з тим, що участь у «ГЕРВІКОНі» дозволяє головним механікам збиратися разом та обговорювати проблеми, які виникають на підприємствах, а також значно скорочувати дистанцію між тими, хто використовує і тими, хто виробляє насосне та компресорне обладнання.                

За результатами конференції уже видано наукові праці – дві монографії та збірник наукових праць, у яких викладений сучасний стан насосо- та компресоробудування, проблеми герметичності, вібронадійності та безпеки експлуатації цих надзвичайно важливих для всіх галузей промисловості роторних машин. У найближчі дні на учасників чекає екскурсія на машинобудівних підприємствах міста – ПАТ «Сумському заводі «Насосенергомаш» та ВАТ «ВНДІАЕН», які нещодавно святкували свій ювілей від дати заснування.

Нагадаємо, що традиція проведення Міжнародної науково-технічної конференції «ГЕРВІКОН» зародилася ще у 1976 році на базі кафедри загальної механіки та динаміки машин та її проблемної лабораторії «Вібронадійність та герметичність відцентрових машин» СумДУ. За цей час у Конференції взяло участь понад 1000 осіб із Польщі, Німеччині, США, Японії, Канади, Франції, Македонії, Чехії, Великобританії, а також представники із різних куточків колишнього СРСР. Принагідно зауважити, що за 35 років уже сформувалася окрема наукова дисципліна – гермомеханіка, а десятки конференцій сприяли розвитку відцентрового машинобудування, необхідного для теплової та атомної енергетики, для хімічної та нафтохімічної, металургійної та гірничодобувної промисловості, для авіа- та суднобудування, ракетно-космічної техніки. Не менш важливо, що «ГЕРВІКОН» сприяв підвищенню престижу міста Суми як визнаного науково-технічного центру в галузі насосного та компресорного машинобудування.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]