24
Середа
квітня
хмарно
9° C
Погода в кампусах СумДУ (м.Суми)
Топ-новина: Ні

9 березня у Сумському державному університеті відбулося чергове засідання вченої ради. Голова ради – ректор СумДУ Анатолій Васильєв традиційно розпочав з нагороджень та відзнак: Почесну грамоту з нагоди особистого ювілею було вручено професору Анатолію Опанасюку. Далі перейшли до розгляду питань, винесених на порядок денний вченої ради.

Першим заслухали доповідь директора студентського містечка Олександра Панасюри «Про роботу студмістечка університету щодо забезпечення потреб у поселенні до гуртожитків осіб, що навчаються в СумДУ, обсяги та якість надання платних послуг, ефективність виховної роботи у гуртожитках». У розширеній інформації керівника, зокрема, йшлося про наступне: «Динамічний розвиток університету призводить до збільшення кількості студентів, що потребують місць в гуртожитках (з 2649 осіб у 2012 році до 3838 осіб у 2016). У 2016 році, за рахунок об’єднання СумДУ та УАБС, структура студмістечка поповнилася трьома гуртожитками на 1022 ліжко-місць. Укладення  договорів про співпрацю з п’ятьма освітніми закладами м. Суми дало змогу залучити місця для проживання студентів університету. Постійно ведеться організаційна та юридична робота по відселенню сторонніх з гуртожитків № 1, 4, 5. У гуртожитку машинобудівного коледжу, шляхом реорганізації нежитлових приміщень в житлові, звільнено від сторонніх організацій півтора поверхи для проживання студентів. Таким чином, без будівництва нових гуртожитків, за останній шість років, кількість місць для проживання збільшилася більш ніж на 700, що приблизно відповідає масштабу дев’ятиповерхового гуртожитку. У теперішній час забезпеченість житлом студентів становить 92% від кількості іногородніх студентів».

Заслухавши інформацію директора студмістечка, вчена рада відзначила, що в університеті, завдяки злагодженій роботі відповідних служб, при залученні органів студентського самоврядування та студентської профспілки поступово вдосконалюється система роботи студмістечка щодо забезпечення потреб у поселенні до гуртожитків осіб, які навчаються в СумДУ, якості надання платних послуг, ефективності виховної роботи у гуртожитках. Зважаючи на зростаючу кількість студентів, які потребують надання місця для проживання, вчена рада постановила до виконання ряд завдань, серед яких – продовження практики укладання відповідних угод з іншими навчальними закладами міста з метою збільшення кількості місць для проживання студентів у гуртожитках, а також забезпечення поселенням у гуртожитках виключно осіб, які навчаються в університеті і тільки на термін навчання та ряд інших, спрямованих на підвищення рівня комфортності проживання. Ректор Анатолій Васильєв наголосив: «Гуртожитки – питання принципове для всіх нас. Будь-які пропозиції по розширенню й поліпшенню житлових умов – слушні. Одна з місій нашого університету – залучення абітурієнтів з усіх областей України та всіх куточків світу».

Наступним розглянуто питання «Про затвердження документів загальноуніверситетської нормативної бази: Положення про стипендіальне забезпечення студентів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів Сумського державного університету та Положення про Центр сприяння регіонального розвитку».

Щодо Положення про стипендіальне забезпечення студентів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів Сумського державного університету ректор Анатолій Васильєв зазначив: «Цей документ – крок університету у площину нових, більш цивілізованих взаємовідносин між студентами, між студентами і викладачами, провокує посилення уваги до питань академічної доброчесності. Положення варто вважати дуже важливим на шляху до становлення європейського рівня освіти. Воно реально робить студентів конкурентами у боротьбі за стипендію і кожен із них наступного разу задумається: «А чи варто давати списувати?», «Чи варто займатися плагіатом?» і тому подібне».

Під час вченої ради для обговорення та ухвали було винесено ще ряд питань: «Про внесення змін до Положення про навчально-науковий інститут (факультет) Сумського державного університету», «Про затвердження навчальних планів спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» освітньої програми «Торгівля» та спеціальності 073 «Менеджмент» освітньої програми «Бізнес-адміністрування», «Про клопотання щодо виділення бюджетного місця в докторантурі Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова зі спеціальності 052 – політологія» та ін.

«Швидкі побачення» зі спеціальностями: у СумДУ відбувся день відкритих дверей
20 квітня Сумський державний університет запросив учнів 10-11 класів, студентів коледжів та батьків абітурієнтів на традиційний профорієнтаційний захід, що цього разу пройшов у новому форматі – «швидких побачень» зі спеціальностями.
СумДУ – в трійці кращих ЗВО України за показником працевлаштування випускників
Міністерство освіти і науки України презентувало звіт із моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої і фахової передвищої освіти, які завершили навчання за державним або регіональним замовленням.
Студенти СумДУ зустрілися з ректором
12 квітня у Сумському державному університеті відбулася зустріч «Віч-на-віч з ректором», організована студентським самоврядуванням спільно з адміністрацією закладу.
У СумДУ розповіли про порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році
Про специфіку НМТ-2024 йшлося на семінар-нараді для випускників закладів загальної середньої освіти та фахових коледжів м. Суми та Сумської області, що відбулась за участі представників Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти (ХРЦОЯО).
СумДУ зберіг другу позицію серед кращих університетів України в оновленому рейтингу Webometrics
Відповідно до чергової редакції рейтингу Ranking Web of Universities (Webometrics), Сумський державний університет визначено на другому місці серед закладів вищої освіти України.
СумДУ – на другій сходинці рейтингу URAP серед університетів України
Щороку наприкінці грудня турецька рейтингова агенція URAP визначає кращі університету світу за показниками публікаційної продуктивності, цитованості та міжнародної співпраці. Для дослідження використовуються бази даних Web of Science та InCites.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]