Дата публікації:
25 жовтня 2019
Кількість переглядів:
14943
Поділитися:

23-24 жовтня в Сумському державному університеті відбулися масштабні заходи в рамках Днів міжнародної співпраці. Студенти та викладачі університету відвідали презентації, тренінги та відкриті лекції з академічної мобільності, кращих практик виконання грантових проєктів, розробки проєктних ідей, створення крос-культурного середовища. Лекторами та тренерами стали науковці університетів Німеччини, Польщі, Ірландії, Нігерії, представники Американської та Британської ради. Захід відвідали почесні гості – Посол Нігерії в Україні Мартін С. Адаму, директор «Українського державного центру міжнародної освіти» Юлія Шаповалова, директор Національного Еразмус+ Офісу Світлана Шитікова.

Вітаючи іноземних партнерів на урочистому відкритті заходу, ректор СумДУ Анатолій Васильєв відзначив, що складовою філософії університету є інтернаціоналізація усіх напрямів діяльності, а Дні міжнародної співпраці є одним із механізмів реалізації цієї політики. Він висловив вдячність викладачам, співробітникам та студентам, які активно розвивають міжнародне партнерство.

Посол Нігерії в Україні пан Мартін С. Адаму відзначив розвиток університету щодо інтернаціоналізації освіти: «Я поспілкувався з нігерійськими студентами в СумДУ і зрозумів, що університет відкритий для іноземних студентів, зокрема для студентів з Нігерії. СумДУ рухається в напрямку інтернаціоналізації освіти, надає також приклад іншим університетам, як саме працювати з іноземними студентами, залучати їх до міжнародної діяльності та активності також».

Значну кількість викладачів та студентів зібрала сесія «Міжнародні грантові проєкти», одним із модераторів якої був заступник декана, професор інститут комп’ютерних наук та управління Вроцлавського технологічного університету пан Маріуш Мазуркевич. Він розповів, що співпраця із СумДУ почалася близько десяти років тому з участі в європейській програмі ”Темпус” та продовжилась потужним спільним проєктом із розбудови системи забезпечення якості вищої освіти. «Як партнеру мені дуже приємно бути в СумДУ, отримую інформацію звідусіль, що СумДУ є одним з кращих в Україні й знаним у світі, і тому є сподівання, що співпрацю буде продовжено, у нас багато спільних проєктів у майбутньому», - відзначив пан Маріуш. Він провів тренінг для співробітників та викладачів університету з розробки проєктних заявок для участі в міжнародних грантових проєктах.

Кілька цікавих тренінгів та лекцій провели представники ірландського Інституту мистецького дизайну та технологій: керівник міжнародного відділу Єлєна Сомоза та координатор проєктів ЄС, професор факультету кінематографії і креативних технологій Девід Квін. Пан Девід розповів про перспективи міжнародних партнерств для університету: «Зараз ми активно співпрацюємо за програмою «Еразмус+». Якщо нам потрібні партнери в Україні, то перший університет, на який ми звертаємо увагу - це СумДУ. У 2018 році ми отримали спільний проєкт в рамках програми «Еразмус+» ЄС. Він присвячений обміну викладачами, співробітниками та студентами. Тематикою проєкту є електронні засоби підтримки навчального процесу та впровадження сучасних технологій в навчальний процес. Наступного року ми очікуємо двох українських студентів на навчання в нашому університеті. Ми співпрацюємо в рамках європейських проєктів, і це дуже нелегка робота. СумДУ є надійним партнером не лише з точки зору того, що виконує завдання, яке стоїть перед університетом, але ще з точки зору етики співпраці й того рівня якості виконання завдань, яких потребує саме європейський простір вищої освіти».

Говорячи про міжнародну співпрацю, керівник Національного Еразмус+ офісу пані Світлана Шитікова звернула увагу, що виконавці міжнародних проєктів – як викладачі, так і студенти – є «м’якими» дипломатами України в світі. «Їхнє ставлення до своєї країни, до навчання, відповідальність за свої дії, результати – на це звертають увагу і через це нас пізнають в інших країнах світу. СумДУ був надзвичайно активний в програмі «Еразмус Мундус» щодо мобільності студентів і працівників університету. У рамках програми Жан Моне університет реалізує 4 проєкти, присвячені вивченню європейських студій, європейського досвіду і адаптації його до української економіки. Так само реалізуються проєкт з розвитку потенціалу вищої освіти, які спрямовані на модернізацію освітніх програм на розвиток працівників університету, інфраструктури, створення нових лабораторій».

Протягом двох днів більше 200 викладачів та студентів СумДУ пройшли практичні воркшопи з основних напрямів міжнародного співробітництва за напрямами: міжнародна мобільність, грантові проєкти та програми, міжнародні партнерства та інтернаціоналізація вдома.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]