Дата публікації:
05 квітня 2022
Кількість переглядів:
1692
Поділитися:

24 лютого війна в Україні стала топ-темою всіх світових медіа. Про наш героїчний супротив говорять з пошаною та підтримкою. Суми та Сумський державний університет також часто почали згадувати ЗМІ за кордоном. Про що говорять – в розлогому огляді, підготовленому Медіа-центром СумДУ. Сьогодні до вашої уваги перша частина розповіді про наш університет на сторінках закордонних ЗМІ.

Безпека іноземних студентів

Після раптового початку воєнних дій у Сумах 24 лютого близько 1700 іноземних студентів СумДУ залишилися в місті. Про їх стурбованість ситуацією біля українсько-російського кордону світові ЗМІ писали й до війни. Однак, це були замітки про те, що війна, скоріш за все, не буде повномасштабною.

До 24 лютого на сайті «AL-FANAR MEDIA» були опубліковані коментарі арабських студентів. Здобувач освіти з Медичного інституту СумДУ розповів, що вважає загострення ситуації неможливим: «Крім Луганська та Донецька, двох регіонів, на які претендує Росія, життя цілком нормальне. Люди не почали запасатися продуктами. Арабські жителі та українці не бояться. Вони б засміялися, якби ви запитали їх про можливу війну».

Схожу тематику має матеріал у «THE TIMES OF INDIA». Студент СумДУ з Індії повідомив журналістам, що ситуація у місті 24 лютого була відносно спокійною, але задля власної безпеки він планував виїхати з України наступного дня. Університет оголосив про початок онлайн-занять для тих іноземців, які поїдуть додому.

Після 24 лютого ситуація змінилася. Індійські та нігерійські ЗМІ почали активно висвітлювати проблеми студентів у Сумах, зокрема те, що їм було неможливо виїхати на захід країни. Так, «Mashable India» повідомляє, що 25 лютого близько 400 індійських студентів лишилися в підвалі гуртожитків СумДУ. У місті на той час уже припинили роботу окремі банкомати та супермаркети, а також була запроваджена комендантська година. Влада Індії заявила, що згодом організує евакуацію своїх студентів з України, зокрема й із Сум.

Студенти-іноземці Медичного інституту розповіли журналістам «abp live», що вони налякані через вибухи. Після початку війни їх розмістили у сховищах гуртожитків СумДУ та забезпечили продуктами харчування, однак ситуація все ще на той момент була складною. Студенти записували короткі відеозвернення, де розповідали про життя у війні та просили уряд своєї країни забезпечити евакуацію з Сум.

Ексклюзивно для «The Kashmir Monitor» один зі студентів розповів, що зібрав усі речі й готовий будь-якої миті покинути Суми, якщо з’явиться така можливість. «В Україну для евакуації прибули три рейси Air Asia. Вони вже врятували 600 студентів. Але цього замало. Лише в Сумах досі перебувають понад 700 індійців. Із 35 000 рупій вартість авіаквитка зросла до 65 000 рупій. Зараз рейси скасовано». Студенти також розповіли, що бояться вибухів і обстрілів державних та адміністративних будівель.

Інше медіа «NEWS CLICK» також наголосило на стурбованості студентів ситуацією в Сумах. «Нас попросили зарядити телефони та запастися достатньою кількістю води, оскільки електроенергія та водопостачання можуть бути припинені. Посольство попросило нас не їхати на захід, бо це ризиковано, оскільки рух потягів та автобусів зупинено», - говорить одна з кашмірських студенток СумДУ.

«Невизначеність охоплює індійських студентів, які застрягли в Україні»: під таким заголовком вийшов матеріал на сайті «THE HINDU». Студенти розповіли журналістам про те, як у різних точках України вони пережили перші дні війни. Студентка 6 курсу Медичного інституту розповіла, що лише 2 тижні тому повернулася в Україну, аби продовжити навчання, але тепер має турбуватися про власну безпеку. «Університетське керівництво регулярно інформує нас про ситуацію. Нас також запевнили в підтримці. За потреби ми перейдемо в бункери, що розміщені на території кампусу», - так реагує спільнота студентів-іноземців на реалії війни.

Згодом на цьому ж сайті з’явилася новина про зустріч батьків індійських студентів із представниками влади. Чиновники запевнили, що дипломатія працює над поверненням із України всіх громадян Індії, хто цього потребує.

Студенти СумДУ намагалися всіляко зв’язатися з посольством Індії, аби чиновники вплинули на ситуацію та забезпечили можливість евакуюватися з міста. Видання «Hindustan Times» опублікувало кілька коментарів індійських студентів, які розповідають про гучні постріли, звуки техніки, величезні черги в магазинах та про неможливість самостійного виїзду з міста приватним чи громадським транспортом.

Про ніч у бомбосховищі та звуки авіаударів, що лякають індійських студентів, написало видання «TIMES NOW». Один зі здобувачів освіти опублікував відео зі свого смартфона, де видно, як мешканці гуртожитку поспіхом вночі спускаються в підвал, аби безпечно перечекати бомбардування міста. Через слабкий сигнал Wi-FI студентам складно спілкуватися з рідними, єдине їх прохання – організувати евакуацію з Сум, адже місто розташоване дуже близько від російського кордону.

Громадянка Нігерії Лінда розповіла журналістам «ZIKOKO» про те, як вона з друзями пережила перші дні воєнного стану: «Студенти розкидані всюди. У моїй квартирі нас четверо. У гуртожитку більше студентів, і вони навіть чули постріли навколо цієї ночі. Усі вони зараз під землею в бомбосховищах. Ми надіслали їм повідомлення, але дізнаємося, що відбувається пізніше… Ми просто вирішили, що нікуди не збираємося, тому що ми не хочемо, щоб війна, яка не вбила нас, коли ми залишалися вдома, вбила нас на шляху до безпечного місця. Просто треба бути обережними. Російські війська завдали шкоди мирному населенню». Для студентів із Нігерії було найбезпечніше лишатися на місці, адже дипломатичних рішень щодо їх евакуації на момент виходу матеріалу ще не було.

«Ми виснажені фізично, адже щодня отримуємо сповіщення про вуличні бої та авіаудари, так що змушені постійно бігати у сховища. Ми також психічно виснажені, адже боїмося, що можемо постраждати, якщо вийдемо в магазин і стоятимемо в черзі», - саме такі слова передають своїм співгромадянам нігерійські студенти, які лишилися в Сумах у перші дні війни. Новинний портал «INDEPENDENT» опублікував численні коментарі з проханням про допомогу виїзду за кордон. Влада країни поки спрямовує зусилля на те, аби домовитися з урядами Польщі, Угорщини та Румунії про евакуаційні автобуси.

Увага до студентів СумДУ авторитетних світових медіа

3 березня кілька журналістів «The New York Times» зв’язалися зі студентами, які «застрягли» в Україні. За інформацією ЗМІ та самих іноземців, близько 800 здобувачів освіти Медичного інституту лишилися в Сумах. Через вибухи поблизу університету було відключено світло та воду, а студенти змушені були ховатися в підвалах на території кампусу. Деякі посольства намагалися вивезти своїх співгромадян, але безпечно це зробити неможливо. Керівництво Сумського державного університету просило студентів не виходити в місто та за можливості не покидати укриття.

Журналісти «CNN» зібрали коментарі студентів-іноземців Медичного інституту СумДУ. Усі вони кажуть про страх і паніку, що охопили мешканців гуртожитків, коли з вікон вони бачили заграву від вибухів, а також чули постріли. Університет попросив поки що всіх лишатися на території кампусу, де можна швидко дістатися до бомбосховища. Представники посольств Індії та Нігерії пояснили, що намагаються через переговори отримати дозвіл на гуманітарні коридори, але поки компромісу не досягнуто.

Історія з іноземними студентами в Сумах зацікавила й видання «The Guardian». Так, журналістам вдалося поспілкуватися з нігерійськими студентами, які заплатили надзвичайно велику суму грошей, але на приватному транспорті все ж змогли виїхати у Полтаву, а звідти в Угорщину. Натомість, інший коментатор, індійський студент, повідомив про складну ситуацію в гуртожитках і розповів, чого дуже боїться: «Наразі ми в безпеці, але чули, що почалося мародерство, тому не впевнений, що безпечний стан триватиме довго. Ми також стурбовані тим, що довкола ходять люди зі зброєю». Індійська влада заявила, що намагається встановити контроль над ситуацією через дипломатичні рішення.

У перший тиждень війни закордонні ЗМІ говорили про іноземних студентів СумДУ досить активно, адже молоді люди були налякані, не мали доступу до офіційної інформації та піддавалися паніці, їх запаси продовольства закінчувалися. Медіа намагалися привернути увагу своєї влади до проблем студентства, а тому часто були дуже емоційними, викривляли факти та нагнітали загальний фон. Але СумДУ представлений з кращої сторони, адже університет забезпечив студентам доступ до бомбосховищ, надавав продукти, підтримував кожного студента.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]