Дата публікації:
06 квітня 2022
Кількість переглядів:
1805
Поділитися:

Друга частина огляду світових інформаційних ресурсів, підготовленого Медіа-центром СумДУ.

«З першого дня війни безпечна евакуація іноземних студентів із Сум стала однією з найбільш обговорюваних тем у закордонних ЗМІ.

Наприклад, 25 лютого, було мало способів безпечно виїхати з міста. Про це розповіли й іноземні студенти. У публікації видання «ZEENEWS» сказано про небезпеку самостійного виїзду зі сходу України на захід: «Студенти, які навчаються в Сумському державному університеті, повідомили, що дорога до Західної України займе близько 18-20 годин, що в нинішніх умовах небезпечно». Індія активізувала зусилля з евакуації своїх громадян, у тому числі студентів, які застрягли в Україні через прикордонні переходи Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії, однак для студентів із Сум цей шлях не був доступний.

Сайт «india herald» опублікував матеріал, де розповів про евакуаційну місію індійського уряду. За інформацією з сайту кілька рейсів вилетіли з України напередодні, але все ще лишилися студенти, які застрягли в Сумах і вже не можуть виїхати. Індійські громадяни звернулися до свого уряд з проханням про допомогу, адже не хочуть надто довго перебувати в бункерах. Кажуть, що готові будь-яким способом виїхати з України.

Індійські студенти втомилися чекати офіційних вказівок від уряду, тому вирішили звернутися до світової спільноти через інтернет. Так, група студентів із СумДУ записала відеозвернення до влади своєї країни із закликом до негайної евакуації. Цей запис опублікувала низка відомих медіа: «THE HINDU», «Times of India», «DECCAN HERALD». Активісти студентської громади впевнені, що їх прохання має почути кожен, кому небайдужа доля іноземців.

Схожу тактику обрали і студенти з Нігерії. Видання «The Cable» повідомило, що відео з проханням про організацію евакуації іноземні студенти СумДУ виклали в інтернет. Тут зібрані коментарі тих, хто страждає від війни, нестачі продуктів, постійних сирен і пострілів. «Ми лише питаємо, чи можемо ми припинити вогонь і відпустити студентів Сум? Ми закликаємо всіх допомогти нам вийти. Нас тут багато, ми застрягли. Ми звертаємося до вас, будь ласка, допоможіть нам», - закликала одна зі студенток.

7 березня посольство Індії в Україні заявило, що евакуація відбудеться дуже скоро. Про це також написав новинний ресурс «The Print». «У Полтаві дислокується команда Посольства Індії для координації безпечного проходження індійських студентів, які застрягли в Сумах, до західних кордонів через Полтаву. Підтверджені час і дата будуть опубліковані незабаром. Студентам порадили бути готовим до виїзду в найкоротші терміни», - йдеться в заяві посольства.

Відтак, у 12-й день російського вторгнення іноземці вже готові були покинути Суми, частина з них навіть розмістилася в автобусах, але виїзд довелося відкласти. Про розчарування студентів розповіло видання «The Indian Express». У понеділок, 7 березня, до міста приїхали евакуаційні автобуси, однак через обстріли гуманітарного коридору студентів повернули в гуртожитки. Тепер, однак, надія на евакуацію не полишає студентів, адже їх почуло посольство та зробило перші кроки щодо створення безпеки.

Після тривалих переговорів перший гуманітарний коридор нарешті було відкрито. Видання «The new Indian Express» опублікувало світлину радісних студентів, які «завантажуються» в автобуси, аби почати шлях додому. «До студентів також приєдналися представники посольства Індії та представники їхнього університету. Ми хочемо подякувати нашому уряду, дипломатам, Товариству Червоного Хреста за цю безпечну операцію з евакуації», - розповіла одна зі студенток.

Інформаційний портал «Siasat» повідомив, що після 13 днів війни нарешті всі індійські студенти виїхали з Сум і незабаром будуть вдома. Тепер студенти переймаються тим, як ітиме освітній процес у СумДУ, адже викладачі тут також перебувають у постійній небезпеці обстрілів.

Про успішну евакуацію та думки студентів щодо цих днів війни, коли вони змушені були жити у несприятливих умовах, дізнавалися журналісти «The Telegraph online». Так, для безпечного виїзду колону з 12 автобусів з індійськими прапорами очолив транспорт товариства «Червоного Хреста». Студенти дісталися до Полтави, а звідти почали свій довгий шлях за кордон. Виїзд із Сум відбувся у вівторок, але коли вони дістануться додому сказати складно. Іноземці кажуть, що було складно виживати в умовах війни і вони раді нарешті бути в безпеці.

Про перебіг евакуації дізнавалися також журналісти «The Tribune». У тексті публікації сказано, що виїзд став можливий о 10-й годині вранці, коли почалося припинення вогню. У Twitter цього ж ранку з’явилося відео, де студенти збираються біля автобусів, поруч стоять намети й волонтери роздають їжу та напої. Незабаром після цього автобуси вивезли більше ніж 600 іноземців у безпечніше місце.

Як пишуть журналісти «The Hindustan Times», 8 березня до останнього трималася в секреті інформація про гуманітарні коридори. Причина такого рішення – «зірвана» раніше евакуація з Сум. Однак, після оголошення евакуаційних маршрутів працівники урядових структур прибули в місто, аби організувати та перевірити процес виїзду. Увечері того ж дня речник міністерства закордонних справ Індії повідомив, що всі індійські студенти з Сум уже в безпеці.

9 березня сайт «The Indian Express» опублікував новину про те, що остання велика колона з індійськими студентами вирушила з Сум. Гуманітарний коридор, який нарешті вдалося відкрити для мешканців міста, дозволив виїхати всім іноземним студентам. Тепер їх чекає тривалий шлях до кордону, а звідти переліт у свої країни. Ариндам Багчі, речник Міністерства закордонних справ Індії, сказав: «Радий повідомити, що нам вдалося виселити всіх індійських студентів із Сум. Наразі вони прямують до Полтави, звідки сядуть на потяги до Західної України. Готуються рейси в рамках операції «Ганга», щоб доставити їх додому».

«Батьки студентів, як втекли від війни в Сумах, стурбовані психологічним станом свої дітей», - саме ця тема привернула увагу журналістів «INDIA TODAY». Після зустрічей в аеропорту студенти та їх батьки ділилися з кореспондентами своїми емоціями, а також говорили про плани на майбутнє. Евакуйовані громадяни, однак, прагнуть швидше повернутися до навчання в Україні: «Якщо я можу повернутися в Україну вчитися, я це зроблю. Я там живу три роки. Це мій другий дім», - розповіла одна за студенток.

«Пережити війну – це диво», - запевняють евакуйовані з Сум індійські студенти в коментарях «THE NEW INDIAN EXPRESS». Молодь згадує, як минули ці 13 днів війни, які їм довелося побачити. Тут, у аеропорту, де зустрічають евакуаційні рейси, панують емоції радості від зустрічі і тривоги за власне майбутнє. Студенти кажуть, що в Сумах і СумДУ їм дуже подобається, а також що хочуть якнайшвидше повернутися до нормального життя і навчання в Україні.

Про складнощі евакуації з Сум розповідають і нігерійські студенти. Видання «Vanguard» опублікувало інформацію, що 12 березня близько 300 осіб, яким вдалося виїхати з України, прибули в один із аеропортів Нігерії. Раніше тут ширилися чутки про те, що студентам обіцяють заплатити, аби ті лишилися в охопленій війною країні, однак самі евакуйовані іноземці таку інформацію спростовують.

Після виїзду з Сум виходець Кенії розповів місцевому виданню «STAR» про те, що влада його країни надто довго шукала способи організації евакуації. За попередньою інформацією 26 кенійських студентів перебували в гуртожитках СумДУ, коли розпочалася війна. Ситуацію ускладнювало те, що в Україні немає посольства Кенії, а лише консульство. Студенти виїхали з міста в гуманітарних коридорах і станом на 15 березня все ще перебували в Угорщині, звідки не могли повернутися на Батьківщину.

Видання «NBC NEWS» розповіло, що евакуйовані з України африканські студенти тепер «застрягли» в Угорщині. Також іноземці розповіли, що війна мала на них сильний психологічний вплив, адже вони чули вибухи і бачили результати боїв. «П’ять років свого життя я вклав у Сумський державний університет. Я просто розгублений. Я не знаю, що буде далі», — сказав 23-річний студент-медик Анхель Ебе. Наразі цих студентів чекає довгий шлях додому та невизначеність щодо навчальних перспектив, адже більшість їх освітніх документів лишилися в Україні.

Загальні настрої іноземних студентів СумДУ щодо евакуації позитивні. Попри складний шлях додому, виснажливий перетин кордону та небезпеку обстрілів студенти радіють, адже тепер почуваються в безпеці. Частина іноземців уже повернулася додому й готується до продовження навчання в дистанційному форматі. Звичайно ж, більшість бажає швидше повернутися в Україну та відвідувати пари офлайн. Наші студенти вірять, що дуже скоро їх нормальне життя в Сумах відновиться і вони знову насолоджуватимуться навчанням у кампусі СумДУ».

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]