Дата публікації:
13 вересня 2023
Кількість переглядів:
679
Поділитися:

Медична, реабілітаційна, соціально-психологічна допомога, забезпечення професійної інтеграції та реінтеграції – таке завдання Центру ветеранського розвитку Сумського державного університету. Його відкриття відбулося 13 вересня за участі заступника Міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяни Калити, представників місцевої влади, соціальних служб області і міста, університетських підрозділів, які будуть опікуватися відвідувачами Центру, ветеранів.

За сприянням Міністерства подібні заклади вже відкриті у Вінниці, Дніпрі, Львові, Миколаєві, Житомирі та Києві.

Як зазначила заступниця Міністра, Сумщина теж активно долучається до реалізації соціального проєкту підтримки ветеранів, свідченням чого є відкриття Центру ветеранського розвитку.  «Це місце, куди зможуть звернутися ветерани, їхні родини, а також сім’ї загиблих героїв, аби пройти підготовку за освітніми програмами, зокрема, перекваліфікації, отримати медичну, психологічну, юридичну допомогу. Також тут навчатимуть новій професії – помічника ветерана. Ці спеціалісти забезпечуватимуть соціальний супровід захисникам, які повертатимуться до цивільного життя», – прокоментувала Тетяна КАЛИТА.

Також планується, що центри стануть хабами для зустрічей ветеранів та військових, їх громадської активності.

Як наголосив ректор СумДУ Василь КАРПУША, університет має унікальну матеріально-технічну базу, що може використовуватися для лікування та реабілітації осіб, які постраждали внаслідок війни, а також висококваліфікований персонал.

«Центр ветеранського розвитку – це увесь університет, це система допомоги ветеранам. Офіс – лише приміщення, куди на початковому етапі може звернутися ветеран чи члени його родини, аби зрозуміти, який комплекс послуг йому потрібен», – зазначив ректор.

СумДУ має можливість надати захисникам і захисницям великий комплекс послуг, зокрема, медично-реабілітаційних – в Університетській клініці, соціально-психологічних – фахівцями психологічної служби. Університет має потужну спортивно-фізкультурну базу, зокрема, Палац студентського спорту, для фізичної реабілітації. І, звичайно, університет системно впроваджує інклюзивну освітню політику, у тому числі, надає можливості для професійної перепідготовки  осіб, які брали участь у бойових діях, на цивільні спеціальності, затребувані на ринку праці.

Перший заступник начальника Сумської обласної військової адміністрації Тарас САВЧЕНКО та міський голова Сум Олександр ЛИСЕНКО відзначили важливість і нагальність створення Центру ветеранського розвитку, подякували усім, хто долучився до його створення, зокрема, СумДУ, зазначивши, що університет є партнером в усіх соціальних проєктах і заходах, які реалізовує місцева влада.

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]