Дата публікації:
24 жовтня 2023
Кількість переглядів:
562
Поділитися:

Завершується серія заходів із масштабізації проєкту «Емоційне вигорання медичних працівників» («Emotional burnout of medical workers»), що у червні цього року переміг на Всеукраїнському конкурсі студентських проєктів громадянської дії «ДемБачення» в номінації «Адвокація».

Команда проєкту Сумського державного університету просуває тему ментального здоров’я, що є значимою в умовах воєнного стану. Серед заходів –  ознайомчі лекції для медичних працівників та серія тренінгів із психологом, який має досвід роботи з травмою, викликаною війною.

Протягом жовтня у проєкті взяли участь понад 200 медичних працівників Центрів екстреної медичної допомоги Сумської області, з прикордонних районів і тих населених пунктів, які перебували у окупації, але до цього часу переживають стрес. Це - жителі Тростянця, Охтирки, Великої Писарівки, Білопілля, Краснопілля, Шостки, Середино-Буди, Глухова, Путивля, Сум тощо.

«Важливо розуміти, – говорить керівниця проєкту Альона ЯРЕМЕНКО, студентка навчально-наукового медичного інституту, – що від емоційного стану працівника екстреної медичної допомоги, який приїхав на виклик, залежить емоційний стан хворого, правильність діагностування проблеми, ефективність заходів невідкладної допомоги та прогноз одужання. Медичні працівники, які працюють у прикордонних населених пунктах під постійними обстрілами та виїжджають на екстрені виклики, в першу чергу знаходяться в зоні ризику емоційного вигорання. Тому саме на них був орієнтований наш проєкт».

Як зазначила ментор проєкту від СумДУ, доцент, кандидат політичних наук Валентина ОПАНАСЮК, запит на проведення тренінгів і навчання залишається досить високим.

За результатами масштабізації, команда проєкту спільно з Сумським обласним центром Екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, на базі якого проводилися заходи, готують пропозиції до МінРеінтеграції для забезпечення напряму психічного здоров’я медичних працівників на найближчі роки.

Зазначимо, що ресурсна підтримка проєкту на етапі масштабізації здійснена Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерством міжнародних справ Канади та Урядом Великої Британії. Сумський державний університет підтримав студентську команду проєкту, взявши на себе частину організаційних завдань та супровід. Менторську підтримку на другому етапі проєктної діяльності надала також Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) Україна.

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]