Дата публікації:
26 березня 2024
Кількість переглядів:
925
Поділитися:

29 березня 2024 року виповнюється два роки, відтоді як було започатковано встановлення побратимства між Університетом м. Ліверпуль (Великобританія) та Сумським державним університетом в рамках програми «Ініціатива Єднання».На сайті британського університету опублікували новину з цієї нагоди.

Програма «Ініціатива Єднання» – це модель співпраці між установами, спрямована на підтримку університетів України в розпал і після війни шляхом створення партнерства між українськими та закордонними закладами вищої освіти.  

Ініціативу координує Cormack Consultancy Group за підтримки Universities UK International, Фонду Президента України з питань освіти, науки і спорту та Міністерства освіти і науки України.

До другої річниці з початку співробітництва між університетами, в Університеті м. Ліверпуль заплановано проведення низки заходів.

27 березня заходи розпочнуться виступом ректора Університету м. Ліверпуль професора Тіма Джонса з вітальним словом до всіх учасників.  На базі британського партнера заплановано проведення презентації результатів партнерства, доповіді представників дослідницьких установ, промисловості, фондів. Захід відбудеться у змішаному форматі – у кампусі британського ЗВО та онлайн.

Учасники з Університету м. Ліверпуль і Сумського державного університету поділяться досвідом реалізації спільних проєктів. Загалом програма співпраці між британським і українським університетами здійснюється за широким спектром напрямів, зокрема – літні школи та академічна мобільність для сумських студентів, підвищення кваліфікації викладачів, онлайн-платформа навчальних ресурсів, доступ до світових баз даних. Також колеги з університетів-побратимів спільно працювали над низкою проєктів у сфері бренд-менеджменту і маркетингу, співпраці бібліотек, розвитку спільних досліджень.

У 2023 році було започатковано новий проєкт «Співпраця для цифровізації науки та цифрової трансформації України», який передбачав стипендії як для очного, так і для дистанційного навчання, за фінансування у розмірі 197 тис. фунтів стерлінгів (близько 9 млн грн) від схеми двосторонніх грантів між Великобританією та Україною в галузі досліджень і розробок Universities UK International (UUKi). Над проєктом працювали куратори з боку університетів: професор Ігор ПОТАПОВ з факультету комп’ютерних наук Університету м. Ліверпуль та начальник управління міжнародного співробітництва Сумського державного університету Костянтин КИРИЧЕНКО, які сприяли створенню та розширенню дослідницької та інноваційної програми цифрової трансформації, зокрема, у сферах цифрової економіки, відновлюваних джерел енергії, цифрової інфраструктури.

На сьогоднішній день у реалізації проєкту взяли участь 48 науковців СумДУ. Робота над спільно узгодженими заходами тривала протягом 5 місяців – через програму віртуальних стипендій, а також літню школу, що включала стажування в Ліверпулі.

У серпні 2023 року відбувся візит до Ліверпуля делегації Сумського державного університету, яку очолював ректор Василь КАРПУША.

Під час поїздки було проведено підсумковий круглий стіл щодо результатів поточної співпраці, а також конференцію та низку заходів у межах проєкту «Співпраця для цифровізації науки та цифрової трансформації України».

Нині Університет м. Ліверпуль приймає 9 представників СумДУ. Це молоді науковці та аспіранти, які працюють разом із колегами з академічних шкіл Університету м. Ліверпуль.

Сумський державний університет щиро дякує університету-побратиму за співпрацю та підтримку в ці нелегкі часи, а також сподіваємось на розширення подальшої взаємодії та плідну співпрацю за всіма напрямами. 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]