Початок події: 2024-03-22

Вже з перших днів російської збройної агресії провідні міжнародні видавці та компанії підтримали українську наукову спільноту і надали безоплатний доступ до своїх інформаційних ресурсів. 

Наразі триває доступ до баз даних компаній Clarivate та Elsevier, а також до повнотекстових електронних ресурсів на порталі Research4Life.

Науковці Сумського державного університету мають доступ до низки баз даних та інструментів для досліджень компанії Elsevier:

  • Scopus  – мультидисциплінарна бібліографічна і реферативна база даних та інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях.
  • SciVal – інструмент моніторингу та аналізу міжнародних наукових досліджень з використанням методів візуалізації та сучасних метрик, бенчмаркінгу, пошуку наукових партнерів, дослідження сучасних наукових трендів та пошуку управлінських рішень.
  • ScienceDirect – повнотекстова база даних рецензованих наукових статей журналів та розділів книг видавництва Elsevier.
  • Funding Institutional – інструмент, що допомагає науковцям знаходити можливості фінансування досліджень від державних та приватних фінансових організацій.
  • Elsevier Health продовжує надавати доступ до медичних ресурсів ClinicalKey, Complete Anatomy та Osmosis.
  • Researcher Academy – платформа електронного навчання, призначена для підтримки дослідників на кожному кроці наукової діяльності.
  • Mendeley – бібліографічний менеджер, що дозволяє зберігати матеріали, робити бібліографічні посилання та оформлювати списки  джерел у різних стилях цитування.

На офіційному сайті компанії створена сторінка Ukraine Academic Support, де постійно оновлюється інформація про доступні ресурси і програмні інструменти.

У 2024 році компанія Clarivate продовжила безоплатний доступ до наукометричної бази даних Web of Science. Крім того, дослідники СумДУ мають можливість долучитися до навчальних вебінарів, які проводяться українською мовою на постійній основі. Актуальну інформацію про можливості ресурсів та заплановані вебінари можна знайти на українській сторінці підтримки на порталі Clarivate, а також в розділі #StandWithUkraine.

Триває доступ до інформаційних ресурсів на порталі Research4Life (обсяг контенту платформи сягає понад 200 тис. одиниць). В минулому році за результатами розгляду звернення МОН видавцями-партнерами порталу було ухвалене рішення про включення України до групи країн А, завдяки чому ми маємо вільний доступ до кінця 2024 року. Національним координатором доступу до порталу є ДНТБ України.

Доступ до міжнародних інформаційних ресурсів та баз даних є важливою складовою  науково-дослідницької роботи, про що свідчить і статистика використання. До прикладу, щомісяця близько 4 тис. пошукових запитів у базі Scopus та близько 1,5 тис. – у базі Web of Science, здійснених науковцями СумДУ. Крім того, доступ до найважливіших джерел інформації сприяє інтеграції дослідницької інфраструктури університету в світовий науковий простір.

Більше інформації на сайті бібліотеки СумДУ.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]