Дата публікації:
19 вересня 2018
Кількість переглядів:
3024
Поділитися:

З 9 по 14 вересня на березі Чорного моря у смт Затока Одеської області відбулася традиційна VIII Міжнародна конференція «Наноматеріали: застосування та властивості - 2018» (2018 IEEE 8th International Conference on Nanomaterials: Applications & Properties). Організатор заходу – факультет електроніки та інформаційних технологій Сумського державного університету.

Протягом шести днів було заслухано чотири пленарні доповіді, 23 – запрошені, 55 усних доповідей та представлено більше 120 постерних. Особливої уваги варті пленарні виступи проф. Герріта Бауера з Університету матеріалознавства Університету Тогоку (Японія), який виступив з доповіддю про майбутні перспективи наноструктурованих ітрій-гранатових плівок у спінтроніці; проф. Юрія Гогоци (Університет Дрекселя, США), який розповідав про новий клас 2D компаундів під назвою Mxenes; проф. Портлендського національного університету (США) Джеймс Морріс представив доповідь на тему сучасних методів отримання наноструктур. Професор Інституту інженерії поверхні м. Лейбніц (Німеччина) Андре Андерс виступив з двома лекціями: в першій доповіді окреслив сучасний стан плазмових та іонно-променевих технік обробки поверхонь та як головний редактор журналу Journal of Applied Physics (AIP Publishing) презентував навчальну лекцію щодо підготовки наукових статей.

Крім того, було проведено нараду за круглим столом на тему «Future of Ukrainian Science & Education», за участю заступника міністра освіти та науки України, проф. Максима Стріхи; заступника голови наукового комітету національної ради України з питань розвитку науки і технологій, проф. Олексія Колежука; заступника голови Ради молодих вчених національної академії наук України, мол. наук. співроб. Юлії Безвершенко та директора Інституту наноматеріалів при Університеті Дрекселя (США), проф. Юрія Гогоци (згідно даних Scopus індекс Гірша дорівнює 106, найцитованіший науковець українського походження). Також в дискусії приймали участь головний редактор наукового журналу Journal of Applied Physics (США), проф. Андре Андерс та проф. Джеймс Морріс – заступник директора спільноти ІЕЕЕ.

Згідно меморандуму, підписаного із спілкою Інститут інженерів електротехніки та електроніки, праці конференції, що задовольняють вимоги ІЕЕЕ, будуть опубліковані у збірнику матеріалів 8-ї Міжнародної конференції «Наноматеріали: застосування та властивості» та проіндексовані базою даних Scopus і WoS Core Collection. Також вибрані статті будуть опубліковані у тематичному випуску «Trends in Novel Magnetic Materials & Spin-related Phenomena at Nanoscale» наукового журналу «The Journal of Magnetism and Magnetic Materials» (Elsevier) IF (2017) = 3,06 та у вигляді монографії видавництва Springer Nature за редакцією проф. Олександра Погребняка (СумДУ) та проф. Валентина Новосада (Аргонська національна лабораторія, США).

Після закінчення конференції кращі усні та постерні доповіді були відзначені спеціальною нагородою «Rising Star in Nanoscience & Nanotechnology» та грошовою премією в розмірі 100 USD. Крім того, завдяки залученню грантових коштів (посольства США в Україні) та від спонсорів (Angstrom Engineering Inc., STAR Cryoelectronics LLC, AJA International Inc., attocube AG, Quantum Opus LLC, Bruker BioSpin), в цьому році вдалося забезпечити понад 50 travel-грантів для молодих вчених у розмірі 5000 грн.

В конференції взяли участь науковці та аспіранти з трьох факультетів та інститутів СумДУ — ЕлІТ, ТеСЕТ та МІ. Делегація з СумДУ була однією з найбільших. Завдяки можливостям, що надає конференція, незабаром будуть створені нові спільні наукові групи та започаткується співпраця з провідними західними науковими установами.

Загалом у конференції взяло участь понад 250 учасників (більше 100 – іноземці) з 27 країн світу. Зокрема, з Польщі, Білорусі, США, Німеччини, Японії, Китаю, Литви, Казахстану, Південної Кореї, Канади, Франції, Туреччини та ін. Уперше взяли участь у конференції представники Швейцарії, Швеції та Естонії.

Фоторепортаж:

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]