Дата публікації:
06 вересня 2019
Кількість переглядів:
836
Поділитися:

Науковці  Сумського державного університету успішно проходять стажування в закордонних закладах вищої освіти. Вони діляться власним досвідом зі своїми колегами та   переймають їх погляди на викладання та конкретні дослідження. 2019 навчальний рік був насиченим успішними стажуваннями для викладачів кафедри германської філології СумДУ.

Влітку 2019 завершилось стажування в Китаї доцента кафедри германської філології Віталія Дорди. Стажування почалося з вересня 2018 року. Це був грант від Шанхайського університету, на базі інституту іноземних мов. Мета гранту полягала у порівнянні методик викладання англійської мови у китайських школах та лінгвістичних центрах з урахуванням міжнародних вимог. Одночасно стажування проходили викладачі з Казахстану, Індії, Хорватії, Словенії та деяких інших країн. Науковець СумДУ досліджував підходи до викладання англійської у китайських школах у контексті культурних та національних особливостей, бо однією з проблем викладання англійської у Китаї є якісна підготовка до міжнародних тестів. За словами Віталія Дорди, учасники стажування працювали з великим об’ємом теоретичного матеріалу - знайомились з китайської системою освіти, вивчали особливості викладання іноземних мов у світі та самому Китаї. Під час практичної частини науковці апробували різні підходи (переважно креативні та комунікативні) безпосередньо на містах.

Можливість стажуватися в німецькому Бремені отримала доцент кафедри германської філології Олеся Єгорова. Участь науковиці в закордонному стажуванні для викладачів німецької «Мова, країнознавство та культура» стала можливою завдяки стипендії від Гете-Інституту. Програма стажування, яка зібрала 25 викладачів німецької з усього світу, передусім фокусувалася на розгляді питань трансферу лінгвокраїнознавчих знань, зокрема у межах культурологічного підходу, а також на типології завдань та форм роботи задля досягнення лінгвокраїнознавчих та культуро-орієнтованих навчальних цілей на різних етапах навчання. Окрім щоденних семінарських занять та роботи в групах, під час яких учасники обмінювалися своїм досвідом та найкращими практиками, програмою передбачалося доволі багато польової роботи, у межах якої викладачі взаємодіяли з бременськими студентами та пересічними містянами, що дозволило відчути Німеччину «на смак», проаналізувати власні уявлення про німецьку культуру.

Старша викладачка кафедри германської філології Світлана Єрмоленко отримала стипендію для підвищення кваліфікації у німецькому місті Швебиш Халль. Семінар з методики та дидактики викладання німецької мови проходив влітку й охопив віртуальну фазу (2 онлайн-фази) та фазу присутності. Семінар включав у себе культурну програму, дав багато можливостей для мовної та методичної практики і налагодження контактів з учасниками з інших країн.

Понад 70 учасників з 21 країни зібрав у своїх стінах протягом серпня 2019 р. 41-й Міжнародний літній університет Отто-Фрідріха в м. Бамберг, Німеччина. Серед учасників – представники Сумського державного університету: доцент кафедри германської філології Олеся Єгорова та студентка групи ПР-62 Аліна Шинкаренко, які отримали стипендії від Університету Отто-Фрідріха на участь в програмі. Лейтмотивом 41-го Міжнародного літнього університету стали теми німецької літератури та музики, проте навчальна програма передбачала й курси з лінгвокраїнознавства, стилістики, методики викладання німецької мови, спецкурси з граматики та лексики, а також «розважальні курси» (театр, креативне письмо, хор, ігри тощо) під керівництвом студентів старших курсів університету. Культурна програма пропонувала безліч позааудиторних заходів, екскурсій (Бамберг, Нюрнберг, Байройт, Шесліц), зустрічей з експертами та візитів, що дозволило поспілкуватися з жителями м. Бамберг та околиць «наживо» і сформувати більш-менш чітке уявлення про історію та культуру регіону.

Викладачі кафедри германської філології наголошують, що незабаром розпочнеться прийом заявок на участь у різних програмах академічної мобільності. Тож, слідкуйте за новинами та анонсами на каналі в Telegram, а також в календарі подій на сайті факультету ІФСК.


 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]