Дата публікації:
28 квітня 2020
Кількість переглядів:
2343
Поділитися:

Протягом карантину в СумДУ проходить повноцінний процес електронного навчання. Визначено механізми спільної комунікації викладачів та студентів – від спілкування у месенджерах та соціальних мережах до використання інструментів відеозв’язку й колективного навчання від провідних світових компаній.

«Розроблена власна методична модель онлайн-курсів стимулює високий рівень інтерактивності навчального контенту, зокрема  на широке застосування віртуальних тренажерів і симуляторів. Власні технологічні рішення з оптимізації інтерактивного навчального контенту дозволили створити власними силами понад 2000 віртуальних  тренажерів і симуляторів на базі Java, JS, Flash, Unity3D, у тому числі із застосуванням технологій віртуальної і доповненої реальності», - зазначив Юрій Зубань, директор організаційно-методичного центру технологій електронного навчання СумДУ.

На час карантину викладачі СумДУ активно застосовують сучасні дистанційні технології, наприклад: конструктор навчальних матеріалів Lectur.ED, який дозволяє створювати інтерактивні вебсторінки, тести, форуми і завдання для спільної роботи; навчальну платформу MiX, що є онлайн-середовищем для всіх видів комунікацій між здобувачами освіти і викладачами, дозволяє здійснювати контроль успішності кожного студента  й за дисципліною в цілому; відкритий ресурс навчальних матеріалів “OCW СумДУ” та сервіс «Електронний особистий кабінет», що є центром доступу до онлайн-ресурсів та сервісів університету, засобом комунікації та отримання загальноуніверситетської інформації.

Є успішні приклади змішаного навчання у Медичному інституті, за спеціальностями, де дистанційна форма здобуття освіти не передбачена. За словами директора Медичного інституту СумДУ Андрія Лободи, на час карантину вітчизняні та іноземні здобувачі-медики залишаються в гуртожитках, у місцях свого проживання, де є доступ до Інтернету, і навчаються онлайн. Він зазначив, що система електронного навчання СумДУ в умовах карантину засвідчила свою дієвість. Викладачі та здобувачі мають електронні особисті кабінети, через які, завдяки мобільним та іншим пристроям, здійснюється спілкування учасників навчального процесу онлайн, надсилання завдань та їх перевірка тощо.

 Здобувачі СумДУ записали відеоролики, де розповідають про особливості навчання під час карантину. Так, студент Микола Шубенко розповів, що дистанційне навчання на факультеті електроніки та інформаційних технологій досить різнопланове: «студенти використовують різні електронні ресурси, наприклад, Google Class, та платформу Mix, деякі викладачі пропонують проходити курси на платформі Prometeus».

 «Вдома навчання займає близько чотирьох годин, завдання нам надсилають електронною поштою та у закриту групу у Facebook. З викладачами ми спілкуємося у Messenger, а в чаті Telegram староста надсилає нам матеріали з різних дисциплін. Деякі викладачі проводять для нас відеолекції, ми також, у свою чергу, даємо відповіді у відеоформаті», – розповідає студентка Єлизавета Стрельченко.

 «Здається, що завдань стало більше, ніж тоді, коли ми просто ходили на пари, але, мабуть, так і повинно бути. Адже половину цих завдань ми виконували в університеті. Як на мене, великим плюсом дистанційного навчання є те, що ти можеш виспатися, а навчатися – у будь-який зручний час», – говорить здобувачка Влада Крицька.

 Відеовідгуки про навчання під час карантину ви можете переглянути на нашому каналі:

 https://www.youtube.com/watch?v=DzGquJt5TiM&list=PLkCaxWwwBI24RT8bUrpDgfJVIruHHhiCQ&index=4

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]