Дата публікації:
07 лютого 2012
Кількість переглядів:
1228
Поділитися:

Доцент кафедри процесів обладнання хімічного та нафтопереробного виробництв Сергій Якушко удостоєний звання Лауреата Премії Міжнародного Російського Фізичного Товариства, а також обраний Почесним членом Російського Фізичного Товариства. Відтепер його ім'я стало поруч із іменами таких видатних вчених, як Дмитро Менделєєв, Наталія Бехтерєва, Петро Гаряєв, Євгеній Опарін. Таке визнання він отримав завдяки відкриттю Закону «фібоначчійового» розподілу хімічних елементів у періодичній системі Д. І. Менделєєва.

Нагадаємо, числа Фібоначчі– це ряд чисел, у якому кожне наступне число дорівнює сумі двох попередніх: 1,1,2,3,5,8,13,21…тощо. У результаті поділу будь-якого числа із цієї послідовності (починаючи з 2) на попереднє, отримаємо результат близько 1,61803398875…Ця пропорція і є «золотим перетином», який спостерігається у відстані між листочками та гілками на стовбурі дерева, у структурі людського тіла, у полотнах живописців та музиці, в архітектурі і навіть у розташуванні планет Сонячної системи. Саме науковцю СумДУ Сергію Якушко вдалося першому виявити принцип «золотого перетину» в періодичній системі Д. І. Менделєєва. Виявилося, що всі елементи в кожному періоді розташовані відповідно до зворотніх чисел Фібоначчі. І якщо ми знаємо закон розподілу елементів, то можна теоретично вирахувати атомну масу всіх хімічних елементів без проведення лабораторних дослідів.

На сьогодні в Таблиці лишилося достатньо незаповнених клітинок, тобто в природі існують хімічні елементи, але вони ще не відкриті,як правило, через те, що фізикам і хімікам важко визначити їх атомні маси. Тож відтепер це можна буде зробити теоретично. Аналогічно можна знайти атомну масу ізотопів – різновидів одного і того ж хімічного елемента, які відрізняють різною кількістю нейтронів у ядрі. І найважливіше – Сергій Якушко по-новому поглянув на Таблицю Д. І. Менделєєва: у кожному періоді благородний газ, який замикає горизонтальний ряд, є елементоутворюючим.

Вітаємо науковця та бажаємо йому подальших плідних досліджень!

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]