Дата публікації:
10 вересня 2020
Кількість переглядів:
1497
Поділитися:

9 вересня у Сумському державному університеті в онлайн-форматі відбулась нарада науково-педагогічних працівників, на якій було підбито підсумки роботи у минулому навчальному році та визначено основні завдання на 2020-2021 навчальний рік.

Захід пройшов за участі ректора та проректорів університету, керівників інститутів, факультетів та кафедр, начальників інших структурних підрозділів.

На початку наради ректор СумДУ Анатолій Васильєв закцентував увагу присутніх на основних здобутках минулого навчального року, розповів про оцінку успішності університету в розрізі світового освітнього простору, зокрема, на підвищенні позицій вишу у провідних світових рейтингах від QS World University Rankings, Webometrics, uniRank. «Найбільш гучним успіхом стало нещодавнє вагоме зростання до позиції 501-600 серед дослідницьких університетів світу та 1-2 позиції серед ЗВО України у рейтингу від Times Higher Education», - зазначив ректор.

Успішності, за словами очільника вишу, було досягнуто завдяки ініціативній, креативній, інноваційній роботі всього колективу.

«Серед головних завдань розпочатого навчального року – в умовах проблем, спричинених пандемією, забезпечити високу якість дистанційного і змішаного навчання, підготовку кадрів та наявність необхідної методичної бази, а також безперебійну роботу інформаційно-комунікаційних мереж з використанням усіх можливих платформ і ресурсів», - підкреслив очільник закладу.

Про формування контингенту студентів за денною формою навчання та про організацію освітньої роботи учасників наради поінформував перший проректор Василь Карпуша.

Він повідомив, що до Сумського державного університету отримали рекомендації на бюджет 605 абітурієнтів, що майже на 7% більше, ніж минулого року. «Це – найкращий показник рекомендованих на бюджет серед усіх разом узятих закладів вищої освіти області», - зазначив Василь Карпуша.

За попередніми даними, оскільки ще триває набір на контрактну форму навчання, цього року кількість першокурсників СумДУ зросла на 15%. «Зростання по зарахуванню на перший курс денної форми навчання спостерігається практично в усіх структурних підрозділах: на факультеті електроніки та інформаційних технологій – на 13%, у навчально-науковому інституті бізнес-технологій «УАБС» – на 22%, на факультеті технічних систем та енергоефективних технологій – на 12%. Суттєво підвищив показник прийому (на 74%) навчально-науковий інститут фінансів, економіки та менеджменту імені О.Балацького. Нарощує темпи Шосткинський інститут СумДУ», - підкреслив перший проректор.

У його виступі також було відзначено суттєве зростання контингенту докторантів. За обсягом місць за держзамовленням СумДУ ділить 2-4 позицію серед вишів України.

«Сучасні ІТ-рішення, онлайн-технології, діяльність у віртуальному просторі, міжнародна діяльність та грантова підтримка – відповідь на виклики сьогодення» – такою була тема виступу проректора Володимира Любчака.

Він зосередив увагу на актуальності переходу на онлайн-режим функціонування вишу, втіленні моделі «віртуальний університет», де навчально-наукова, міжнародна, управлінська, операційна діяльність університету забезпечується переважно інформаційно-комунікаційними технологіями. Першочерговим завданням для кафедр, зазначив проректор, є організація процесу здобуття освіти за принципом змішаного навчання.

«Для його забезпечення університет має відповідні методичні, технологічні рішення, експертні напрацювання, що увійшли до рекомендацій МОН, потужна екосистема навчальних ресурсів», - підкреслив Володимир Любчак.

Перспективним напрямком подальшого розвитку університету, мотивації співробітників проректор назвав залучення міжнародних грантових програм. У закладі створені відповідні умови для отримання міжнародної підтримки інноваційних проєктів. Цьому сприяє відповідна система менеджменту, нормативна база, мотиваційні заходи. Володимир Любчак нагадав про цьогорічні результати конкурсу за Програмою ЄС Еразмус+. Так, з напряму «Жан Моне» до фінансування в Україні рекомендовано 7 проєктів від Сумського державного університету – це найкращий показник серед вітчизняних освітніх закладів і підтвердження активної та успішної інтеграції університету до міжнародного освітнього простору.

Проректор з наукової роботи Анатолій Чорноус представив діаграми зростання кількості та обсягів держбюджетних науково-дослідних робіт, а також договорів на створення і передачу науково-технічної продукції на замовлення бізнесу, підприємств та організацій.

«У цьому році фінансування 58 науково-дослідних робіт, що виконує університет, зросло до 23,5 млн грн. За обсягами держбюджетних НДР серед усіх вишів України СумДУ має сьомий показник», - зауважив Анатолій Чорноус.

Окрему увагу проректор приділив динаміці публікацій у виданнях, що індексуються БД Scopus та WoS. На сьогодні індекс Гірша університету згідно з базою даних Scopus зріс на три позиції і становить 46, у базі даних WoS показник підвищився на чотири позиції – до 43.

Про реалізацію завдань у 2020-2021 навчальному році, визначених Стратегією розвитку СумДУ щодо дистанційної освіти та освіти дорослих, доповідав проректор Олександр Бріжатий.

Він зосередив увагу на діяльності територіальних центрів дистанційних комунікацій. «Автоматизована система дистанційного навчання налічує понад 1000 дистанційних курсів, 2000 тренажерів, 180 тис. тестових завдань для самостійної роботи, 1000 відеоматеріалів», - повідомив Олександр Бріжатий.

Проректор окреслив завдання для кафедр щодо розробки проєктів дистанційних курсів за різними програмами та рівнями підготовки студентів.

Наприкінці наради ректор СумДУ Анатолій Васильєв привітав співробітників та студентів з початком нового навчального року, побажав успішної і плідної роботи.

  

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]