Дата публікації:
15 вересня 2020
Кількість переглядів:
5688
Поділитися:

14 вересня у Сумському державному університеті відбулося незабутнє дійство, що символізує для першокурсників початок нового етапу їх життя – «Посвята у студенти». Цього року, з огляду на карантинні обмеження, свято було проведено у відеоформаті, але не менш креативно та ефектно, з безліччю несподіванок, сюрпризів і подарунків.

Університет отримав гідне поповнення, гостинно відчинивши двері для понад тисячі першокурсників, які успішно пройшли вступні випробування до одного із провідних закладів вищої освіти України, відзначеного престижними світовими рейтингами. Очолює наш навчальний заклад професор, заслужений працівник освіти України, лауреат державної премії України в галузі освіти, голова Ради ректорів закладів вищої освіти Сумщини, кавалер ордену «За заслуги ІІІ ступеню»  – Васильєв Анатолій Васильович.

Університет пишається здобутками факультетів, інститів та коледжів, що творять історію його успішності:

Факультет технічних систем та енергоефективних технологій. Декан – кандидат технічних наук, професор  Олександр Гỳсак. Студентський декан факультету ТеСЕТ – Діана Тарасенко. Серед викладачів факультету – 17 докторів наук і професорів, 80 кандидатів наук, заслужені працівники освіти України та лауреати державних премій. Професорсько-викладацьким складом на факультеті здійснюється підготовка фахівців з 8 спеціальностей за 13-ма освітніми програмами. На перший курс у 2020 році зараховано 94 студенти.

Факультет електроніки та інформаційних технологій. В.о. декана факультету – кандидат фізико-математичних наук, доцент  Олексій Дрозденко. Студентський декан – Олена Богатир. На факультеті ведеться підготовка фахівців за 10-ма спеціальностями. Навчальний процес забезпечують 150 викладачів, серед яких заслужені діячі науки і техніки України, 21 доктор та 100 кандидатів наук. Налагоджені міжнародні відносини з навчальними та науковими закладами світу в галузі фізики, нанотехнологій, прикладної математики, сучасної електроніки та робототехніки, інформаційних технологій, програмування, штучного інтелекту, аналізу даних та енергетики. На факультеті працюють навчальні центри відомих ІТ- компаній світу. Цього року на факультет зараховано 278 першокурсників.

Факультет іноземної філології та соціальних комунікацій. Декан – кандидат філологічних наук, доцент Олена Сушкова. Студентський декан  факультету ІФСК – Анастасія Кобелєва. На факультеті ведеться підготовка фахівців за спеціальностями «Філологія. Германські мови та літератури (переклад включно)», «Журналістика» (з освітньою програмою «Реклама і зв’язки з громадськістю»), «Психологія», «Соціальна робота», «Менеджмент соціокультурної діяльності». Науково-педагогічний склад факультету налічує 117 викладачів, серед яких 9 докторів та більше 70 кандидатів наук. У 2020 році на перший курс зараховано 121 студента.

Навчально-науковий інститут фінансів, економіки та менеджменту імені Олега Балацького.  Директор – доктор економічних наук, професор Тетяна Васильєва. Студентський директор інституту ФЕМ – Анастасія Кисіль. Студенти інституту навчаються за 7-ма бакалаврськими та 7-ма магістерськими програмами. Десятий рік поспіль активно розвиваються англомовні проекти, що передбачають викладання (за бажанням студентів) всіх дисциплін англійською мовою. Щороку близько 100 викладачів, аспірантів та студентів проходять стажування в університетах Великої Британії, Австрії, Італії, Португалії, Канади, США тощо. Випускники інституту добре відомі у виробничих, бізнесових та банківських колах, вони працюють в більш, ніж 20 країнах світу. Студенти та викладачі беруть участь у реалізації міжнародних грантових проєктів. На перший курс інституту ФЕМ зараховано 132 студента.

Навчально-науковий інститут бізнес-технологій «УАБС». Директор – доктор економічних наук, професор Ірина Д’яконова. Лідер студентського самоврядування – Дар’я Ткаченко. У навчальному закладі готують висококваліфікованих бакалаврів і магістрів зі спеціальностей: «Економіка», «Міжнародні економічні відносини», «Облік та оподаткування», «Фінанси, банківська справа та страхування». Навчальний процес забезпечують 18 докторів наук і професорів, 68 кандидатів наук, доцентів. Цього року в ННІ БТ «УАБС» вступило 110 першокурсників.

Навчально-науковий інститут права. Директор – доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, генерал-майор Анатолій Куліш. Студентський директор – Анастасія Харченко. В інституті ведеться підготовка за спеціальностями «Право», «Міжнародне право», «Історія та археологія» та освітніми програмами «Правознавство», «Медичне право» та  «Інтелектуальна власність». Діє аспірантура, докторантура та спеціалізована рада із захисту кандидатських і докторських дисертацій. Студенти мають можливість проходити виробничу практику в судах, правоохоронних органах, прокуратурі, органах державної влади та юстиції, на підприємствах і установах усіх форм власності. Цього року до інституту зараховано 85 першокурсників.

Медичний інститут СумДУ. Директор – доктор медичних наук Андрій Лобода. В.о. студентського директора – Дар’я Лебедь. Навчання в інституті здійснюється за 7-ма спеціальностями «Медицина», «Стоматологія», «Педіатрія», «Громадське здоров’я», «Фізична культура і спорт», «Фізична терапія та ерготерапія» і нова спеціальність – «Медсестринство».  Навчальний процес забезпечують 250 викладачів, серед яких 5 заслужених лікарів України, 1 академік Національної академії наук, 35 докторів та 175 кандидатів наук. Цього року до Медичного інституту зараховано 165 студентів.

Машинобудівний фаховий коледж – базовий навчальний заклад серед закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації області. Його очолює заслужений працівник освіти України, голова ради директорів коледжів і технікумів Сумської області – Микола Антикóв. Голова студентської ради – Дмитро Креслов. На перший курс коледжу цього року зараховано 187 студентів.

         Новими студентами поповнилися також лави Конотопського та Шосткинського інститутів СумДУ і Центру заочної, дистанційної та вечірньої форм навчання.

Іноземними студентами в СумДУ опікується Департамент міжнародної освіти, який очолює Микола Божко. Загалом в університеті навчається близько 1700 іноземних студентів із 50 країн світу.

Для студентів СумДУ створені чудові умови для занять спортом. Заклад має найбільшу спортивну базу серед університетів України. Тут розвивається 40 видів спорту, створені унікальні центри для олімпійської підготовки та медичної реабілітації спортсменів, працює 85 спортивних секцій.

Охочих реалізувати свої творчі здібності гостинно запрошує Культурно-мистецький центр СумДУ, що налічує близько 20 гуртків художньої самодіяльності і творчих студій. 6 колективів університету мають звання «Народний аматорський колектив». Щороку близько 200 вихованців Культурно-мистецького центру СумДУ стають лауреатами обласних, всеукраїнських та міжнародних мистецьких фестивалів і конкурсів.

Університет має розгалужену систему органів студентського самоврядування, що беруть активну участь у житті закладу, є ініціаторами масштабних і цікавих молодіжних проєктів. Активно долучились і до проведення «Посвяти у студенти», підготувавши для першокурсників цікаві творчі вітання.

Традиційно на церемонії Посвяти було віддано шану пам’яті студентів та випускників СумДУ, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України.

Кульмінаційним моментом святкового ритуалу стало проголошення клятви першокурсника, в якій взяли участь представники всіх факультетів та інститутів СумДУ. Фінальним акордом феєричного заходу стало виконання офіційного гімну університету.

«Посвяту першокурсників у студенти» було підготовлено творчими колективами Культурно-мистецького центру та Медіа-центром СумДУ.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]