Дата публікації:
02 листопада 2020
Кількість переглядів:
3026
Поділитися:

У рамках угоди з Університетом Умео Сумському державному університету для облаштування дослідницького центру безоплатно передано сучасне гістотехнічне та високотехнологічне мікроскопічне обладнання на суму понад 2,5 млн грн.

Це: тканинний процесор, станція для заливки блоків, розхідні матеріали, люмінісцентні мікроскопи Carl Zeiss Axio Imager Z1 ApoTome та Carl Zeiss Axiophot з відповідним комп’ютерним забезпеченням. Також центр отримав обладнання для вестерн-блот досліджень (електрофоретичну камеру BioRad, трансфер горизонтального переносу, нагрівальний столик, шейкери та фотолабораторію Kodak 2000). Детальніше з обладнанням та можливостями УШДЦ SUMEYA можна ознайомитися на сайті: https://sumeya.med.sumdu.edu.ua/

Ідея створення спільного українсько-шведського науково-дослідницького центру належить професору Томасу Борену (Департамент медичної біохімії та біофізики Університету Умео) та заступнику директора Медичного інституту СумДУ з міжнародної співпраці, доктору медичних наук, доценту кафедри патологічної анатомії Роману Москаленку.

Головна мета діяльності Центру – ефективне проведення спільних медико-біологічних наукових досліджень співробітниками Медичного інституту СумДУ та представниками біологічного факультету Університету Умео (Швеція).

Як повідомив Роман Москаленко, назва для центру була виведена як анаграма назв університетських міст SUMY та UMEA.

На сьогодні у рамках співпраці між СумДУ та Університетом Умео продовжується виконання програми академічної мобільності Erasmus+ (це уже друга програма), завдяки якій 8 аспірантів та 6 викладачів з СумДУ стажувалися в Умео та 5 шведських викладачів проводили заняття в Медичному інституті СумДУ. Також подано 2 заявки на міжнародні гранти. Є великі сподівання на продовження співпраці на ще більш високому рівні ефективності та успішності.

Довідково. Продуктивне співробітництво між СумДУ та Університетом Умео розпочалося у 2015 році під час роботи над статтею «Adaption of Helicobacter pylori to Chronic Infection and Gastric Disease by pH-Responsive BabA Mediated Adherence», опублікованою в журналі Cell Host & Microbe у 2017 році. Зрештою, ця ідея отримала розвиток, і насамперед, фінансовий ґрунт після успішного подання заявки проф. Т.Борена та Р.Москаленка (як коапліканта) на грант «Sweet Interactions» in Translational Medicine as Applied to Passive Immunotherapy gainst Gastric Cancer» від шведської благодійної фундації Сімейства Андерсон-Перссон. Для виконання цього масштабного проєкту стала необхідною більш тісна взаємодія і координація у розділі експериментальної частини проєкту, що прискорило планування, підготовку та створення науково-дослідницького центру SUMEYA.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]