Дата публікації:
03 грудня 2020
Кількість переглядів:
2319
Поділитися:

Медичні працівники м. Суми, у тому числі представники Медичного інституту Сумського державного університету, взяли участь у циклі вебінарів, присвячених системі підтримки для лікарень  HELPMED.IN.UA.

Друга хвиля пандемії поширюється Європою та Україною. Відомо, як протидіяти її поширенню через збереження соціальної дистанції та використання засобів індивідуального захисту, утім, головне питання – як допомогти лікарням та лікарям справлятися з піковими навантаженнями, забезпечити їх усім необхідним для порятунку життя пацієнтів.

Зрозуміло, що у таких ситуаціях повинні бути задіяні зручні інноваційні технологічні рішення у поєднанні з тісною співпрацею громадянського суспільства, медичних установ та підприємців.

Вдалий досвід створення «Платформи співпраці» став основою проєктної ініціативи helpmed.in.ua, що була започаткована Познанським Університетом Економіки (Польща) разом з ГС HiTech Office Ukraine.

Цей не великий, але важливий українсько-польський проєкт підтримки лікарень в Україні розпочався у липні цього року.

Система http://helpmed.in.ua/ дозволяє лікарням інформувати про свої потреби та забезпечувати  необхідною продукцією від дарувальників через мережу місцевих координаторів.

Фінансує проєкт польський фонд Challenge, спільно з програмою ПРООН в Європі та Центральній Азії і Міністерством закордонних справ Польщі.

У кожного учасника проєкту своя роль:

Лікарня формує список потреб згідно класифікатора потреб, вбудованого у платформу. Це можуть бути засоби індивідуального захисту, антисептики, невелике медичне обладнання та матеріали, навіть поставка питної води та харчування для пацієнтів. Ці дані відразу стають доступними у системі для координаторів та виводяться на електронну карту.

Дарувальник (це можуть бути громадяни або підприємства), які територіально знаходяться у цьому місті/районі/області, реєструються у системі та підтверджують готовність надати лікарням те, що вони потребують.

Координатори (спеціально навчені волонтери або громадські організації, що опікуються лікарнями, також зареєстровані у системі) зв'язуються з дарувальниками та лікарнями, реєструють допомогу в системі, розподіляючи її між лікарнями, забезпечують доставаку та передачу лікарням.

Таким чином, система розвантажує лікарів від господарських справ і значно посилює спроможності лікарень у лікуванні пацієнтів та забезпеченні їх усім необхідним.

Цей проєкт є прикладом того, що цифрові технології, міжнародна співпраця та взаємодія громадянського, державного і приватного сектору створює простір для ефективної протидії навіть таким потужним викликам як пандемія COVID-19.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]