Дата публікації:
20 травня 2021
Кількість переглядів:
2330
Поділитися:

19-21 травня в Конгрес-центрі Сумського державного університету проходить міжнародний семінар з питань стійкості та безпеки «НАТО та Україна: чому ми хочемо зробити націю стійкішою?», який зібрав представників влади, громадських організацій, науковців та міжнародних експертів.

Організаторами заходу виступили Центр досліджень регіональної безпеки Сумського державного університету й Міжнародний центр оборони та безпеки (ICDS), у партнерстві з програмою співпраці в сфері розвитку «Стійка Україна», за підтримки програми НАТО «Наука заради миру та безпеки».

На урочистому відкритті заходу голова Сумської обласної державної адміністрації Василь Хома зазначив, що семінар за участі міжнародних експертів, які мають досвід у галузі стійкості та безпеки, є надзвичайно корисним, адже наша країна, і зокрема Сумська область, як прикордонна, щодня відчуває на собі інформаційні атаки з боку сусідньої держави. Він висловив сподівання, що  в ході плідних дискусій учасниками заходу будуть напрацьовані цікаві ідеї, які дозволять удосконалити систему інформаційної безпеки й додадуть упевненості в завтрашньому дні.

Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна зазначила, що в умовах, коли країна-агресор не залишає планів захопити наші землі, ми маємо зосередитися на людиноцентричному підході, який сприяє формуванню громадянської ідентичності, національної єдності та стійкості.

Учасників семінару привітав ректор Сумського державного університету Василь Карпуша. Він наголосив, що інформаційній безпеці в університеті приділяється багато уваги, зокрема за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні в СумДУ створено Центр досліджень регіональної безпеки, діяльність якого спрямована на проведення дослідницької, аналітичної, організаційної, інформаційної та просвітницької роботи з метою напрацювання пріоритетів регіональної політики безпеки. Також в університеті здійснюється підготовка за спеціальностями «Кібербезпека», «Журналістика», «Екологія», функціонує військова кафедра.

У ході роботи семінару відбулася низка панельних дискусій, присвячених питанням трансформаційних ефектів міжнародної співпраці; управління соціальними вразливостями для протидії гібридним загрозам; регіональним аспектам формування національної стійкості; характеристикам вимірювання стійкості на національному, громадському та особистому рівнях тощо.

«Головна мета семінару, – зазначив керівник Центру досліджень регіональної безпеки СумДУ Микола Назаров, – обмін досвідом. Дуже приємно, що ми маємо можливість приймати в стінах СумДУ українських та міжнародних експертів, створити платформу для обговорення важливих питань стійкості та безпеки, протидії соціальним конфліктам і формування національної ідентичності».

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]