Дата публікації:
02 вересня 2021
Кількість переглядів:
1816
Поділитися:

31 серпня в Сумському державному університеті відбулась нарада науково-педагогічних працівників, на якій було підбито підсумки роботи в 2020-2021 навчальному році та визначено основні завдання на новий навчальний період.

У заході, що проводився у змішаному форматі, взяли участь: керівники університету, очільники інститутів, факультетів та кафедр, начальники адміністративно-управлінських служб, науково-викладацький персонал.

Про формування контингенту студентів за денною формою навчання, а також про розвиток технологій електронного навчання й ІТ-забезпечення університету звітував перший проректор Сергій ЛЄОНОВ.

Лідерство по зарахуванню на перший курс денної форми навчання на базі повної загальної середньої освіти, повідомив він, впевнено тримає факультет електроніки та інформаційних технологій, на другому місці – навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту, на третьому – факультет іноземної філології та соціальних комунікацій. Протягом останніх років позитивну динаміку щодо набору студентів на 1 курс також демонструє факультет технічних систем та енергоефективних технологій. Сергій ЛЄОНОВ відзначив позитивну динаміку збільшення кількості студентів з інших країн та студентів коледжів СумДУ. Найвищий середній конкурсний бал вступників, зарахованих на місця державного замовлення, в навчально-науковому інституті права – 189,64, у навчально-науковому інституті бізнесу, економіки та менеджменту – 187,80.

Перший проректор акцентував увагу на особливостях вступної кампанії-2021. Серед нововведень – для всіх спеціальностей медичного та правового спрямування, спеціальностей «Публічне управління та адміністрування» та «Кібербезпека» запроваджено Єдиний державний кваліфікаційний іспит, конкурсний відбір для вступу після коледжів відбувався на основі зовнішнього незалежного оцінювання (обов’язково 2 сертифікати на всі спеціальності) та фахового випробування, єдиний вступний іспит з іноземної мови – обов’язковий при вступі до магістратури для всіх спеціальностей.

Серед критеріїв науково-педагогічної діяльності, зокрема, подальший розвиток технологій електронного навчання та інтегрованої інформаційної системи. Сергій ЛЄОНОВ наголосив на важливості проведення активної профорієнтаційної роботи, у тому числі й безпосередньо кафедрами університету. Серед позитиву назвав масштабні медіапроєкти та збільшення за рік майже на 12 тис. кількості підписників сторінок СумДУ у соцмережах. Мета цієї роботи – розширення географії та кількості талановитих абітурієнтів, охочих вступити до СумДУ.

«Науковий і освітній потенціал університету гарантує високу якість підготовки фахівців», - підкреслила проректор Інна ШКОЛЬНИК. Підтвердженням цього є той факт, що третина акредитованих упродовж 2019-2020 років освітніх програм отримали статус зразкових. Загальний же показник по Україні, за даними Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, становить 2%.

Інна ШКОЛЬНИК також зосередила увагу на змістовному наповненні методичними матеріалами університетських навчальних ресурсів, а також на останніх державних нормативних актах, що стосуються академічної доброчесності.

Проректор з наукової роботи Анатолій ЧОРНОУС представив інформацію щодо обсягу фінансування наукових напрямів, за якими СумДУ пройшов державну атестацію у частині провадження наукової діяльності, і відповідною комісією рекомендований до включення до державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави. Кошти базового фінансування планується у тому числі спрямувати на розвиток матеріально-технічної бази наукових досліджень і розробок. Загалом же цьогорічний показник коштів, спрямованих на ці потреби, у 10 разів перевищує минулорічну суму. Утричі більше за 8 місяців цього року, в порівнянні з минулорічним періодом, укладено договорів господарчої та грантової тематики.

Як повідомив Анатолій ЧОРНОУС, Сумський державний університет є лідером серед вітчизняних ЗВО за результатами участі у молодіжному конкурсі держбюджетних НДР в 2021 році. Уже кілька років поспіль СумДУ лідирує і за кількістю призових місць у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. Цього року – 131 призове місце.

Про заочно-дистанційну освіту в університеті та надання додаткових освітніх послуг доповідав проректор Олександр БРІЖАТИЙ. Він зосередив увагу на завданнях щодо розширення меню освітніх програм за дистанційною формою навчання.

У підсумковому виступі наради ректор Василь КАРПУША подякував колективу за злагоджену роботу, що забезпечує здобутки СумДУ.

Серед акцентів, на яких зосередив увагу ректор, це, по-перше, процес вакцинації. Аби заклад мав можливість працювати у звичному режимі за будь-яких карантинних обмежень, необхідно, щоб кількість вакцинованих співробітників перевищувала 80 відсотків від їх загальної кількості. Василь КАРПУША зазначив, що Університетська клініка СумДУ отримала статус центру вакцинації.

Другий акцент – міжнародна акредитація освітньої програми за медичною спеціальністю, проходження якої з 2024 року буде необхідною умовою для визнання диплому у світі.

Третій акцент –  фінансовий стан університету. СумДУ, за результатами успішної діяльності у попередні роки, у цьому році має отримати на 37,8 млн грн більше загального фонду, порівняно з бюджетом минулого року. На 16% за 7 місяців, у порівнянні з минулим роком, збільшились надходження і за спеціальним фондом. Це дозволяє проводити ремонтні роботи кампусів, зокрема, покращувати комфорт у гуртожитках.

Керівник закладу привітав науково-педагогічних працівників, співробітників та студентів з початком нового навчального року, побажав особистих та професійних успіхів.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]