Дата публікації:
10 вересня 2021
Кількість переглядів:
1605
Поділитися:

9 вересня у Конгрес-центрі СумДУ відбулась пресконференція за результатами оновленого рейтингу World University Rankings від авторитетного міжнародного агентства у галузі вищої освіти – Times Higher Education.

Спікери заходу – ректор Сумського державного університету Василь КАРПУША та голова вченої ради СумДУ Анатолій ВАСИЛЬЄВ – розповіли журналістам про показники, що впливають на позиції закладу в провідних міжнародних рейтингах, історію представлення в них, впливу на формування іміджу та репутації університету.

«Результат цього року був більш очікуваним, ніж торік, адже тоді ми здійснили суттєвий прорив і тепер зберігаємо високі позиції. Але місце в рейтингу визначається не тільки нашою успішністю, а також динамікою успішності інших університетів світу, тож важливо не лише нарощувати потенціал, а рухатися швидше за інших», – зазначив Василь КАРПУША.

Позиціонування СумДУ в міжнародних рейтингах має вже тривалу історію. Вперше університет побачив себе у рейтингу Webometrics у 2005 році.

«Рейтинги оцінюють здатність вишу виконувати свою високу місію за накопиченим результатом, за потенціалом, за якістю, яка не може бути раптовою», – підкреслив Анатолій ВАСИЛЬЄВ. Він зауважив, що перша концепція розвитку університету визначила за мету стати закладом вищої освіти світового гатунку, що на той час було доволі амбітними планами. За зразок була взята модель розвитку північно-американських університетів, більшість із яких є університетами дослідницького типу. Пріоритетом визначено наукову діяльність у тісному сполученні з міжнародною активністю та акцентом на інноваційні технології. Визначена формула розвитку СумДУ реалізовувалася через системний мотиваційний менеджмент і з часом вплинула на всі складники діяльності університету, що включає якість кадрів, інноваційні технології в освітньому процесі, соціальний розвиток, позанавчальну діяльність студентської молоді.

Василь КАРПУША підкреслив, що сучасні абітурієнти при виборі університету звертають увагу на його позиції в рейтингах. Це підтверджується, зокрема, інтересом абітурієнтів-іноземців, які знайомляться зі СумДУ на міжнародних освітніх виставках. Крім того, позиції в рейтингах є визначальним фактором для визнання диплому університету в різних країнах світу. 

Але найголовніше – показники рейтингів ґрунтуються на тенденціях розвитку сучасного освітньо-наукового простору, вивчення цих тенденцій та врахування їх у стратегічних планах розвитку університету визначає шлях СумДУ як сучасного закладу вищої освіти.

Запис прес-конференції можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=dj2VSG5qynY&t=12s

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]