Дата публікації:
19 листопада 2021
Кількість переглядів:
2674
Поділитися:

18 листопада в Сумському державному університеті відбулося засідання Ради із забезпечення якості вищої освіти – останнє в 2021 році.

Його учасники обговорили низку питань, а саме: про результати перевірки організаційно-методичного забезпечення реалізації освітніх програм та про психологічну підтримку здобувачам вищої освіти в СумДУ, розглянули перелік дисциплін вибіркового блоку, а також започаткування сертифікатної програми «IT-право» для здобувачів освітньої програми «Право» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.

Виступаючи з доповіддю з першого питання, начальниця Бюро моніторингу якості вищої освіти Ольга ДЕЙНЕКА зазначила, що у СумДУ проводиться системна робота з підвищення якості організації освітньої діяльності, що, перш за все, передбачає безперервне удосконалення освітніх програм з метою забезпечення належного рівня освітніх послуг та створення сприятливого й ефективного навчального середовища для студентів. Зокрема, здійснюється щорічний моніторинг готовності кафедр до нового навчального року на основі розроблених критеріїв, сформованих з урахуванням зауважень та рекомендацій за результатами акредитаційної експертизи освітніх програм Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, річного звіту НАЗЯВО, аналітичного звіту «Розвиток систем внутрішнього забезпечення якості в українських закладах вищої освіти», рекомендацій кафедрам щодо організації освітньої діяльності.

Керівниця координаційного центру гуманітарної політики Ніна СВІТАЙЛО поінформувала про роботу психологічної служби університету, напрями діяльності якої охоплюють як підтримку належного рівня психічного здоров'я всіх учасників освітнього процесу, так і профілактику професійного вигорання, гармонізацію стосунків у студентських та професійних колективах, профорієнтаційну роботу з абітурієнтами і здобувачами вищої освіти, психологічну просвіту.

Психологічна служба університету має висококваліфікований кадровий склад, належне методичне забезпечення і тривалий досвід роботи. Фахівцями розроблені та розміщені у вільному доступі інформаційні матеріали, налагоджені контакти з деканатами та службами, напрацьовані оригінальні методики, орієнтовані на ефективну реалізацію діагностичної, консультативної, корекційної роботи. Фахівці психологічної служби забезпечують роботу як українською, так і англійською мовами, охоплюючи таким чином й іноземних студентів.

«СумДУ визнає свою значимість як соціально-відповідального університету, діяльність якого базується на принципах людиноцентризму і студентоцентризму, тож високою є увага до психічного здоров’я усіх учасників освітнього процесу. Психологічна служба СумДУ виступає моделлю для створення відповідних служб в інших закладах вищої освіти України», – підкреслила Ніна СВІТАЙЛО.

Разом із тим, на засіданні зазначалося, що попит на психологічні послуги зріс у зв’язку з пандемією і форматом організації навчального процесу, коли через обмежені соціальні контакти змінюється усталений ритм життя, актуалізується потреба самоорганізуватися і самостійно планувати режим навчальної роботи й відпочинку. Тож, Радою з якості було прийнято низку рішень, спрямованих на посилення забезпечення психологічної підтримки здобувачів вищої освіти.

Голова ради з якості Анатолій ВАСИЛЬЄВ акцентував увагу на доцільності активізації просвітницької роботи та підвищенні загального рівня психологічної культури учасників освітнього процесу: «Кожен викладач повинен мати певну психологічну компетентність, щоб не лише якісно подавати свій матеріал, але й бачити випадки, коли здобувачі освіти потребують певної психологічної допомоги».

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]