Дата публікації:
17 грудня 2021
Кількість переглядів:
2363
Поділитися:

16 грудня відбулося засідання вченої ради Сумського державного університету, на якому було обговорено цьогорічні результати та визначено подальші шляхи розвитку наукової діяльності, цифрової інфраструктури, затверджено низку загальноуніверситетських документів і кадрових питань.

Розпочалося засідання з урочистого вручення дипломів лауреатам конкурсу «Кращі науково-педагогічні працівники СумДУ». Далі проректор з наукової роботи Анатолій ЧОРНОУС представив здобутки університету у сфері, якою опікується. Високий рівень наукової діяльності СумДУ підтвердили результати державної атестації. Університет атестувався за п’ятьма напрямами і увійшов до найвищої кваліфікаційної групи А за чотирма з них, ставши лідером серед закладів вищої освіти України.

У доповіді проректора було відзначено зростання у 2021 році обсягів укладених договорів на проведення досліджень, виготовлення науково-технічної продукції, показник яких перевищив минулорічний більш ніж удвічі. Активно підвищується публікаційна активність вчених, на третину зросла кількість цитувань у виданнях, що індексуються базами даних Scopus та WoS.

Ректор СумДУ Василь КАРПУША висловив подяку науковим та науково-педагогічним працівникам за вагомі досягнення, за внесок у розвиток університету. У своєму виступі він звернув увагу на доцільність удосконалення системи менеджменту для забезпечення подальшої системної роботи та активізацію залучення здобувачів освіти до наукової діяльності.

Як зазначив голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ, міжнародні рейтингові агенції, зокрема QS, визначають високий рівень дослідницької складової СумДУ. Разом з тим, дослідницька модель університету передбачає суттєво більш активну наукову діяльність студентів, більш вагомий вплив університетської науки на зміст освітнього процесу, зокрема, за більшістю навчальних дисциплін.

У ході обговорення було висловлено пропозицію щодо створення в університеті фонду підтримки талановитих здобувачів освіти. У рішенні вченої ради ректорату рекомендовано опрацювати це питання, визначити джерела та механізми його реалізації.

Про розвиток цифрової інфраструктури та її ролі у формуванні успішності університету учасників засідання поінформував перший проректор Сергій ЛЄОНОВ.

Він зазначив, що цифрова інфраструктура СумДУ є багатогранною і складається з єдиної інтегрованої інформаційної системи «Університет», технічних засобів електронного навчання, стандартизованих програмних комплексів, що забезпечують навчально-науково-виробничий процес,  комп’ютерно-телекомунікаційної системи.

Для подальшої розбудови СумДУ, як сучасного інноваційного закладу вищої освіти, підвищення якості освітніх та наукових послуг, у тому числі за рахунок впровадження інформаційних технологій, вчена рада ухвалила низку завдань, серед яких – запровадження єдиної навчальної платформи, що має на меті удосконалити управління навчальним процесом.

У числі документів загальноуніверситетської нормативної бази, затверджених на черговому засіданні вченої ради:

  • Кодекс академічної доброчесності.
  • Положення про академічну доброчесність та етику академічних взаємовідносин.
  • Положення про індивідуальну підготовку здобувачів вищої освіти за навчальним планом із поглибленою науковою складовою.
  • Положення про реалізацію права здобувачів вищої освіти на вибір навчальних дисциплін.
  • Положення про організацію та проведення практики здобувачів вищої освіти.
  • Правила прийому у 2022 році.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]