Дата публікації:
22 березня 2022
Кількість переглядів:
1661
Поділитися:

24 лютого війна застала нас зненацька. Артобстріли, авіанальоти та вуличні бої стали для українців щоденними реаліями. Кожен намагається боротися, робити особистий вклад у загальну перемогу України над загарбником, бо, на жаль, війна іде не лише за території, а за душі та серця. Сумський державний університет докладає максимум зусиль, аби якнайшвидше зустріти перемогу в українських Сумах. Ми спробували записати важливі події цього вже тритижневого протистояння, щоб потім згадувати їх з вдячністю та гордістю. 

Підтримка іноземних студентів СумДУ під час війни

У перший же день війни Росії проти України трапилося так, що Суми стало одним з перших міст, що зазнало удару ворога. Уже через 9 годин після нападу Суми тримало перший бій, горіла техніка ворога, танки їздили околицями міста. Через це Суми виявилося оточеним військами РФ з першого дня війни. У місті залишилось не лише мирне населення, але й іноземні студенти СумДУ. З понад 2000 іноземних студентів СумДУ на початок війни в Сумах перебувало близько 1700 осіб, які не змогли самостійно виїхати до початку бойових дій.

Безпека іноземних студентів одразу стала для університету одним з головних пріоритетів. СумДУ забезпечив студентів продуктами харчування та товарами першої необхідності, обладнав гуртожитки безпечними укриттями для розміщення всіх студентів у разі нанесення бомбових ударів.

Безпечно виїхати з Сум не було можливості 12 днів. Цей час ворог використовував перебування іноземних студентів у місті з пропагандистською метою - ширив фейки та неправдиву інформацію. Університет же забезпечував студентів усім необхідним - підвозив продукти та воду, коли після бомбардування у районах розміщення гуртожитків були проблеми з водопостачанням. Також студентів весь час підтримували адміністрація, викладачі та інші студенти, тривали перемовини з посольствами країн.

Особлива напруга зросла після бомбового удару по об’єктам критичної інфраструктури міста, коли на певний час зникло електрика, вода, опалення та зв’язок. Університет доклав максимум зусиль, аби подолати наслідки удару – встановили додаткові автономні генератори, частину студентів переселили, збільшили кількість води, що підвозилася. Але загально емоційний стан іноземних студентів погіршився.

8 березня був погоджений перший так званий “зелений коридор” - розпочалася евакуація й іноземні студенти поїхали в першу чергу. Усі 1700 іноземних студентів СумДУ безпечно дібралися спершу до Полтави, а потім до західної України, де наразі немає активних бойових дій. Звідти вже іноземні студент за сприяння посольства їх країн віїзджають за межі України.

Кількість людей, які хотіли виїхати з міста, була значною, тому університет надав власний транспорт містянам для евакуації.

Забезпечення продуктами ТрО

Війна застала всіх українців зненадська, знехтувала велику кількість планів. Але співробітники СумДУ намагалися швидко зреагувати та допомогти громаді. Крім того, що комплекс громадського харчування університету допомагав забезпечувати продуктами іноземних студентів, продукти, що мали бути використані під час заходів у перші дні війни, були використані для для приготування обідів для територіальної оборони міста. І зараз, уже третій тиждень поспіль, комплекс громадського харчування СумДУ постійно займається випіканням хліба та іншої продукції для потреб ТрО та інших категорій населення.

Бомбосховища на території СумДУ

Місто Суми кілька разів піддавалося авіаобстрілам та артобстрілам. На жаль, є навіть загиблі… На території Сум не дуже багато спеціалізованих бомбосховищ, переважна більшість з них - з часів другої світової війни. У підвалах багатоповерхівок спеціалісти не радять ховатися, бо є загроза обвалів. Саме тому університет відкрив бомбосховища для містян, жителів районів. Сумчани, які живуть недалеко від корпусів університету (а їх близько 40), приходять до початку комендантської години, і ночують у сховищах університету.

Одним з найбільш складних днів для університету стало 12 березня , коли неподалік від СумДУ ворожа авіація скинула 5 бомб, через що більше 100 вікон університету постраждало. Університет оперативно ліквідував наслідки бомбардувань та продовжує працювати (наскільки це дозволяє безпекова ситуація).

Інформаційний спротив

Війна має багато проявів, зокрема вона точиться й в інформаційному полі. На жаль, існує багато неправдивої інформації про напад Росії, особливо серед росіян, білорусів та жителів країн середньої Азії. Відтак студенти та співробітники СумДУ намагаються вести й інформаційний спротив.

Наприклад, співробітники підготували та розіслали більше 2000 адресних листів з правдивою інформацією про війну в Україні.

Студенти регулярно записують та публікують у соціальних мережах відео, де розповідають правду про російське вторгнення.

Представники СумДУ спілкуються із закордонними медіа - уже більше 100 ЗМІ розповіли про те, як іноземні студенти з різних країн залишились в оточеному місті Суми. 

Усі соціальні мережі університету працюють на повну - інформують людей за кордоном, а також намагаються підтримувати всіх українців патріотичним контентом, порадами психологів та медиків.

Також студенти-медики організували вебінар з надання першої медичної допомоги, а студенти-психологи проводять серію вебінарів з психологічної стійкості.

Студенти та співробітники є учасниками руху донорів крові, що також активно висвітлюється на сторінках СумДУ в соціальних мережах.

Участь у ТрО

І звичайно, багато співробітників університету стало до лав територіальної оборони і зі зброєю в руках захищають рідну країну і місто від російських окупантів.

Плани та перспективи

Незважаючи на обстріли, університет продовжує активно працювати та провадити наукову, міжнародну діяльність. СумДУ є одним з лідерів серед українських закладів вищої освіти за показниками наукової діяльності, виконується численна кількість договорів на замовлення інших організацій, в тому числі зарубіжних. Навіть під час війни продовжується подача заявок на реалізацію майбутніх проєктів за грантовим фінансуванням.

Усі співробітники та студенти університету вірять у скору перемогу України, кожен докладає максимум зусиль для того, щоб цей день настав якомога скоріше. Ми відбудуємо все і станемо сильніше, адже ми – Сумський державний університет. Ми вистоїмо та переможемо!

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]