Дата публікації:
07 квітня 2022
Кількість переглядів:
1868
Поділитися:

Що пишуть про Сумський державний університет ЗМІ в різних країнах світу? Працівники Медіа-центру СумДУ зробили детальний огляд. Пропонуємо ознайомитись з публікаціями світових інформаційних ресурсів щодо відновлення освітнього процесу.

«Після введення воєнного стану та початку бойових дій на українській території навчальний процес в університеті призупинили. Однак, із 1 квітня оголошено про відновлення занять у онлайн-форматі.

Про дистанційне навчання індійських студентів написали журналісти «The Free Press Journal». У публікації сказано, що евакуйовані з України студенти розпочали навчання ще в середині березня. Однак, студенти з Сум і Харкова повернулися на батьківщину значно пізніше, через погану безпекову ситуацію в цих містах заняття тут розпочнуться пізніше, орієнтовно – у квітні. Самі іноземці кажуть, що після пандемії коронавірусу вони вже звикли вчитися дистанційно, тому розуміють, як проходитиме освітній процес, але хотіли б швидше повернутися до очного відвідування занять в Україні.

Сумський державний університет із перших днів війни працював над забезпеченням необхідними продуктами й товарами іноземних студентів, а також намагався вирішити питання щодо евакуації. Про це та багато іншого координаторка іноземних студентів Тетяна Майборода розповіла британському виданню «METRO». Вона також наголосила, що ситуація в Сумах ускладнювалася через близькість до російського кордону, адже в перший день війни місто вже було оточене ворожою армією. За словами пані Тетяни, студенти з Еквадору, Гани, Нігерії, Індії і Туреччини після «зеленого коридору» вирушили у Львів, а згодом переїхали в Польщу. «Коли почалася війна, серед українців та іноземних громадян була велика паніка, а коли всі почали виходити на кордони, то утворилися величезні черги. Багато людей ішли на морозі, і ніхто не був готовий до того, щоб така кількість людей перетнула кордон. Утворилося правило: спершу пропускали жінок з дітьми, потім жінок і потім чоловіків. У перший день не було порядку і через це могли з’являтися повідомлення про дискримінацію, але ми пояснили нашим студентам про категорії людей, тепер вони знають правила і готові до того, аби дотримуватися установленого порядку», - так представниця СумДУ прокоментувала чутки про зневагу до темношкірих студентів на кордоні. Тепер, коли іноземці в безпеці, університет зосередиться на організації навчального процесу в максимально комфортних умовах.

У коментарях виданню «THE HINDU» індійці кажуть, що поки не прийматимуть рішень про перехід на навчання в інших університетах. Навчатися в Європі буде складно, оскільки тут інша тривалість освітнього курсу та інша програма. Навчальний процес в українських медичних університетах подібний до румунських, грузинських, болгарських та вірменських, однак переїжджати в ці країни студенти не хочуть. Здобувач освіти Медичного інституту СумДУ розповів, що буде радий повернутися в Суми після війни: «Я хочу повернутися в Україну, коли закінчиться війна. Мені знадобилося близько двох років, щоб звикнути до способу життя та навколишнього середовища. Ми навіть вивчали українську мову в рамках нашої навчальної програми».

Представники Сумського державного університету зазначили, що тепер, коли іноземних студентів вдалося евакуювати з Сум, ЗВО продовжить роботу в інших напрямках. Більше про те, як відбуватиметься робота в умовах воєнного часу, розповів керівник ЦДРБ Микола Назаров у інтерв’ю шведському виданню «Sydsvenskan». Європейська аудиторія зацікавлена в тому, аби дізнатися більше про українську освіту, її реалії та перспективи.

«Ці студенти змушені були тікати з України. Тепер усе, що вони хочуть - це закінчити навчання», - під таким заголовком вийшов матеріал на сайті «GLOBAL CITIZEN». Студенти СумДУ з Нігерії розповіли, що все їх життя лишилося в Україні, куди вони хочуть швидше повернутися. Вони також згадали складний період до евакуації, але все ж зараз їх більше турбує продовження навчання. Представниця університету, заступниця директора з координації співпраці з іноземними студентами Тетяна Майборода розповіла про безпеку здобувачів освіти та продовження навчального процесу: «Вони ставлять мені запитання на кшталт: «Чи продовжимо роботу в Інтернеті, коли ми відновимо роботу?» або «Як ми закінчимо навчання?» та «Як ми отримаємо дипломи?», тому що для багатьох з них до отримання диплома було три місяці. Вони провели тут стільки років і збиралися закінчити навчання, а тепер не знають, що буде далі. Звичайно, багато з них очікують, що в Україні повернеться мир, і це справді зворушує серце».

Увесь світ стурбований тим, що буде з українською освітою під час війни. Норвезьке видання «Khrono» опублікувало коментарі Андрія Лободи, завідувача кафедри медицини СумДУ. За його словами, навчання відновиться вже з 1 квітня у дистанційному форматі, а університет забезпечить різноманіття навчальних можливостей для своїх студентів: «Ми також зв’язуємося з університетами-партнерами за кордоном, щоб організувати стажування для наших іноземних студентів у рамках академічної мобільності та двосторонніх угод».

15 та 16 березня у прямому етері британського радіо «BBC» керівник Центру досліджень регіональної безпеки СумДУ Микола Назаров розповів про суспільні настрої в Сумах, збереження інфраструктури міста і гуманітарні коридори. Також у розмові згадано про долю іноземних студентів, яких після 12 днів окупації вдалося евакуювати з міста й перевезти в інші країни.

Оптимістичні прогнози щодо навчання медиків висвітлили журналісти «The Indian Express». Так, відомо, що українські університети поступово відновлюють дистанційні заняття. Зокрема, з 1 квітня розпочнеться освітній процес у СумДУ. Існує проблема з практичними заняттями, тому українські університети звертаються до індійських із проханням про допомогу в організації практики для своїх студентів. Звичайно, в цих країнах різні медичні програми, але в нинішніх реаліях таке рішення полегшить здобуття знань для здобувачів освіти медичних спеціальностей.

Університет продовжує роботу навіть у цих складних умовах. Тут переважають позитивні патріотичні настрої, тому всі: і студенти, і працівники вірять, що скоро життя налагодиться, а СумДУ продовжить давати якісну освіту всім охочим. Світ підтримує нас, а, отже, все буде добре!».

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]