Дата публікації:
26 квітня 2022
Кількість переглядів:
5356
Поділитися:

Уже 2 місяці Сумський державний університет працює в умовах війни. Ректор Василь КАРПУША в інтерв’ю телеканалу СТС прокоментував ситуацію щодо відновлення навчального процесу, розповів про організацію роботи з іноземними студентами, повідомив про особливості цьогорічної вступної кампанії, поділився планами університету на майбутнє.

Чи важко було відновити освітній процес після того, як значна частина студентів і викладачів виїхали з Сум в інші регіони України чи за кордон? Чи вдається забезпечувати повноцінне навчання?

З 1 квітня в університеті відновлено освітній процес. Лише близько 1% студентів із загальної кількості не вийшли на зв’язок, решта – активно включилися в освітній процес. Переважна більшість навчається онлайн. Ті, хто не має можливості регулярно підключатися до занять, можуть скористатися  асинхронним форматом, тобто за викладеним матеріалом лекцій дається завдання, виконати які здобувач освіти може в зручний для нього час. Також університет дає дозвіл на оформлення індивідуального графіку навчання або академічної відпустки.  Власне, труднощів в організації освітнього процесу у нас не виникло, оскільки дистанційна форма навчання була вже добре апробована в університеті під час пандемії  коронавірусної інфекції COVID-19. Невелика частка викладачів, які на даний час перебувають за межами Сум, також мають стабільний доступ до інтернету, тому продовжують працювати і в повному обсязі отримувати заробітну плату. Захисти магістерських та бакалаврських робіт цього року теж будуть проводитись дистанційно, відповідний досвід ми вже маємо. Завдяки інноваційним інформаційно-комунікаційним технологіям (є власна онлайн-студія, віртуальна студія доповненої реальності), в університеті забезпечується максимально якісна дистанційна освіта.

Чим відрізнятиметься вступна кампанія цього року від попередніх?

Вступна кампанія цього року, зважаючи на всі умови та обмеження воєнного часу, має свої особливості. Наразі опрацьовується порядок прийому до закладів вищої освіти. Сподіваємося, що до 1 травня він буде затверджений. Зовнішнє незалежне оцінювання цього року відбудеться у спрощеному форматі. Для вступників розробляється національний мультипредметний тест (НМТ – ред) з трьох предметів: української мови, математики, історії України. Він буде єдиний для всіх спеціальностей і проводитиметься в спеціально облаштованих приміщеннях. Хоча розглядається можливість проведення його також і в онлайні. Терміни складання НМТ поки не визначені. Крім того, ймовірно буде спрощено процедуру вступу на контрактні місця. Оскільки університети в Україні перебувають в різних умовах (скажімо, СумДУ –  прикордонний виш), тож, сподіваємося, що будуть певні преференції в плані додаткових бюджетних місць, а також підтримка спеціальностей технічного спрямування, IT та медицини. У будь-якому разі, ми очікуємо на гарне поповнення студентської спільности СумДУ.

Які перепони можуть стати на шляху проведення цьогорічної вступної кампанії? Як плануєте долати ці виклики?

Очевидно, головна складність полягатиме в тому, аби абітурієнт повірив, що університети, які розташовані в місті Суми, активно функціонують. СумДУ працює, продовжує надавати якісні освітні послуги. Ми створили багато профорієнтаційних проєктів, у яких розповідаємо про наші спеціальності. Університет пропонує безкоштовні онлайн-курси для підготовки до Національного мультипредметного тесту: з української мови, математики та історії України. Ці курси відвідують більше півтисячі слухачів, не лише з Сум та області, а й з інших куточків України.

У СумДУ навчається понад дві тисячі іноземних студентів із понад 50 країн світу. Як зараз організовано навчання для тих, хто залишився в Сумах?

На даний час у Сумах мало іноземних студентів. Лише невелика частина їх наразі повернулася. Проживають в університетських гуртожитках. Заняття для них проходять дистанційно, як і для решти іноземців, які перебувають поза межами Сум, в різних куточках світу. Приємно відзначити практично стовідсоткову присутність студентів-іноземців на більшості онлайн-занять.  Якістю надання освітніх послуг у такий спосіб вони задоволені, оскільки університет забезпечив для кожного максимально сприятливе середовище.

Настільки складно було організувати безпечну евакуацію іноземних студентів? Хто допомагав у цьому?

На той момент в університеті залишилося 1735 іноземних студентів з понад 2 тисяч. Ми подбали про безпечність їх проживання, доступність місць укриття. Вони були забезпечені продуктами харчуванням, надавалась медична і психологічна допомога. Разом з тим, питання організації евакуації для іноземних студентів обговорювалось на державному рівні, із залученням дипломатичних кіл, посольств та консульств інших країн, гуманітарних місій. Найбільшої гостроти воно набуло після бомбового удару у Сумах, коли пропала електроенергія та вода, були перебої зі зв’язком. Звісно, що студенти були налякані. Але важливо було організувати безпечні евакуаційні маршрути для їх виїзду. І я щиро дякую за допомогу в організації евакуації усім причетним, особливо, віце-прем’єр-міністру України Ірині Верещук, яка безпосередньо координувала питання створення гуманітарного коридору, обласній військовій адміністрації, Міністерству закордонних справ, Міністру освіти і науки України та його першому заступнику, адже  труднощів було, дійсно, багато. Людський ресурс був обмежений, але нам вдалося виконати цю місію і провести безпечну операцію з евакуації іноземних студентів.

Які плани та перспективи в університету на майбутнє?

У першочергових планах – працювати ще активніше, ніж до повномасштабного військового вторгнення. Зокрема, йдеться про виконання наукових договорів на проведення досліджень, створення науково-технічної продукції та надання послуг у сфері наукової і науково-технічної діяльності за замовленням від підприємств, установ та організацій різної форми власності, у тому числі реалізація міжнародних проєктів. Є перспектива розвитку міжнародної грантової діяльності. Ми відчуваємо підтримку світової освітньо-наукової спільноти. Закордонні ЗВО пропонують численні можливості академічної мобільності зі стипендіальним фондом, відкривають доступ до використання сучасних навчальних і дослідницьких напрацювань. Протягом останніх тижнів СумДУ отримав звернення від майже 100 партнерських закладів із понад 30 країн світу.

Отже, університет впевнено дивиться в майбутнє і ми все робимо для того, аби й надалі бути успішними.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]