Дата публікації:
22 червня 2023
Кількість переглядів:
662
Поділитися:

11-17 червня на базі Університету імені Адама Міцкевича (місто Познань, Польща) відбулася 11-а Міжнародна літня школа, у якій взяли участь представники 25 українських університетів. Сумський державний університет на заході представила начальниця Медіа-центру Марина ОСЮХІНА.

Тема цієї школи – наукова комунікація. Її метою було представити українській науковій спільноті шляхи та способи, якими польські й німецькі університети впроваджують зазначений напрям, тобто доносять до різних цільових груп досягнення науки, результати досліджень молодих вчених, демонструють, як наука реально покращує життя громади.

З вітальним словом та вступною лекцією перед учасниками виступив професор Рафал ВІТКОВСЬКИЙ, проректор з міжнародної співпраці Університету Адама Міцкевича. Він наголосив, що для них, як для організаторів школи, важливо, щоб кожен з учасників зміг знайти ідеї, вдалі приклади та адаптувати їх у власних університетах, зважаючи на особливості кожного ЗВО.

Цінним також стало те, що спікери навели конкретні вдалі приклади наукової комунікації, зокрема, науковці дізналися про Фестиваль науки й мистецтва у Познані, радіоподкаст АМУ «Науковий район», переглянули кілька наукових документальних фільмів і познайомилися з цікавими проєктами усної історії.

Наприкінці школи учасників запросили до університетських теле- і радіостудій, де кожен зміг записати власний подкаст чи коротке відео.

«Ця літня школа була надзвичайно цінною з багатьох причин. По-перше, неймовірно було відчути підтримку народу Польщі. Ми знаємо з новин про те, що поляки підтримують кожного українця і дуже вболівають за нашу перемогу, однак, коли відчуваєш це піклування і підтримку на собі, це викликає і хвилювання, і вдячність, і повагу одночасно. По-друге, було важливо зустрітися з представниками різних університетів (з майже кожної області України), щоб дізнатися, з якими викликами і проблемами вони зустрічаються зараз та які вдалі історії успіху в них є. Ми навіть запланували спільні проєкти з кількома університетами, адже у співпраці та єднанні – наша сила. І по-третє, важливо вже зараз переймати досвід та досягнення європейських університетів. Коли Україна стане членом Європейського Союзу, вимоги до університетів зміняться також. І чим раніше ми почнемо змінювати нашу роботу за європейським зразком, тим простіше для нас минуть усі трансформаційні процеси», - зазначила Марина ОСЮХІНА.

Нагадаємо, що з Університетом імені Адама Міцкевича у СумДУ укладено договір про багаторічне стратегічне партнерство, що передбачає активне співробітництво за більшістю основних напрямів міжнародної діяльності – спільні грантові проєкти, програми академічного обміну, програми подвійного дипломування, наукова співпраця тощо. Такі партнерства СумДУ має ще з майже 20 світовими університетами.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]