Дата публікації:
14 липня 2023
Кількість переглядів:
791
Поділитися:

Одним із найяскравіших університетських спогадів випускниці 2006 року спеціальності «Менеджмент організацій» Марини Попатенко стала студентська революція на траві – подія, котра свого часу визначила не тільки подальший шлях розвитку СумДУ, але й показала, наскільки потужною силою є наше студентство. Саме тоді пані Марина зрозуміла, що хоче працювати в органах влади. Нещодавно вона залишила посаду заступника міністра молоді та спорту України і наразі працює радницею з питань політик та залучення програми «Мріємо та діємо», IREX Ukraine.  Але з радістю зустрілася із нами, щоб поділитися своїми спогадами та досвідом студентського життя для проєкту до 75-річчя СумДУ "Згадай себе в аудиторії".

Чому у свій час Ви обрали саме СумДУ? Чим Вас зацікавив наш виш?

Ще у шкільні роки ми з батьками вирішили, що я буду вступати до машинобудівного фахового коледжу СумДУ. Власне, так і сталося. Пригадую, як хвилювалася, що не пройду за конкурсом, але набрала один із найвищих балів. А далі, оскільки коледж працював при СумДУ, то й вступати я хотіла саме туди, тим більше, що вже знала деяких викладачів університету, в яких дуже хотіла навчатися й далі.  

Чи сумуєте Ви за студентськими роками? Який спогад закарбувався у пам’яті найсильніше?

Я не можу сказати, що сумую за студентськими роками, адже життя таке динамічне, і дуже багато всього хочеться зробити. Скоріше – я радію, що цей досвід у мене був, і завжди згадую його з посмішкою на обличчі. Студентські роки мені запам’яталися буремними подіями 2004-го року, які ви маєте знати як «Революція на траві». Я тоді була студенткою третього курсу СумДУ.

Вважаю, що дуже важливо, коли молодь бере участь у прийнятті важливих рішень на різних рівнях. Рішення про об’єднання університетів було прийнято на рівні держави, але нас – здобувачів освіти, не запитали. Для мене, як і інших учасників революції, тоді було дуже важливо знати, який диплом я отримаю, хто далі мене вчитиме, що відбуватиметься з нашою кафедрою, з університетом – але на ці питання не було відповіді…

У нас тоді склалося дуже активне студентське самоврядування, ми зібралися та вирішували, як діяти далі. Добре пам’ятаю, як 28 червня ми з колежанками приїхали до університету, зупинилися біля озерця на головній площі та побачили, що з СумДУ зняли герб. Мене це надзвичайно вразило – наш університет завжди був місцем свободи студентів, і ми дуже не хотіли, аби все це змінилося.

На Вашу думку, як події «Революції на траві» вплинули на ваше подальше життя та кар’єру?  

Вони дуже сильно вплинули на мене. Тоді я вперше побачила, як взагалі відбувається або не відбувається діалог. Деякі викладачі допомагали нам будувати конструктивну комунікацію з представниками влади, і саме тоді я зрозуміла, що в майбутньому хочу працювати в органах влади.

Чи були у Вас улюблені викладачі? Чи, можливо, згадуєте когось із персоналу університету?

Дуже багато таких чудових людей! Хочу згадати Ганну Швіндіну, якій я безмежно вдячна за підтримку та безліч життєвих порад, також Балацький – взагалі неймовірний викладач. Пам’ятаю, як він викликав за останню парту по одному студенту і проводив невеличкі співбесіди про те, що ми вже можемо з огляду на ті компетенції, які ми тоді мали. Насправді, пам’ятаю всіх викладачів на кафедрі і всім дуже вдячна за індивідуальний підхід та цікаве викладання матеріалу.

Яка з навчальних дисциплін подобалась Вам найбільше? І що найважче давалось у вивченні?

Макро- і мікроекономіка – це те, що дуже важко мені давалося! Також економетрія запам’яталася складністю у вивченні, але було пізнавально. Загалом, усі дисципліни були цікаві, наприклад, маркетинг ми тоді поглиблено вивчали.

Яке Ваше улюблене місце було під час навчання в університеті, де любили проводити час на перервах? 

Кафе «Меридіан» тоді було, якщо я правильно пам’ятаю назву, ми там любили збиратися. А взагалі в університеті дуже багато різних заходів відбувалося: в їдальні, в актовому залі були фестивалі та концерти. Також часто з групою збиралися і виїжджали за місто, щоб відпочити.

Чи мали в студентські роки якесь окреме захоплення? Скажімо, Ваше дозвілля. Як проводили свій вільний час?

Пам’ятаю, як деякий час разом із подругою ходила на кінний спорт, мені дуже подобалося мандрувати, а ще я відвідувала багато різних тренінгів, бо мене приваблювала неформальна освіта. Вважаю, що навчання також є одним із видів дозвілля для молоді.

Ви були слухняним студентом? Часто прогулювали пари?

Скажу чесно, я не була слухняною студенткою. Пари також прогулювала і навіть, одного разу щоб скласти предмет ходила до репетитора, бо дуже багато пропустила. Іноді обирала «золотий час» з однолітками, але цікаві та важливі для мене предмети були в пріоритеті. Взагалі мені подобалось вчитись.

І, наостанок, щоб Ви побажали університету у рік ювілею?

Побажала би просто квітнути, розвиватися та залучати більше молодих активних викладачів. У поєднанні зі своїм досвідом і багажем знань вони створюють нові формати роботи, додають драйву та нових сучасних сенсів. А от студентам бажаю максимально з користю використовувати цей час, наповнювати себе новими знаннями, адже спочатку ти працюєш на залікову, а потім вона працює на тебе!

Спілкувалася студентка групи ЖТ-12 Анастасія Сабчук

Світлини з особистого архіву Марини Попатенко

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]