Дата публікації:
21 липня 2023
Кількість переглядів:
878
Поділитися:

Марина Руденко – випускниця навчально-наукового інституту права, «Міс-фотомодель 2013», активна учасниця студентського життя та творча особистість. Зараз пані Марина – патрульна поліцейська, працює на посаді інспектора сектору зв’язків із громадськістю, активно співпрацює із молоддю та навчальним закладами, втілює свій креативний потенціал у цікавих заходах і проєктах та виховує донечку, яку вважає своїм натхненням. 

 Чому свого часу Ви обрали саме СумДУ? Чим Вас зацікавив наш виш?

Взагалі, з того, про що я в юності мріяла та до чого прагнула, нічого не зійшлося з тим, що в мене є зараз. Я навчалась у творчій школі, в театральному класі, багато виступала, тому планувала вступати до театрального закладу вищої освіти в Києві. Оскільки мала вибір, подавала документи також до університету імені І. К. Карпенка-Карого, Київського університету внутрішніх справ, а ще – їздила до Харкова, бо було бажання навчатися на стюардесу в Харківському авіаційному інституті. Я вже тоді бачила себе в формі, але, напевно, не дуже чітко сформулювала «запит до всесвіту», тож сьогодні ношу форму,  але не ту (сміється).

Але потім я закохалась і вирішила залишитися в Сумах. Вже на той час «політех» був у Сумах найпотужнішим університетом, а ще мене підкупила репутація такого драйвового вишу, мегапотужного в студентському русі, з доволі активною суспільною позицією студентів.

Це був 2009 рік. Обирала між журналістикою та юриспруденцією, але більше все ж схилялася до права, оскільки мій вітчим – адвокат, і можна сказати, що саме його приклад вплинув на мій вибір. Окрім того, я була впевнена, що зможу проявити свою творчу натуру в будь-якій професії, тому серйозність права мене не лякала.

Чи не пошкодували про свій вибір?

Ні, вчитися було цікаво й доволі легко, хоч і доводилось попрацювати. Тим більше, що навчання «розбавлялося» активною позанавчальною діяльністю, різними заходами, тож ми тут точно не сумували. 

Які спогади найперше приходять на згадку про навчання в університеті?

Найбільше запам’яталися виступи, студентська громадська діяльність. Це, звичайно, не зовсім навчання, але це згадується першим. До того ж моя громадська діяльність не заважала навчанню, так само як і навчання не було на заваді громадській діяльності.

Найяскравішим із заходів, у яких я брала участь, мабуть, став конкурс «Міс СумДУ – 2013», де я отримала звання «Міс-фотомодель». Також брала участь у виборах студентського декана на юридичному, на той час, факультеті. Нас було двоє кандидатів, я і хлопець, який вчився на курс старше за мене. Я добре себе презентувала, але в нього була більш потужна підтримка, тож у виборах перемогу я не здобула. Я не засмутилася, бо вважаю, що навіть той досвід, який отримала, був дуже корисним. І, звичайно, був у моєму житті «Золотий інтеграл».

Єдине, що я не жила в гуртожитку, тому згадую постійне відчуття, що я пропускаю якісь яскраві події, що студентське життя мені чогось не додає.  

Чи можете згадати свою улюблену аудиторію в студентські роки?

Точно пам’ятаю, що було не дуже комфортно в Г-корпусі. Він мені здавався більш адміністративним, а не студентським. Натомість подобалося навчатися в ЕТ-корпусі, з-поміж інших він був найріднішим. Трішки пізніше мені подобалось працювати в Н-корпусі, який тільки відкрився. Там були нові аудиторії, свіжий ремонт – ми встигли повчитися там майже два роки. А ще дуже  імпонував басейн, у нас там проходила нульова пара. Пригадую, що після занять у басейні завжди хотілося їсти, тому ми швидко бігли до ЕТ-корпусу, щоб купити собі піцу, томатний сік або каву. Це був майже студентський ритуал.

Як Ви зрозуміли, що спеціальність, яку Ви обрали для навчання в СумДУ, це Ваше?

Мені завжди говорили, що у мене загострене почуття справедливості. І тому я бачила себе адвокатом або суддею. Але це були більш поверхові думки, адже на той час не мала великих амбіцій стати видатним юристом. Спокійно навчалась, бо мені подобалось. Аналізуючи своє навчання й те, що було потім, я вдячна, за те, що потрапила тоді саме в таку серйозну сферу. Бурхливої творчої енергії в мене і так було забагато, а треба було, щоб щось скеровувало й збирало до купи всі мої творчі поштовхи.

Чи були у Вас улюблені викладачі? Чи, можливо, згадуєте когось із персоналу університету?

Янішевська Катерина Дмитрівна, бо така ж яскрава, як зірочка. Вона мені імпонувала завжди. Також запам’яталися Семенов Володимир Миколайович та Куліш Анатолій Миколайович – декан нашого факультету, а зараз – директор навчально-наукового інституту права. Можливо, когось із викладачів зараз не згадаю на ім’я, але візуально пам’ятаю всіх, і всім вдячна за їх роботу, бо вони багато чого мене навчили.

Який предмет був Вашим улюбленим в університеті?

Був у нас такий предмет «Адміністративне право», і на початку навчання я думала, що це щось про адміністрацію закладів й установ. А адміністративна відповідальність – це коли керівники мають за щось відповідати. А потім зрозуміла, що це дещо про інше. Саме тому воно мені й запам’яталось, а потім ще й знадобилось. Любила фізкультуру, кримінальний процес, адвокатуру, бо викладав адвокат-практик. Але мені б хотілося більш практичного спрямування в деяких предметах. Наприклад, я не пам’ятаю, щоб ми ходили подивитися як відбувається судовий процес. Можливо, якби я хоч раз подивилась – я б закохалася саме в цей напрямок.

Взагалі, вважаю, що сто відсотків наших пар пішли нам на користь, навіть те, що тоді здавалося, не знадобиться. Ти ніколи не знаєш, яка ситуація в житті виникне, і де те найглибше знання з підсвідомості вистрибне.

Який Ваш найяскравіший спогад зі студентського життя?

Я постійно думала, що наша група – це «ботани», бо ніколи не робили якийсь двіж, у порівняні з журналістами, наприклад. Мені здається, це через те, що наш факультет тоді тільки розвивався, бо пройшло зовсім небагато часу, як юристи відділилися від гуманітарного факультету, й ще не встигли створити власні студентські традиції. Ми майже не збиралися, адже більшість одногрупників були не сум’яни та їхали на вихідні додому. І мені не вистачало якогось позанавчального спілкування з ними. Але вони себе проявили під час конкурсу «Міс СумДУ», всі мене підтримували. Вони відкрилися для мене тоді по-новому. Саме ця підтримка мені дуже запам’яталася.

Конкурс також є одним із найяскравіших спогадів. Свого часу я займалася хореографією, тому для мене не було проблемою підготувати хореографічні номери, хвилювалася більше за інтелектуальний конкурс, і мабуть, саме це хвилювання заважало мені зібратися з думками. Запам’яталась атмосфера підготовки до конкурсу – репетиції з моїм хореографічним колективом, пошук костюмів.

Звісно, були екскурсії до гуртожитку, ми збиралися і цікаво проводили час. Також яскравим спогадом став момент, коли я дізналася, що вагітна. Це було в університеті.

До речі, зараз я спостерігаю за своїми одногрупниками і завжди радію їх перемогам та здобуткам у професійному та особистому житті. І хоч спілкуюся я лише з кількома одногрупниками, ми всі товаришуємо в соціальних мережах.

Чому Ви пішли саме в поліцію та як почався Ваш шлях?

Я пішла за компанію зі своїми друзями. Була в декретній відпустці й подала заявку з усіма, бо не треба було досвіду роботи. Я зробила це легко, тобто не думала, що це мій єдиний шанс. Як буде, так і буде. Патрулювала лише рік, бо далі пішла на посаду інспектора сектору зв’язків із громадськістю. Ця посада дала мені згадати про наш виш, і зараз ми співпрацюємо. Інспектор має проводити профорієнтаційну, профілактично-роз’яснювальну роботу, працює зі студентами. Нещодавно, наприклад, приїжджали до СумДУ на «День відкритих дверей».

Незважаючи на таку активну діяльність, я маю можливість розвиватися самостійно. Наприклад, займаюсь фітнес-бікіні – це спорт, у якому поєдналося бажання вийти на сцену і бути в гарній фізичній формі, а також фізична підготовка, що є дуже важливим у моїй професійній діяльності.

Багато де мене супроводжує моя донечка, я залучаю її до наших заходів, і вважаю, що ніяка дитина не може бути перешкодою для розвитку, навпаки, вона є натхненням та мотиватором.

Диплом СумДУ допомагає Вам у здобутті професійних успіхів?

Навчання в СумДУ допомогло мені отримати комунікативні й професійні навички. Ступінь магістра дав мені можливість одразу отримати звання лейтенанта. Я вдячна за те, що я зараз роблю, і своїм шкільним, і студентським рокам. Потрошку в деталях за все вдячна! Мені згадується СумДУ як щось тепле, родинне, приходиш сюди завжди як додому. В нас ніколи не було того, що зараз називається «булінгом». Усі готові підтримати у важливі моменти, підставити своє плече. Навіть зараз, я впевнена, якби я звернулася за допомогою чи порадою до когось із моїх одногрупників, ніхто б не відмовив.

Ваші побажання університету в рік ювілею.

Я вітаю наш рідний ЗВО з ювілеєм, бажаю процвітання. І процвітати він буде тому, що йому дають сили ті студенти, які тут навчаються. Я знаю, що університет має високі позиції в рейтингах, але СумДУ – це не просто стіни, регалії або рейтинги – це студенти. Тож, бажаю дідусю-університету дочекатися своїх «діточок» і продовжити потужне, повноцінне, максимально ефективне очне навчання. А якщо ні, дідусю-СумДУ, то з будь-якої ситуації є вихід, бо студенти все одно будуть робити тебе кращим, будь-якими способами і методами. Отже, не хвилюйся, все неодмінно буде добре!

Спілкувалася студентка групи ЖТ-12 Валерія Савеленко

Світлини з особистого архіву Марини Руденко



Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]