Дата публікації:
28 липня 2023
Кількість переглядів:
727
Поділитися:

Рауф Велієв закінчив медичний факультет СумДУ і більше десяти років працював у Сумах лікарем-неврологом. Зараз він мешкає в Баку, але не виключає можливості повернення в Україну і дуже пишається тим, що отримав освіту саме в Сумському державному університеті.

 Чому свого часу Ви обрали СумДУ?  У якому році це було?

Це було в 2005 році. На той час Сумський державний університет уже був одним із відомих університетів завдяки досягненням своїх студентів і випускників. Також я чув багато позитивних відгуків про СумДУ від знайомих, тож він неабияк мене зацікавив. І оскільки на той час я мешкав у Сумах, вирішив обрати цей університет.

Чи сумуєте Ви за своїми студентськими роками? Який спогад закарбувався у пам’яті найсильніше?

Авжеж, сумую. Студентські роки – найвеселіший, найщиріший та найцікавіший час, який трапляється у нашому житті, можна сказати, роки, що прожиті не даремно.

Що мені запам’яталося в СумДУ, це люди – друзі, із якими я досі спілкуюся, багато хто з них тепер – мої колеги, але є й знайомі, котрі навчалися на інших факультетах, і з ними я досі підтримую контакт. Взагалі, моє студентське життя було досить активним, наповненим різними заходами та подіями. Кожен рік було щось нове, неймовірне і приємне. У 2011 році, перед випуском, я брав участь у конкурсі «Містер СумДУ» та став переможцем. Звичайно, така подія дуже мені запам’яталася.

Про друзів сказали, а чи були у Вас улюблені викладачі? Чи, можливо, згадуєте когось із персоналу університету?

Насправді, багато хто подобався. Можу виділити викладачів Віталія Сікору (кафедра анатомії), Людмилу Кіптенко (кафедра гістології), а взагалі, на кожній кафедрі були викладачі, котрі мені дуже подобались своїм відношенням до студентів та своєї роботи.

Чому Ви вирішили обрати саме медицину свого часу?

Якщо бути відвертим, у дитинстві я доволі часто хворів, відвідував лікарні та бачився з лікарями. Тому ця професія мені була близька й зрозуміла. Коли я подорослішав, вирішив, що в мене вже є певні знання та розуміння деяких аспектів роботи лікаря. Я бачив, що тут можна справді допомагати людям, мені хотілося лікувати хвороби й робити так, щоб люди були здоровими.

Навчання студента-медика не можна назвати простим. А яка з дисциплін подобалась Вам найбільше? І що найважче давалось у вивченні?

Ми вивчали багато цікавих предметів, які змінювалися на різних курсах. На першому-третьому курсах моїм улюбленим предметом була фізкультура (сміється). Також я любив анатомію – цей предмет був дуже цікавим для мене.  А ось фармакологія і мікробіологія були найскладнішими свого часу. Після третього курсу стало простіше і, як на мене, цікавіше навчатися.

Чому Ви обрали саме неврологію собі за спеціалізацію?

По-перше, мені дуже подобалось вивчати її: ставити діагнози та шукати шляхи лікування неврологічних захворювань. За статистикою, неврологічні хвороби є найпоширенішими в світі, болі в спині, головні болі, те зокрема, з чим звертаються до лікаря-невролога. Тож, у нас завжди є робота, як би прикро це не звучало, невролог завжди матиме пацієнтів.

По-друге, викладач, який вів курс неврології, подавав матеріал дуже цікаво й зрозуміло. Саме тоді я й зацікавився цією спеціалізацією.

Чи були у Вас моменти, коли хотілося полишити навчання?

На третьому курсі, коли ми складали КРОК, усією групою говорили, що підемо з медицини. Нам було дуже важко, моментами ми доходили до тієї емоційно-критичної точки, коли хотілося опустити руки і все закинути. Однак потім ми розуміли, що вже почали йти цим шляхом, тож маємо дійти до кінця. Якісь предмети потім давалися нам важко, якісь – простіше, але продовжували боротися і наполегливо вчитися.

Яка аудиторія університету Вам подобалась найбільше? І де Ви любили проводити час на перервах?

Найбільше мені подобалася анатомічна зала. Там завжди було на що подивитися. Лекційна аудиторія також була мені дуже близька. А ще я любив проводити час в спортзалі.

Чи мали в студентські роки якесь захоплення? Як проводили свій вільний час?

Навіть попри досить велике навантаження у навчанні, я мав цікаве дозвілля. Я відвідував екскурсії, дискотеки й інші заходи, які влаштовував СумДУ. Займався спортом – грав у футбол, волейбол, гандбол. Брав участь у змаганнях за факультет і університет.

Також я займався народними танцями і за нагоди демонстрував свої навички в різних культурно-масових заходах. Наприклад, коли брав участь у конкурсі «Містер СумДУ», одним із номерів був танець. Якщо не помиляюсь, брали участь восьмеро хлопців різних національностей. Традиційні конкурси для таких заходів – візитка, дефіле в костюмах, а також ми танцювали гопак, танго і свої народні танці. Мені тоді допомогли друзі-азербайджанці, і у нас вийшов чудовий номер. Я сумнівався в тому, що зможу перемогти, але все ж таки в підсумку отримав перемогу. Це було несподівано, але приємно.

Чи підтримуєте Ви зв’язки зі своїми одногрупниками?

Так, звичайно. Я навчався у двох групах – до п’ятого курсу в мене була одна група, потім – інша. Обидві для мене рідні. Я дуже радий, що познайомився й провів своє студентське життя з цими людьми. Зараз, згадуючи своїх одногрупників я відчуваю тільки позитивні емоції. Ми досі спілкуємося, обмінюємся досвідом по роботі

Поділіться, будь ласка, як склалася Ваша кар’єра після закінчення університету?

З 2011 року я проходив інтернатуру на базі Сумської клінічної лікарні № 4, а після її завершення продовжив там роботу отриманою спеціальністю невролога. Далі якийсь час працював у поліклініці № 4 і паралельно вів прийом у приватній клініці. Зараз я мешкаю в Баку, працюю неврологом в клініці Leyla Medical Centre.

І, наостанок, щоб Ви побажали університету та його студентам у рік ювілею?

Здоров’я всім-всім, хто працює та навчається в СумДУ. Також бажаю процвітання, успіхів і терпіння. Сумський державний університет постійно посідає високі місця як в українських, так і в європейських рейтингах. Тому бажаю рухатися далі, розвиватися, досягати успіху і випустити якомога більше кваліфікованих і талановитих фахівців, котрі своїми досягненнями будуть підтримувати СумДУ. А студентам хочу порадити не боятися і впевнено йти до своєї мети.

Спілкувалася студентка групи ЖТ-11 Анастасія Кизим

Фотосвітлини – з особистого архіву Рауфа Велієва

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]