Дата публікації:
01 серпня 2023
Кількість переглядів:
963
Поділитися:

Продовжується активна співпраця Сумського державного університету з британськими колегами за програмою «Ініціатива Єднання», започаткованої британською консалтинговою компанією у галузі освіти «Cormack Consultancy Group» за підтримки урядів Великобританії та України.

Мета програми – розвиток довгострокової співпраці британських та українських університетів, а також надання українським університетам термінової цільової підтримки зараз і після війни. У межах програми Сумський державний університет та Університет м. Ліверпуль  реалізовують спільний потужний проєкт «Співпраця для цифровізації та цифрової трансформації України», що спрямований на обмін знаннями та спільні наукові дослідження.

П’ятимісячний проєкт передбачає стипендії як для очного, так і для дистанційного навчання, підтримується грантом у розмірі 197 тис. фунтів стерлінгів (близько 9 млн грн) від схеми двосторонніх грантів між Великобританією та Україною в галузі досліджень і розробок Universities UK International (UUKi).

Цей спільний проєкт – найбільший за обсягом відповідного конкурсу в межах програми «Ініціатива єднання». До його виконання залучені 18 науковців СумДУ. Вони беруть участь в наукових дослідженнях в сучасних лабораторіях за широким переліком напрямів.

За словами начальника управління міжнародного співробітництва Костянтина КИРИЧЕНКА, координатора співпраці СумДУ з Університетом м. Ліверпуль, зазначений проєкт створює унікальну можливість для спільної роботи наукових колективів, нетворкінгу, розробки спільних проєктів, обміну кращими практиками.

Уже маємо попередні фідбеки колег:

Ольга Крамаренко, аспірантка кафедри управління: «Даний проєкт відкриває вченим СумДУ широкі можливості ознайомлення з передовим досвідом впровадження та функціонування найкращих практик роботи Університету м. Ліверпуль, здійснення досліджень. За напрямком свого дослідження залучена до команди Open Research Team Університету м. Ліверпуль, завдяки чому є можливість запозичити досвід впровадження відкритих дослідницьких практик в університеті – у частині відкритих даних досліджень, паралельно залучена до проєкту UKRN – у  частині аналізу індикаторів відкритих дослідницьких практик Великобритані.».

Дмитро Жигилій, доцент кафедри комп’ютерної механіки ім. Марцинковського: «Дослідницька група у складі Дмитра Жигилія та Олександра Позовного кафедри комп’ютерної механіки ім. Володимира Марцинківського започаткувала співпрацю з кафедрою машинобудування, матеріалознавства та аерокосмічної інженерії Університету м. Ліверпуль. Дослідження ведуться за такими напрямами:

  • дефекти у конструкційних матеріалах за допомогою оптичних методів вимірювання напружень та деформацій і аналізу термонапружених станів;
  • ультразвукова неруйнівна оцінка дефектів композитів й інших матеріалів; прогнозування залишкової міцності або залишкового терміну служби на основі методологій валідації для підвищення довіри до прогнозів обчислювальних моделей;
  • застосування методів декомпозиції зображення (або ортогональної декомпозиції) і статистичних методів для порівняння результатів моделювання, наприклад, полів зміщення, з вимірюваннями повнофакторних експериментів.

Кафедра машинобудування, матеріалознавства та аерокосмічної інженерії Університету м. Ліверпуль володіє вражаючою передовою лабораторією механічних і матеріалознавчих досліджень, досвід роботи в якій набувається нашою дослідницькою групою. Обладнання лабораторії включає термопрес для виготовлення шаруватих композиційних матеріалів методом формовки, ультразвуковий 3D-сканер, універсальні розривні машини, здатні до випробувань у тому числі й на циклову міцність, машину для ударних навантажень, різноманітне обладнання оптичних методів неруйнівного вимірювання напружень, в тому числі й з підсвіткою лазером».

Анна Росохата, старший викладач кафедри маркетингу: «Університет м. Ліверпуль надихає своїми можливостями та напрацюваннями науковців. Рівень розвитку наукової, викладацької, бібліотечної, технологічної, методологічної баз розкривають горизонти для подальшої наукової співпраці. Безцінними є міжлисциплінарний обмін досвідом з іноземними колегами, наукові семінари колег не лише з Університету м. Ліверпуль, а також колег із Сіднейського технологічного університету, Кельнського Університету та Тель-Авівського університету, до яких ми вже були долучені, формують вектор наукового розвитку за актуальними тематиками світових досліджень. Велика вдячність СумДУ за проявлену можливість участі у таких наукових заходах».

Аліна Єфіменко, аспірантка 3-го курсу спеціальності «Економіка»: «Програма «Twinning Initiative» - це не тільки можливість наукової співпраці, а й ознайомленням із життям європейського університету, міста та суспільства. Стажування почалося у одному із найбільших та найстаріших міст Великобританії - Ліверпулі. Під час стажування є можливість  ознайомитися з науковим досвідом професора та завідувача кафедри прикладної економетрики Абдерахіма Таамоуті, поглибити свої знання у сфері моделювання макроекономічної стабільності. Також було визначено спільні наукові інтереси та встановлюються подальші мережеві комунікації.  Університет м. Ліверпуль надає можливість ознайомлення з сучасними наукометричними базами і статистичними програмами обробки даних. Вдячна аlma mater за таку неймовірну можливість розвитку своїх професійних здібностей у сучасному та технологічному Університеті м. Ліверпуль».

Федір Журавка, професор кафедри міжнародних економічних відносин: «Проведення наукового дослідження відбувається спільно з доктором Давіде Авіно на базі Школи Менеджменту Університету м. Ліверпуль. У межах дослідження планується підготовка наукової статті (серії наукових статей) для публікації у виданнях, що індексуються провідними наукометричними базами».

Віра Шендрик, завідувач кафедри інформаційних технологій: «Науковий колектив кафедри інформаційних технологій СумДУ розпочав активну співпрацю з кафедрою комп’ютерних наук Університету м. Ліверпуль. Відбулися установчі зустрічі наукових груп та ознайомлення з напрямками наукових досліджень, пошук спільних точок дотику. Вражає відкритість колег з Ліверпуля, приємне ставлення, бажання підтримати і допомогти розвинути дослідження. Також дуже вражені ресурсами й обладнанням, яке буде доступне для спільних досліджень».

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]