Дата публікації:
08 вересня 2023
Кількість переглядів:
714
Поділитися:

Чверть століття тому випускник СумДУ Костянтин Каріх отримав диплом за спеціальністю «Інженер електронної техніки». Тоді він не збирався йти на завод – працював на телебаченні, грав у КВН, згодом – тренував команду.  Та життя все ж привело Костянтина на виробництво, і сьогодні він працює начальником служби охорони праці ТОВ «Гуала Кложерс Технологія Україна».

Наша зустріч присвячена ювілейному року народження університету. Йому – 75. Здається, у Вас теж цього року ювілей пов'язаний із СумДУ?

Так, 25 років тому, в 1998 році, 2 липня, я отримав з рук декана свого факультету диплом про вищу освіту за спеціальністю «Інженер електронної техніки».

Отже, Ви вступили до університету в якому році?

У 1993 році. Коли я навчався, тут було шість факультетів – МашФак (Машинобудівний факультет), ХімМаш (факультет хімічного машинобудування), факультет автоматизації виробництва, економічний, механіко-математичний і медичний факультет. З часом ХімМаш та МашФак об’єднали в інженерний факультет. А я навчався на факультеті автоматизації виробництва, зараз це факультет ЕлІТ.

Минуло вже 25 років після закінчення університету, як вважаєте, це було правильне рішення – вступити до СумДУ?

Я жодного разу не пожалкував, що обрав саме цей університет. Вважаю, що СумДУ, це флагман вітчизняної освіти в нашому регіоні. Не хочу образити інші навчальні заклади, але вже у той час, коли я вступав до «політеху» цей заклад вищої освіти вважався найкращим у місті. Якщо хтось говорив, що навчається тут, до нього було більш поважливе ставлення, ніж до всіх інших.

У 2003 році, коли хотіли об’єднати сумські виші, що призвело до масових студентських протестів і Революції на траві, в СумДУ проводився фестиваль гумору. Під час виступу однієї з команд прозвучала пісня, в якій були такі рядки: «Своє коріння не забуду, я із «політеху» вийшов», автор – колишній студент механіко-математичного факультету Олександр Торопов. Зал аплодував стоячи. І ці рядки я згадую вже багато років. 

Коли згадують про університет, що перше спадає на думку?

Я про кожен день свого студентського життя можу розповідати дуже багато. Якщо колись СумДУ дійде до зйомок власних серіалів, запросіть мене в сценарну групу, я серій на тридцять можу назбирати матеріалу зі свого студентського життя. Багато всього відбувалося – кожен день нова історія, якась подія, дуже цікаво і змістовно.

Як приклад можу розповісти про своє знайомство з університетом. Це був 1986 рік. Моя тітка працювала в бібліотеці університету, і вона мені та моїй сестрі дістала квитки на фестиваль гумору. Я вперше потрапив на такий захід. Передусім, мене просто вразив зал, а ще – тоді в СумДУ виступали команди КВН з усієї України, і перший раз тут я побачив «корифеїв», «богів», «патріархів» КВНівського руху – хлопців у зелених піджаках – команду КВН «Ексцентрик»: Кривопішин, Лоза, Малюк, Дяченко, Волов, Кошеленко … Тоді я мріяв хоч би поряд із ними постояти, потриматися за лацкан піджака. Після того, на квітневий фестиваль я вже йшов свідомо, бо знав, що виступатиме «Ексцентрик». У фестивалі брали участь багато команд, але всі йшли подивитися саме на цих хлопців – то була легенда.

Я тоді й мріяти не міг, що за кілька років доля приведе мене на цю ж сцену й поставить поряд із Кривопішиним і Лозою. Саме вони, вважаю, й «спаплюжили» моє подальше студентське життя, бо в той час я більше хотів до них, ніж на завод.

До вступу в «політех» я чотири рази складав іспити до різних медичних вишів. Коли в черговий раз я не зміг вступити, і моя мрія знову не здійснилася, я вирішив обирати навмання. У місцевій газеті тицьнув пальцем у перше-ліпше оголошення, де прочитав, що Сумський фізико-технологічний інститут, факультет автоматизації виробництва, проводить набір на навчання. Склав іспити, вступив. Але, якщо чесно, обираючи між навчанням та КВН, я більше часу проводив не в аудиторіях, а саме в залі.

Сама атмосфера КВН в університеті будувалася на двох факультетах –ХімМаш і МашФак, там було дуже багато творчих особистостей. І коли я говорив, з якого я факультету, всі дивувалися – що тут роблю. Можна сказати, що своєю присутністю я розбивав стереотипи.

Ви сказали, що якби знімали серіал про наш університет, Ви могли б надати багато цікавого матеріалу. А які локації Ви б обрали для цього серіалу. Чи було у Вас в університеті улюблене місце?

У мене немає улюбленого місця в університеті. З будь-яким місцем тут пов’язаний певний спогад, цікава історія, певна особистість. Наприклад, ми зараз сидимо в цій аудиторії (Коворкінг центр СумДУ – ред.), тут була читальна зала, і я можу згадати багато чого, що відбувалося тут, так само, як і в читальній залі на третьому поверсі. Моє улюблене місце – це університет.

Чи були у Вас улюблені викладачі?

Принципово не хочу когось виділяти. Усі мої викладачі вкладаються в єдине розуміння «вчитель», і кожен справді чогось мене навчив. Розповім краще цікаву історію. Був у нас такий предмет – метрологія. На першу лекцію я не пішов, із другою також щось не склалося, ну і далі вирішив уже не намагатися навіть. Але на практики я ходив сумлінно, ми там щось вимірювали, розраховували, все це я робив і законно отримав свою четвірку. Не знаю, як зараз, але тоді було таке правило, якщо за практики ти отримуєш оцінку, і погоджуєшся із нею, то можеш прийти на залік або іспит, повідомити, що оцінка тебе влаштовує, і тобі її поставлять. Складність була в тому, що практики й лекції вели різні викладачі, а залік приймав саме той, хто читав лекції, і, зрозуміло, що на той час я викладача в очі не бачив. Вже потім, на інших курсах, ми познайомилися, я розповів йому цю історію, але тоді…

В один день ми мали отримувати заліки з фізкультури та метрології. Стоїмо з хлопцями в холі ЕТ-корпусу, домовляємось заходити разом, щоб я ненароком не підійшов до іншого викладача. Але так склалося, що я побачив викладача з фізкультури, і пішов ставити залік у нього, а тим часом мої хлопці отримали заліки з метрології. Що робити? Ну, вони і почали мені розповідати – тільки зайдеш, він сидить збоку, в синьому костюмі, трохи шкутильгає. І в цей момент відкриваються двері викладацької, і з них виходить чоловік у синьому піджаку, злегка кульгає, і весь потік починає тицяти в нього пальцями й кричати: «Костя, це він!». А тепер уявіть собі, що в цей момент відчув викладач, коли два десятки кремезних хлопців намагаються «ідентифікувати» його таким чином.  

Чи був у Вас свій фірмовий метод підготовки до іспиту?

Цікаве запитання. Взагалі, я намагався до цього страшного моменту не дотягувати, я відвідував практики, заробляв гарні оцінки і на іспиті погоджувався з тим, що заробив на практиках. Але, звичайно, були такі іспити, де викладачі «мріяли» побачити всіх тих, хто мав би ходити до них на лекції. А секрет був простий – хоч із третього разу, але треба скласти. Звичайно, я розумів, що дива не станеться, і хочу наголосити для студентів, котрі зараз читають цей текст – дива в студентському житті не буває, «халяви» не існує, хто б вам що не казав. Успіх приходить тільки як наслідок праці!

Існує думка, що студентська дружба – найміцніша і зберігається на все життя. Як для Вас? Чи підтримуєте стосунки з однокурсниками?

На жаль, ми дуже мало спілкуємося. Пройшло вже 25 років, люди змінилися, в кожного свої інтереси. Та й тоді більшість із нас десь працювали, займалися чимось ще окрім навчання. Це був дуже складний для нашої країни час – початок дев’яностих, і бути лише студентом виходило доволі складно.

Ми вже трохи торкнулися вашої позанавчальної діяльності в студентські роки. Розкажіть, будь ласка, більше про те, як Ви проводили свій вільний час?

Якщо порахувати за день, то навчання – це три-чотири пари, а потім починається позанавчальна діяльність. Коли я був студентом, ніхто ще не знав про мобільні телефони, інтернет, телебачення – всього три ТБ-канали, тому студенти проводили свій вільний час зовсім не так, як зараз. У спортзалах університету світло не гасло до пізнього вечора, з актової зали нас виганяли близько десятої вечора, бібліотека працювала також дуже довго – сьома-восьма вечора – а тут ще були люди, читали книжки. В кожного було своє захоплення, хобі. Я для себе тоді обрав культурно-масову діяльність – «Інтеграл», КВН, виступи, концерти.

Розкажіть про Ваші перші кроки на сцену.

Відправною точкою став легендарний захід, на який приходили і зараз приходять люди з інших ЗВО – «Золотий інтеграл». Далі ми вже почали готуватися до КВН. У цьому напрямку в СумДУ завжди була спадковість поколінь – приходили нові студенти на перші курси, і їх готували досвідчені старшокурсники. Це все завжди відбувалося на ентузіазмі – підготовка, репетиції, виступи. Я був першокурсником, мене готували до виступів, далі вже я допомагав молодим засвоювати цю науку.

Я пройшов цікавий КВНівський шлях, від першого візуального знайомства з «Ексцентриком», захоплення і мрії, до виступів з цими людьми потім на одній сцені. А далі мене вже запросили до СумДУ керувати командою КВН «П’ятий елемент», саме цим хлопцям я передав естафету, і період «Тіке Тихо» проходив уже без мене. Руслан Солоха, Саша Бондаренко, Андрій Любченко, Саша Торопов були ще зовсім юними, коли я прийшов працювати, але це були не хлопці, це була бомба! Самі писали сценарії, танцювали, співали – все робили самі. Я сидів у залі та насолоджувався їхніми номерами й інколи «отримував на горіхи» за виступи.

Коли я йшов із університету, поставив хлопцям задачу – потрапити в телевізор. І коли на центральному каналі оголосили «Тіке Тихо», Суми», я безмежно ними пишався. Насправді, це не моя заслуга, але мені було дуже приємно – вони виявилися на десять голів вищими за мене і здійснили мою мрію.

У Ваш ювілейний рік випуску з університету, які відчуття від того, що маєте диплом СумДУ? Чи легко було отримувати роботу з нашим дипломом?

На останніх курсах навчання в університеті я вже працював на телебаченні. А коли влаштовувався туди, мене запитали про освіту – те, що я навчався в цьому університеті, справило гарне враження. Це була робота не за фахом, і взагалі я не надто бачив себе співробітником заводу, але зараз я працюю начальником служби охорони праці ТОВ «Гуала Кложерс Технологія Україна» – на заводі, гадаю, що це моє покарання (сміється). Насправді, там дуже прискіпливо ставляться до підбору кадрів, окрім диплома дивилися на фахові знання, досвід роботи, знання іноземної мови... Що ж стосується саме диплому СумДУ – це своєрідна візитівка не тільки для нашого міста.

І, наостанок, що б Ви побажали університету у рік ювілею?

Я завжди дивуюся, коли ювіляру бажають те, чого в нього і так вдосталь. У такому випадку мені хочеться побажати людині, щоб іще багато-багато років їй нічого було бажати. Так і з СумДУ – навіщо бажати йому успіху, коли, дивлячись на його досягнення, бачиш, що він має і успіх, і процвітання. І хай саме так буде завжди. Єдине, чого хочеться – щоб ті іноземні студенти, котрі, на жаль, опинилися за межами України, повернулися сюди.

СумДУ – це бренд. Він вартий набагато більше, ніж закордоння – невідомі заклади з красивими дипломами. Це навчальний заклад, який має не тільки свою історію, але й найдорожче – своїх викладачів, студентів, та випускників.

Спілкувалась героєм інтерв'ю Марина Садівнича

Фотоспогади – з особистого архіву Костянтина Каріха

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]