Дата публікації:
12 жовтня 2023
Кількість переглядів:
321
Поділитися:

11 жовтня на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася прес-конференція щодо презентації структурного проєкту «Цифровий університет – Відкрита українська ініціатива» (DigiUni) програми Еразмус+.

У прес-конференції взяли участь Ольга Будник, радниця-уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки і спорту, Валерія Іонан, заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції, Дмитро Завгородній, заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації, Ремі ДЮФЛО, заступник Глави Представництва ЄС в Україні, Філіп ван ДЕПУЛЕ, заступник Генерального директора з інновацій, цифрової освіти, молоді, спорту та культури Європейської Комісії, Наталя СТУКАЛО, заступниця Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Світлана ШИТІКОВА,  координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні та інші.

Від СумДУ в прес-конференції взяв участь начальник управління міжнародного співробітництва  Костянтин КИРИЧЕНКО.

Європейська Комісія відкрила спеціальне вікно для України в межах програми Еразмус+ у відповідь на виклики, з якими зіштовхнулась українська вища освіта через брутальне вторгнення російської федерації в Україну та його наслідки. Міністерство освіти і науки України спільно з українськими університетами-партнерами працювало над пропозицією, і в результаті проєкт DigiUni був підтриманий в рамках спеціального конкурсного вікна. Системний підхід, широкий вплив та очікувана співпраця усіх українських університетів були сильними сторонами проєкту порівняно з іншими конкурсними пропозиціями.

Команда проєкту на чолі з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка включає велику кількість закордонних університетів-партнерів та асоціацій країн-членів ЄС з Франції, Німеччини, Іспанії, Чехії та Польщі, 10 українських університетів разом із Міністерством освіти і науки України, Міністерством цифрової трансформації України, Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти та Українською асоціацією фахівців ІТ.

Беручи до уваги кращі практики ЄС, команда створить єдину цифрову освітню екосистему в Україні, яка забезпечить безперервну, якісну, інклюзивну та прозору освіту, незалежно від місцезнаходження студентів і викладачів, використовуючи існуючі цифрові інновації в освіті та маючи чітку парадигму для залучення майбутніх інновацій.

Проєкт також має на меті підтримати студентів, які продовжили навчання в Україні під час воєнного стану, сприяти зміцненню зв’язків між українськими університетами, їхніми студентами та викладачами, які були змушені покинути Україну. У фокусі проєкту також популяризація українознавчих студій, залучення іноземних студентів, й українців, які проживають за кордоном, до української освіти загалом.

Проєкт забезпечить синергію та тісну співпрацю між українськими університетами-партнерами для вирішення викликів, із якими зіштовхнулась українська освіта під час воєнного стану, з дисемінацією результатів проєкту в інших університетах, а також сприятиме системному підходу до подальшого відновлення освіти в Україні після перемоги.

Запланований старт проєкту – листопад 2023 року. Загальна тривалість – 3 роки.


 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]