Дата публікації:
20 жовтня 2023
Кількість переглядів:
376
Поділитися:

Засідання 19 жовтня розпочалось із нагородження переможців загальноуніверситетського конкурсу «Інновації ІКТ для сучасної освіти ICT4EDU».

З першого питання порядку денного «Стан забезпечення якості підготовки фахівців та розвиток наукової діяльності на факультеті технічних систем та енергоефективних технологій» звітував декан факультету Олександр ГУСАК.

За результатами доповіді вчена рада відзначила велику кількість позитивних тенденцій в розвитку факультету. Зокрема, вагомим досягненням є те, що завдяки здобуткам факультету ТеСЕТ СумДУ посідає першу сходинку серед закладів вищої освіти України з галузі знань «Інженерія» в міжнародному рейтингу Times Higher Education World University Rankings. За підсумками державної атестації закладів вищої освіти в частині впровадження ними наукової (науково-технічної) діяльності за напрямком «Технічні науки» СумДУ увійшов до кваліфікаційної групи А (внесок факультету ТеСЕТ – 73%). Два роки поспіль факультет є переможцем конкурсу «Кращий підрозділ за результатами наукової діяльності» в номінації «Кращі інститути і факультети».

Позитивну динаміку має також публікаційна активність факультету. Так, кількість публікацій у виданнях, що індексують базами даних Scopus та/або WoS за останні 3 роки зросла в 1,6 рази і в 2022 році досягла показника 98 (зокрема, 52 у виданнях, які індексуються обома базами і 42 – в квартилях Q1 та Q2).

Факультет є організатором двох потужних міжнародних науково-технічних конференцій: «Конструювання, моделювання, виробництво: обмін інноваціями» і «Герметичність, вібронадійність і екологічна безпека насосного і  компресорного обладнання», матеріали яких або рекомендовані доповіді публікуються у виданнях, що індексуються БД Scopus та/або WoS. У 2023 році «Журнал інженерних наук» почав індексуватись БД Scopus.

Однак, в роботі факультету є низка питань, що потребують додаткового вивчення та вирішення. З метою підвищення якості освітньої та наукової діяльності вчена рада прийняла відповідне рішення.

Другим питанням порядку денного вчена рада розглянула «Стан реалізації інформаційно-рекламної стратегії університету». Звітували начальниця Медіа-центру СумДУ Марина ОСЮХІНА та начальниця Центру вебресурсів СумДУ Тетяна СЕМЕНЕНКО.

Як відзначалося на засіданні, вебресурси університету та сторінки підрозділів у соціальних мережах є відображенням різних сфер діяльності, віртуальною моделлю університету в Інтернет-просторі. Успіхи в реалізації інформаційно-рекламної стратегії університету позитивно корелюють з показниками СумДУ в  рейтингу Ranking Web of Universities (Webometrics), адже цей рейтинг базується, крім інших, на показниках  видимості та впливу.

Реалізація інформаційно-рекламної стратегії передбачає, зокрема, створення якісного та різноформатного контенту, що має поширюватися за допомогою різних каналів комунікації (вебсайти, соціальні мережі, інформаційні сервіси тощо). Протягом року, що минув, відмічається посилення діяльності підрозділів у реалізації медіапроєктів. Особлива увага цього року була приділена інформаційній підтримці відзначення 75-річчя університету. Створено айдентику, реалізовано низку заходів та активностей на сайтах та у соціальних мережах, оновлено локації на території СумДУ, розроблено сторінку-візитівку заходів до ювілею тощо.

«Світ все більше переходить до віртуального простору. Це диктує прогрес і розвиток суспільства. З’являються нові можливості комунікації. До віртуального спілкування нас підштовхують і виклики, як-от коронавірус, війна. Наша активність в цьому просторі необхідна з багатьох причин – це наша популярність, наша видимість, що сприяє діяльності в різних сферах, зокрема, розвитку співпраці з міжнародними партнерами, реалізації потужних проєктів, дає можливість оцінити нашу роботу експертам, як результат – покращує позиції університету в престижних міжнародних рейтингах», – підсумував голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

Також було затверджено низку документів загальноуніверситетської нормативної бази. Зокрема,

  • Положення про оцінювання випускниками рівня їх задоволеності якістю освітніх програм, що реалізуються в Сумському державному університеті;
  • Положення про організацію освітнього процесу в Сумському державному університеті (Версія 04).



Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]