Дата публікації:
23 грудня 2023
Кількість переглядів:
2400
Поділитися:

23 грудня у Центрі ветеранського розвитку, що працює на базі Сумського державного університету, відбулось вручення сертифікатів і свідоцтв про завершення навчання слухачам курсу за програмою «Організація роботи фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб».

Випускники курсу працюватимуть в сервісних офісах громад у межах ініціативи Мінветеранів з розбудови системи повернення військовослужбовців від військової кар’єри до цивільного життя.  

Упродовж трьох тижнів слухачі вивчали нормативно-правову базу, посадові обов’язки та права спеціаліста з супроводу ветеранів війни і демобілізованих осіб, знайомились з особливостями роботи органів державної влади й місцевого самоврядування в частині забезпечення соціальних прав військових та членів їхніх сімей, навчалися нюансам документообігу, опановували необхідні цифрові навички тощо.

«Йде війна, герої віддають свої життя і здоров’я, тож, увага до них і до їхніх родин – наш людський і громадянський обов’язок. Ветерани, які повернулися з місць, де виконували бойові завдання, мають розраховувати на те, що держава надасть їм усі соціальні гарантії, щоб вони змогли швидше адаптуватися до цивільного життя», – зазначив начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир АРТЮХ.

Він подякував випускникам програми за їхній свідомий вибір, підкреслив, що вони роблять важливу справу для країни і для наших героїв.

Кожен з них має свою життєву історію й досвід, що дозволяє їм взаємодіяти з цільовою аудиторією ветеранського сервісу з розумінням їх першочергових потреб.

Серед 9-ти перших в області фахівців по роботі з ветеранами, що завершили навчання у межах пілотного проєкту, 6 представників Сумської міської територіальної громади.

«Два роки тому українська громада продемонструвала згуртованість зі збройними силами. І тепер важливо забезпечити подальшу підтримку наших воїнів, наших янголів-охоронців, допомогти їм повернутися до повноцінного життя, забезпечити їхні права, можливості, пільги. Саме з цим нам і допомагатимуть помічники ветеранів», – зауважив начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій ДРОЗДЕНКО.

Як повідомила головний спеціаліст відділу освітніх програм та професійної адаптації Міністерства у справах ветеранів України Ірина ПОЛОЖЕШНА, Сумщина – одна з десяти областей-учасниць експерименту з впровадження інституту помічника ветерана. Планується, що він буде поширений на кожну територіальну громаду. Представниця Мінветеранів також наголосила, що посаду фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб буде внесено до національного класифікатора професій.

«Для нашого університету велика честь і відповідальність – створення Центру ветеранського розвитку й навчання за програмою підвищення кваліфікації з організації роботи спеціаліста, який виконуватиме функції соціального супроводу ветеранів. СумДУ має досвід розробки нестандартних міждисциплінарних курсів, але ця освітня програма є унікальною й абсолютно новою», – підкреслив ректор Василь КАРПУША. Він акцентував увагу на тому, що для подальшого удосконалення її змісту корисним буде фідбек від учасників, коли вони почнуть реалізовувати свої знання на практиці.

«Впевнений, що попереду в нас ще інші проєкти, інші напрямки роботи, спрямовані на підтримку наших захисників, котрі повертаються до мирного життя. Сподіваюся, що вже зовсім скоро всі наші захисники повернуться додому й ми житимемо в мирній країні», – підсумував Василь КАРПУША.   

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]