Дата публікації:
31 грудня 2023
Кількість переглядів:
622
Поділитися:

 

Шановні колеги, студенти, випускники, партнери, друзі!

Рік, що минає, був сповнений викликів для нашого університету, країни і світу в цілому. Та усупереч усім складнощам, ми залишаємось згуртованими, сильними, цілеспрямованими, а, отже, успішними. І мали упродовж цих 365 днів чимало позитивних новин.

Знакова подія – ювілей університету. 75 років з часу створення – це 75 кроків успіху СумДУ. З нового року починаємо новий відлік історії, а поки виокремимо досягнення, з якими завершуємо 2023-й.

Передусім, поповнення студентської спільноти. Третій рік поспіль все більше випускників шкіл обирають Сумський державний університет. Щиро вдячний абітурієнтам за довіру. Це – найвища відзнака праці колективу і його спроможності забезпечувати результативність навчання. Якість підготовки фахівців офіційно підтверджується успішною акредитацією 28 освітніх програм. З наступного року кейс спеціальностей доповнить новий напрямок – «Правоохоронна діяльність».

Зростають обсяги надходжень від виконання наукових і науково-дослідних робіт на замовлення вітчизняних і закордонних партнерів. Загальний обсяг фінансування становить 125 млн грн, що є одним з найбільших показників серед ЗВО України.

Рекордними стали цього року досягнення університету у сфері міжнародної діяльності. Наразі в університеті виконується 40 проєктів напряму Жан Моне за програмою ЄС Еразмус+, 13 з яких – виграні у 2023 році. 4 проєкти – за програмами «Горизонт-Європа» та «Горизонт-2020». Потужний проєкт з Університетом міста Ліверпуль, що є нашим побратимом в межах «Ініціативи єднання», з фінансовою  підтримкою в розмірі 17,5 млн грн. Цього року СумДУ вперше офіційно увійшов одразу до 3 Альянсів Європейських Університетів, що свідчить про міжнародний авторитет та визнання як потужного освітньо-наукового закладу.

2023 – рік неймовірного успіху наших спортсменів: 1 місце в зимовій і 2 місце в літній Універсіаді серед усіх ЗВО України, 333 студенти стали призерами міжнародних та всеукраїнських змагань. Пишаємось вашими досягненнями. Ви – спортивна гордість університету й країни!

Наші молоді таланти взяли участь у 27 всеукраїнських і міжнародних мистецьких фестивалях, 184 з них здобули звання лауреатів. Щира вдячність нашому студентству за активну волонтерську, соціальну та творчу активність!

Посилюється містоутворююча роль університету.  В умовах прикордоння ми активно розбудовуємо співпрацю з територіальними громадами. Зокрема, на базі СумДУ, у новоствореному центрі ветеранського розвитку, розпочато підготовку помічників ветеранів, фахівців, які в громадах здійснюватимуть  індивідуальний супровід військовослужбовців, допомагатимуть реалізовувати їх можливості, права, гарантії та пільги, сприятимуть захисникам і захисницям у повноцінній адаптації до мирного життя. Наша команда стала засновником і активним партнером Альянсу українських університетів, в межах якого долучилася до пілотного проєкту з посилення спроможності громад для відбудови країни за фінансування Міжнародного фонду «Відродження». Отже, СумДУ є надійним освітньо-науковим форпостом північного сходу України.

Університет підтвердив свою успішність та ефективність покращенням позицій у міжнародних рейтингах. Зокрема, увійшов до топ 401-500 кращих ЗВО світу і є № 1 в Україні у рейтингу Times Higher Education World University Rankings. Високими результатами СумДУ відзначений в рейтингах Webometrics (Ranking Web of Universities), QS World University Rankings, UI GreenMetric, SciMago Institutions Rankings тощо – серед університетів світу і посідає перші місця серед українських.

Усе це стало можливим завдяки відданості та згуртованості людей, які хочуть змінювати університет разом з країною, завдяки цінностям, які ми з вами розділяємо: об’єднані вірою у перемогу, вірою у силу освіти, науки, культури, з гідною метою – виховання нових поколінь інтелектуальної еліти нації, свідомих громадян, патріотів, з вірою – у мирну, сильну, заможну і вільну Україну!

Ворог не зможе забрати у нас світло наших душ, тепло сердець і яскраве відчуття різдвяних та новорічних свят. Щиро вдячні ЗСУ, які мужньо, самовіддано, жертовно боронять Україну, тримають на собі її життя і її майбутнє. Завдяки незламним захисникам і захисницям ми маємо можливість зустрічати тихі світанки в затишних оселях, здійснювати особисті мрії, радіти успіхам своїх рідних,  разом з колегами будувати професійні плани і виконувати нашу освітньо-наукову місію. Нехай відвага та воля наших оборонців допомагають якнайшвидше здолати агресора.

Бажаю всім нам стійкості духу, оптимізму, наснаги і натхнення, возз’єднання щасливих родин.

Гуртуємося, працюємо, перемагаємо.

З прийдешнім Новим 2024 роком!

Ректор СумДУ              Василь КАРПУША

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]