Дата публікації:
03 січня 2024
Кількість переглядів:
447
Поділитися:

Він не робив відміток про відвідуваність, але студенти пропускали його лекції лише за серйозних обставин, писав унікальні праці з патофізіології, а вільний час віддавав родині і футболу. Таким згадують колеги, рідні й колишні учні доктора медичних наук, професора, ексзавідувача кафедри фізіології і патофізіології з курсом медичної біології Олександра Васильовича АТАМАНА.

3 січня на його рідній кафедрі відбулося відкриття аудиторії-музею. Подію приурочили ювілейній даті народження, до якої Олександр Васильович не дожив два роки. 1 січня 2024 року йому мало виповнитися 70, але 18 грудня 2021-го серце зупинило свій життєвий відлік.

У відкритті навчальної кімнати пам’яті видатного науковця і талановитого педагога узяли участь ректор СумДУ Василь КАРПУША, директор навчально-наукового медичного інституту Андрій ЛОБОДА та студентський директор НН МІ Олег ЛЕВІН, директорка бібліотеки СумДУ Ольга КРИЦЬКА, завідувачка кафедри фізіології і патофізіології з курсом медичної біології Вікторія ГАРБУЗОВА, а також син Олександра Васильовича, завідувач кафедри  фізичної терапії, ерготерапії та спортивної медицини Юрій АТАМАН.

«Навчальна кімната – простір, наповнений студентами, лекційними й практичними заняттями, то є найкращим вшануванням пам’яті людини, яка упродовж свого життя думала про майбутнє й творила майбутнє», – говорить учениця й багаторічна колега Вікторія ГАРБУЗОВА.

Професійний шлях Олександра Васильовича у СумДУ розпочався у 1993 році й був пов’язаний із невпинним розвитком, багаторічною сумлінною працею та визначними здобутками. Він був організатором та беззмінним завідувачем однієї з кафедр фундаментальної підготовки студентів-медиків, віце-президентом Наукового товариства патофізіологів України, створив потужну і знану в країні та за її межами школу патофізіологів, написав унікальний підручник з патофізіології, за яким навчаються сьогодні вітчизняні та іноземні студенти. За цей підручник автор отримував звідусіль листи вдячності, що йому дуже лестило й мотивувало створювати нове.

Учасники відзначили величезний науковий і педагогічний доробок Олександра Васильовича, практичну вагомість його праць.

Ректор Василь КАРПУША згадує Олександра Атамана, як високоосвічену, інтелігентну, надзвичайно працелюбну і працездатну людину, справжнього професіонала.

«З ним було дуже цікаво спілкуватися, оскільки Олександр Васильович завжди ділився нестандартними, глибоко філософськими роздумами про освіту, науку, студентство, він зробив великий внесок в розвиток кафедри, інституту. Збереження пам’яті про таких людей дуже важливо для нашої університетської спільноти», – зазначив ректор.

На стінах аудиторії-музею – фотографії, такі яскраві й світлі, яким було й земне життя Олександра Васильовича Атамана, на полицях – екземпляри безцінних праць, як частинка його глибокої душі й унікального таланту, доторкнутися до якого зможе ще не одне покоління майбутніх медиків.

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]