Дата публікації:
14 лютого 2024
Кількість переглядів:
762
Поділитися:

14 лютого у Сумському державному університеті відбулось обговорення перспектив майбутньої кооперації міста Суми з португальським містом Коїмбра, які висловили бажання стати побратимами. Сумський державний університет матиме в цьому місті свого освітнього партнера.

Думками щодо налагодження контактів в онлайн-форматі зустрічі обмінялися представники Сумської міської військової адміністрації, Сумського державного університету, мерії та Університету міста Коїмбра.

«Ми маємо 22 міста-побратима і нині оновлюємо протоколи співпраці та зосереджені на відновленні стосунків, щоб зробити цей зв’язок більш активним і практичним. Більшість міст побратимів – це міста Європи та Латинської Америки. На знак підтримки України наше місто розірвало співпрацю з російським містом. Натомість, хочемо налагодити партнерські зв’язки з містом Суми та СумДУ, зокрема, з медичним інститутом. Наша мета у цьому партнерстві – це допомогти та підтримати Україну», – зазначила Джоана ЛОУРЕЙРО, заступник мера міста Коїмбра.

Солідарність з народом України і бажання співпрацювати з українським закладом вищої освіти – Сумським державним університетом, розширювати наукові та освітні контакти, реалізовувати спільні проєкти  висловила Анна Ізабель ФЕРЕЙРА, представниця міжнародного відділу в офісі ректора Університету Коїмбри.

«Ми також підтримуємо Україну і готові допомагати зі свого боку в рамках академічної співпраці. Університет має багато різних кооперацій по всьому світу і ми будемо раді співпрацювати з вами», – підкреслила Анна Ізабель ФЕРЕЙРА.

За словами ректора СумДУ Василя КАРПУШІ, підтримка світу та міжнародних партнерів для України і для українських закладів вищої освіти сьогодні дуже важлива. Він зауважив, що Сумський державний університет є містоутворюючим ЗВО і важливо, що ця співпраця об’єднує міста і університети з обох сторін.

Як наголосив начальник управління міжнародного співробітництва СумДУ Костянтин КИРИЧЕНКО, інноваційна співпраця у зв’язці місто-університет є притаманною для європейських країн і висловив пропозиції щодо напрямків кооперації з Університетом Коїмбри, що охоплюють широкий спектр наукових і освітніх напрямів, розробку спільних проєктів для подолання сучасних викликів.

Начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій ДРОЗДЕНКО висловив переконання, що співпраця між португальським і українським містами та університетами буде успішною і взаємокорисною.

«Я пишаюся тим, що працював в СумДУ більше 20 років. СумДУ в моєму серці. Приємно, що ми зібралися сьогодні говорити про співробітництво, що надасть підтримку місту та університету. Віримо, що це початок великої співпраці і міцної дружби», – наголосив начальник МВА.

До наступної зустрічі сторони домовились напрацювати конкретні пропозиції до Меморандуму про співпрацю між муніципальною владою та університетом міста Коїмбра, Сумською МВА, Сумською міською радою та СумДУ.

Для довідки. Коїмбра – муніципалітет і місто в Португалії. Адміністративний центр округу. Розташований у центральній частині країни, на теренах історичної португальської провінції Бейра. Населення муніципалітету за переписом 2021 року становило 140 796 осіб на території 319,40 квадратних кілометрів.

Коїмбру називають A cidade dos estudantes (Містом студентів) або Луза-Атенас (Лузітанські Афіни), головним чином тому, що це місце розташування найстарішого та одного з найбільших університетів Португалії – Університету Коїмбри. Це – найстаріший університет країни, один з найдавніших у Європі. Заснований 1290 року як Лісабонський університет.     Підготовка здійснюється за 45 бакалаврськими програмами, 127 магістерськими програмами та 74 програмами аспірантури. Університетська бібліотека – одна з найстаріших і найбагатших на континенті – входить до світової спадщини ЮНЕСКО. В університеті навчається більше 28 000 осіб. Посідає високі позиції в міжнародних рейтингах – QS – 351, ТHE - 401-500.


Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]